A fost lansat cel mai amplu program național de screening pentru tuberculoză

25 septembrie 2019 | 0 comentarii |

Acesta vizează atât depistarea persoanelor cu TBC din grupurile vulnerabile, cât și tratamentul precoce al acestora și formarea unor specialiști în domeniul socio-medical.

 

Săptămâna aceasta a fost lansat cel mai amplu program derulat în România ultimilor 30 de ani, vizând screeningul pentru depistarea tuberculozei, program care va fi derulat la nivel național pe parcursul a cinci ani. Acesta va fi coordonat de Ministerul Sănătății și se va implementa de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, împreună cu fundaţia Romanian Angel Appeal și o serie de alte organizații partenere din județele țării. Lansarea a avut loc la Pitești, județul Argeș fiind primul în care vor fi demarate acțiunile specifice, urmând ca programul să se extindă la nivelul întregii țări. Cu această ocazie, Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a precizat într-un comunicat că proiectul denumit „Organizarea de programe de depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente” beneficiază de o finanțare nerambursabilă, în valoare de 14,4 milioane de euro, prin Programul Operațional Capital Uman și vizează un grup țintă de 75.010 persoane din grupuri vulnerabile de la nivelul întregii țări. Concret, este vorba de persoane din comunităţi rurale, persoane fără adăpost, persoane care suferă de dependenţă de alcool, droguri sau alte substanţe toxice, persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

 

Totodată, în cadrul programului se va urmări și optimizarea diagnosticării şi a tratamentului împotriva tuberculozei pentru 15.003 persoane, care ar putea fi depistate în urma screeningului, dar și formarea a 560 de specialişti din sfera socio-medicală, precum asistenţi sociali, asistenţi medicali comunitari, asistenţi medicali şi mediatori sanitari.

Cu ocazia lansării oficiale, Sorina Pintea, a mai precizat în comunicat că programul a fost inițiat în contextul în care tuberculoza reprezintă o prioritate de sănătate publică în România, iar implementarea unor alte programe similare de o mai mică amploare a dus la o ameliorare a indicatorilor epidemiologici, deși țara noastră continuă să dețină primul loc în Europa, în ceea ce privește incidența acestei boli.

În ultimii ani, au fost înregistrate progrese importante în controlul acestei boli, iar rezultatele demonstrează o ameliorare a indicatorilor epidemiologici specifici bolii în ţara noastră, urmare a derulării mai multor programe de combatere a acestei afecţiuni. Proiectul de screening naţional al tuberculozei este o importantă verigă în asistenţa pacientului cu tuberculoză şi are ca obiectiv maximizarea depistării tuberculozei, obiectiv al Ministerului Sănătăţii prevăzut în Strategia Naţională de Control al Tuberculozei”, a mai declarat aceasta.

 

Cu aceeași ocazie  managerul Institutului Marius Nasta, dr. Beatrice Mahler, a precizat că scăderea incidenței tuberculozei în România este unul din obiectivele principale ale unității medicale pe care o conduce, iar acest deziderat trebuie să se realizeze pe mai multe paliere. „Acest proiect îşi propune coordonarea serviciilor de depistare activă a tuberculozei şi îmbinarea acestora cu cele existente în acest moment, reorientarea modelului de îngrijire a pacientului, astfel încât acesta să răspundă nevoilor reale de asistenţă medicală şi, nu în ultimul rând, crearea unui mediu favorabil de monitorizare a tratamentului, astfel încât aderenţa la tratament să crească”, a mia explicat medicul Beatrice Mahler. În același timp institutul a demarat o campanie de recrutare de personal pentru aceste caravane care se vor deplasa prin țară, fiind nevoie de 5 regisratori medicali, 6 responsabili cu logistica de screening și 6 asistenți medicali radiologi.

Activitatea de screening va începe în județul Argeș, cu ajutorul unei caravane mobile dotată şi acreditată pentru screening radiologic şi diagnostic molecular rapid al tuberculozei, asistenţa medicală fiind asigurată de o echipă formată din trei profesionişti. Aceasta se va deplasa în comunitățile rurale din județ, iar membrii comunităților vor fi mobilizați de către reprezentanții fundației Romanian Angel Appeal, care au identificat încă de anul trecut zonele din județ cu o incidență mai ridicată a tuberculozei.


Adaugati un comentariu


 

*