Bilanțul primei luni din programul național de screening al tuberculozei

31 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Rezultatele confirmă necesitatea unui astfel de program, care va continua și anul viitor, în ciuda problemelor întâmpinate în special din cauza lipsei specialiștilor.

 

La jumătatea lunii noiembrie a fost demarat primul program național de screening al tuberculozei, implementat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, cu sprijinul mai multor organizații implicate în lupta împotriva tuberculozei. Proiectul vine ca urmare a unei campanii demarate în 2018, care s-a derulat pe parcursul unui an și ale cărei rezultate au relevat necesitatea unui astfel de program național.

Acesta se desfășoară prin intermediul a trei caravane mobile care se deplasează în toată țară, în zonele în care există comunități cu incidență mare a tuberculozei și cu acces dificil la serviciile medicale, persoane fără adăpost, consumatori de droguri și alte categorii expuse riscului de tuberculoză. În prima lună, caravanele mobile s-au deplasat în județele Argeș, Ilfov și în municipiul București. Inițiatorii programului au anunțat, zilele acestea, rezultatele.

Astfel, în perioada  18 noiembrie – 16 decembrie, prin cabinetele mobile de depistare a tuberculozei au trecut 1.118 persoane. În cazul a 42 dintre ele au fost depistate suspiciuni de tuberculoză, motiv pentru care a fost colectate probe de spută pentru analize. Ulterior analizelor de laborator au fost identificate 7 cazuri noi de tuberculoză care au fost deja luate în evidențele medicilor implicați în Programul Național de Prevenire Supraveghere și Control al Tuberculozei.

 

Dr. Beatrice Mahler

Cu ocazia prezentării bilanțului, inițiatorii au menționat și problemele cu care s-au confruntat, acestea fiind legate în principal de lipsa de personal.

În acest sens, managerul institutului Marius Nasta, dr. Beatrice Mahler, a declarat că „a fost o adevărată provocare pentru institutul nostru să angajeze numărul optim de specialiști – asistenți radiologi – care să întregească echipele ce lucrează în aceste cabinete mobile de depistare a tuberculozei. În continuare căutăm soluții, iar din luna ianuarie vom relua campania de angajări. Principalul obiectiv al Strategiei Naționale de Supraveghere și Control a Tuberculozei este reducerea incidenței, iar acest lucru nu se poate face decât cu maximizarea metodelor de depistare a tuberculozei, ceea ce facem în acest moment prin proiectul de screening. Primele rezultate indică o incidență extrem de mare în populația care a fost examinată, fapt care confirmă nevoia depistării active cu implicarea comunității locale și a medicilor de familie, pe care îi dorim parteneri în lupta împotriva tuberculozei”.

 

În cursul anului 2018 au fost înregistrate 11.630 de cazuri de tuberculoză, din care 545 de cazuri la copii. Boala are o incidență mai ridicată în județele din sud și est unde sunt confirmate cele mai multe cazuri de îmbolnăviri. Cele mai multe cazuri de tuberculoză au fost diagnosticate în București -822 de cazuri, Iași – 599 de cazuri și Dolj – 595 de cazuri. La polul opus se află județele Harghita, cu 56 de cazuri, Covasna, cu 63 de cazuri și Sălaj, cu 90 de cazuri. „Putem afirma încă de pe acum că datorită depistării active a tuberculozei, direct în focare, este posibil ca aceste cifre statistice să crească în următorii ani, ceea ce dovedește în fapt depistarea mai eficientă a celor care au intrat în contact cu o persoană contagioasă cu tuberculoză. O persoană contagioasă poate transmite infecția altor 10 – 15 persoane într-un an”, a mai precizat managerul Institutului Marius Nasta.

Pe lângă activitățile de screening, diagnosticare și tratament al tuberculozei, proiectul include și o serie de activități de formare specifică pentru 560 de specialiști din sfera socio-medicală, pentru îmbunătățirea nivelului de cunoștințe teoretice și practice și creșterea capacității tehnice în relație cu prevenirea, depistarea precoce, diagnosticul și tratamentul tuberculozei. Este vorba despre asistenți sociali, asistenți medicali comunitari, asistenți medicali și mediatori sanitari, care vor beneficia de cursuri de educație medicală continuă, teoretice și practice, dezvoltate în cadrul unui curriculum de formare acreditat în baza metodologiei realizate la nivel național. Complementar, 60 de profesioniști din grupul țintă vor fi implicați în schimburi de experiență și de bune practici în domeniul screeningului tuberculozei, în alte state membre ale Uniunii Europene.

 


Adaugati un comentariu


 

*