România marchează Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei

24 martie 2021 | 0 comentarii |

Mai multe clădiri importante din țară vor fi iluminate în această seară în roșu, fiind organizate și o serie de activități cu tematică specifică.

 

Vlad Voiculescu

Astăzi, la nivel internațional este marcată Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei, eveniment care nu a fost trecut cu vederea nici de autoritățile și organizațiile neguvernamentale din România și a fost marcat printr-o conferință online organizată de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, cu tema „Breaking News în TB. Pacientul cu tuberculoză în timpul pandemiei de COVID-19.

Ministrul Sănătăți, Vlad Voiculescu, a transmis un mesaj cu această ocazie, declarând că „în fiecare an, ziua de 24 martie reprezintă un prilej de a face cunoscute acţiunile, măsurile şi resursele pe care le concentrăm pentru întărirea capacităţii de tratare şi prevenţie a tuberculozei, obiectivul final fiind eradicarea acestei maladii. Tuberculoza este o boală infecţioasă care poate fi prevenită. Cu toate acestea, încă este o problemă majoră de sănătate publică în România, şi nu numai. Acţiunile eficiente de prevenţie şi tratament trebuie să fie în continuare o prioritate pentru sistemul de sănătate. Tranziţia la modelul centrat pe pacient al îngrijirilor medicale ambulatorii şi dezvoltarea unui cadru cuprinzător de monitorizare şi evaluare pentru controlul tuberculozei sunt esenţiale. De asemenea, este foarte important rolul organizaţiilor non-guvernamentale care susţin activităţile de control al tuberculozei prin furnizarea asistenţei şi prin acţiunile desfăşurate în rândul categoriilor sociale vulnerabile, în situaţii de risc, prin dezvoltarea unui model integrat de servicii bazate pe comunitate”.

 

Ministrul Voiculescu a reamintit că Ministerul Sănătăţii derulează, în prezent, un proiect amplu, denumitAbordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România, cu finanțare asigurată prin Fondul Global de Luptă Împotriva HIV/SIDA, Tuberculozei şi Malariei, din Grantul ROU-T-MOH, derulat în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății și fundaţia Romanian Angel Appeal.

Printre principalele obiective ale proiectului se numără consolidarea capacităţii României de a elabora şi implementa strategii naţionale, planuri de acţiune şi programe naţionale de sănătate, în special în domeniul bolilor transmisibile, inclusiv tuberculoza, elaborarea unei legislaţii care să asigure o acoperire universală a sănătăţii populaţiilor-cheie, îmbunătăţirea eficienţei fondurilor publice pentru serviciile de sănătate prin reconstituirea modelului de îngrijire din spitale, bazat pe servicii ambulatorii şi comunitare. Totodată, se urmărește și îmbunătăţirea rezultatelor tratamentului în rândul populaţiilor cele mai vulnerabile, nedeservite, în situaţii de risc, prin dezvoltarea unui model integrat de servicii bazate pe comunitate.

În cadrul aceluiași proiect, Ministerul Sănătăţii colaborează cu organizaţii neguvernamentale, precum Asociaţia Română Anti-SIDA, pentru servicii sociale de sprijin, precum cele de intervenţie în stradă pentru persoane fără adăpost, persoane cu diferite adicţii, victime ale violenţei în familie, victime ale dezastrelor naturale.

 

În prezent se derulează și cel mai amplu program național de screening pentru tuberculoză, axat pe prevenirea, screeningul şi diagnosticul tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, într-un grup ţintă de 75.000 persoane din toată țara. Acestea sunt selectate din grupuri vulnerabile, iar activitatea de screening se desfășoară prin intermediul unor caravane mobile, care zilele trecute au început o nouă misiune.

Și Parteneriatul Stop TB Romania, format din 11 organizații care luptă pentru drepturile pacientului şi acces la servicii medicale de calitate marchează această zi, printr-o serie de campanii de informare online, dar și prin iluminarea în roșu a mai multor clădiri importante din București, Constanța, Iași și Craiova. „Mergi la medic! Pentru tine şi pentru cei dragi ţie. Eşti important pentru tine şi pentru cei din jurul tău. Dacă ai simptome, mergi la medic cât mai repede. Ţie îţi va fi mai uşor să treci peste boală, iar familia, prietenii, colegii de muncă se vor bucura sa te aibă alături activ şi sănătos” – este mesajul transmis cu această ocazie cele 11 organizații partenere.

 

Beatrice Mahler – conferita TB – online

Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, spune că anul trecut a scăzut cu 35% numărul cazurilor nou diagnosticate de tuberculoză, dar realitatea este mult diferită, întrucât acest rezultat se datorează în special faptului că pandemia le-a insuflat pacienților teama de a se mai adresa medicilor pneumologi. „Scăderea cu 35% a cazurilor diagnosticate de tuberculoză în 2020 față de 2019, în România, este o scădere importantă. Dacă ar fi fost într-un an obișnuit, care nu ar fost marcat de pandemie, ar fi un lucru peste așteptările tuturor. În mod normal, cu eforturi susținute, Organizația Mondială a Sănătății prevedea o scădere undeva la 5% pe an. Această scădere de 35% înseamnă pacienți mai puțini în spitalele de pneumoftiziologie din România, pacienți mai puțini în dispensarele TB, și nu pentru că noi, pneumologii nu am fost sau nu suntem în continuare la locurile noastre, ci pentru că frica a paralizat tendința pacientului de a se adresa medicului pneumolog atunci când are o problemă respiratorie”, a declarat dr. Beatrice Mahler, în cadrul conferinței online „Breaking News în TB. Pacientul cu tuberculoză în timpul pandemiei de COVID-19”, organizată cu prilejul Zilei Mondiale a Tuberculozei, de Institutul „Marius Nasta”.

 

Dr. Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a reamintit că România continuă să ocupe primul loc în Europa la numărul de cazuri de tuberculoză, același loc fruntaș ocupându-l și atunci când vine vorba de numărul de copii diagnosticați cu această boală. „Suntem pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul cazurilor de tuberculoză activă, pe un loc mai mult decât fruntaș în ceea ce privește numărul de cazuri de tuberculoză la copii și la pacienții cu alte afecțiuni cronice, aici referindu-mă și la infecțiile HIV sau alte tipuri de afecțiuni cronice pe care se pliază și infecția cu bacilul Koch, ceea ce ne face să fim mai mult decât atenți la acest aspect, pentru că este o problemă de sănătate publică cu aspect național. Epidemia silențioasă de tuberculoză este una dintre cele mai de temut epidemii avute în supraveghere și în observație, pentru că afectează de cele mai multe ori persoane vulnerabile din punct de vedere al stării de sănătate sau al condițiilor socio-economice din care provin, astfel încât și accesul la diagnostic și tratament poate să fie de multe ori dificil sau întrerupt. De asemenea, eficacitatea tratamentului poate să nu fie întotdeauna cea dorită. Să ne gândim și la interacțiunile medicamentoase. Să nu uităm că avem de-a face de multe ori de o infecție cu un bacil multirezistent care ne pune probleme mari de diagnostic”, a declarat secretarul de stat, în cadrul conferinței online pe tema tuberculozei.

 

În 1995, ziua de 24 martie a fost recunoscută oficial ca zi mondială de luptă împotriva tuberculozei, când Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Fundaţia Regală Olandeză Împotriva Tuberculozei au organizat un eveniment de amploare în Haga, precizează site-ul OMS.

Tuberculoza (TB) este o maladie provocată de un microb, bacilul Koch, care afectează în principal plamânii, dar poate afecta și alte organe (ganglioni, oase, meninge, rinichi etc). Sursa de bacili este omul bolnav de tuberculoză pulmonară, care încă nu a început tratamentul. El tușește și împrăștie în atmosfera bacili vii, care vor fi inhalați de cei din jur. Cei mai afectați sunt cei aflați în imediata proximitate a bolnavului: familia, mai ales copiii, care sunt expuși mult timp la aerul infectat cu bacili, colegii de serviciu sau prietenii apropiați. Nu toată lumea infectată cu bacilul tuberculos se îmbolnăvește. Ca urmare, există două afecțiuni legate de tuberculoză: infecția tuberculoasă latentă, când bacilii trăiesc în organism fără a îmbolnăvi, iar persoanele nu sunt contagioase, și infecția tuberculoasă activă, se menționează într-un comunicat al Institutului „Marius Nasta”, remis presei, cu prilejul Zilei Mondiale a Tuberculozei.

 


Adaugati un comentariu


 

*