A început prima campanie de depistare activă a tuberculozei

21 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Vizate sunt peste 20.000 de persoane din categoriile de risc, proiectul având acoperire națională.

 

Începând de ieri, în România se desfășoară pentru prima dată un program de screening activ al tuberculozei. Acțiunea constituie un nou demers al specialiștilor din domeniul medical în lupta cu această afecțiune, supranumită „boala sărăciei”, cu o incidență ridicată în țara noastră, comparativ cu celelalte state europene.

Urmare a derulării mai multor programe, în anii anteriori, indicii epidemiologici s-au mai ameliorat, însă este nevoie ca astfel de acțiuni să se desfășoare în continuare, pentru a se ajunge la o scădere considerabilă a numărului de pacienți cu TB, rata de depistare a atingând peste 94% la cazurile noi și 85% la cazurile de tuberculoză multidrog rezistentă.

Proiectul E-DETECT TB, lansat ieri, poate contribui la creșterea acestei rate de depistare, constând în desfășurarea unui program de screening în rândul populației vulnerabile, prin intermediul unei unități medicale mobile, dotate cu toate echipamentele necesare, care se va deplasa prin țară. Sunt vizate circa 20.000 de persoane din categoriile vulnerabile, cu posibilitatea de extindere a programului până la 25.000 de beneficiari. Campania este derulată de Institutul Național de Pneumoftiziologie Marius Nasta și Societatea Română de Pneumologie, în cadrul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei. Scopul urmărit este depistarea precoce a tuberculozei în grupurile de populație vulnerabilă în care sunt incluse persoanele aflate în detenție, persoanele fără adăpost, utilizatorii de droguri, comunitățile foarte sărace, cu acces limitat la asistență medicală, precum și comunitățile de romi.

 

Beatrice Mahler-Boca si Sorina Pintea

Cu ocazia lansării oficiale a programului, derulat în premieră în România, inițiatorii au precizat că în cadrul acestor categorii de populație, incidența tuberculozei este de 7,5 ori mai mare decât cea înregistrată per total, cauzele principale fiind lipsa accesului la asistență medicală, condițiile de trai insalubre, lipsa igienei, a educației sanitare dar și rata scăzută de imunizare.

Managerul Institutului „Marius Nasta”, dr. Beatrice Mahler-Boca, a precizat că „prin demararea acestui proiect, intensificăm lupta împotriva tuberculozei, mergem noi către grupurile de populație vulnerabilă. Practic, demarăm prima campanie de diagnosticare activă a tuberculozei realizată în România. Problematica tuberculozei este una complexă, care privește personalul medical implicat, persoanele afectate, autoritățile, dar și comunitatea în ansamblul ei, deoarece vorbim despre o afecțiune cu un puternic impact în sănătatea publică. Institutul Marius Nasta este implicat cu responsabilitate în derularea strategiilor și politicilor de sănătate realizate de către Ministerul Sănătății sau aliniate inițiativelor Organizației Mondiale a Sănătății, ale ONU sau ale altor organisme naționale sau internaționale în privința acestei problematici, deoarece dispunem de o resursă umană bine pregătită în managementul pacientului cu tuberculoză și tuberculoză multidrog-rezistentă”.

Unitatea mobilă prin intermediul căreia va fi derulat acest program este dotată cu echipament imagistic şi de diagnostic molecular și va fi deservită de echipe de specialiști din cadrul institutului de pneumoftiziologie, care se vor deplasa prin țară și vor efectua testările la fața locului, în rândul categoriilor de populație vizate.

 

Persoanele examinate vor completa în primă fază un chestionar și apoi le vor fi înregistrate datele medicale, după care se va trece la efectuarea unei radiografii pulmonare în cadrul unității mobile, radiografie care va fi transmisă printr-un sistem de telemedicină către Institutul Marius Nasta, unde un specialist pneumolog va analiza rezultatul imagistic. În paralel, o altă interpretare va fi făcută de un medic din partea partenerului olandez KNCV Tuberculosis Foundation, astfel încât rezultatele să fie cât mai elocvente. Totodată, se va efectua și un examen de spută, unitatea mobilă fiind dotată în acest scop cu un sistem de diagnostic automatizat avansat, care poate identifica ADN-ul complexului Mycobacterium tuberculosis şi rezistenţa la unul dintre antibioticele utilizate în tratamentul tuberculozei. În cazul pacienților depistați pozitiv, în urma acestor testări, se va lua măsura includerii într-un program de tratament complet şi de monitorizare, inclusiv prin intervenţii de creştere a aderenţei la tratament.

Proiectul se desfășoară și în alte țări din Europa, precum Bulgaria, Italia, Marea Britanie, Olanda și Suedia, fiind cofinanţat de Comisia Europeană, prin Agenţia Executivă pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură şi Alimente. În România, valoarea totală a proiectului este de 970.449 de euro, acesta fiind cofinanţat de Ministerul Sănătăţii, care a alocat în acest sens 612.069 de euro.

 

Pezentă la evenimentul de lansare a programului, ministrul Sorina Pintea a precizat că nu există sincope în aprovizionarea cu medicamente pentru tratamentul tuberculozei, dar a admis că în cele mai multe dintre spitalele de pneumoftiziologie, condițiile lasă foarte mult de dorit, asociind aceste unități medicale cu niște „hrube”.

„În 2018, bugetul Programului naţional pentru tuberculoză s-a dublat, a ajuns la 41 milioane de lei. În prezent, sunt disponibile 30 de denumiri comune internaţionale DCI-uri compensate. O parte din ele au fost asigurate până anul trecut din finanţare externă, în acest an statul român asigură toată medicaţia. Licitaţiile de medicamente antituberculoase sunt în desfăşurare, nu vom avea sincope în aprovizionarea cu medicamente. Medicaţia antituberculoasă este asigurată de Ministerul Sănătăţii din bugetul de stat, fără a exista probleme de aprovizionare în ultimul an. Noua viziune a Ministerului Sănătăţii privind lupta împotriva tuberculozei vizează acordarea serviciilor centrate pe nevoile pacientului. Corecţia modelului vechi şi ineficient este obiectivul Ministerului Sănătăţii prin Strategia Naţională de Sănătate, efectul dorit fiind inversarea piramidei, prioritizarea serviciului de diagnostic al populaţiei cu risc. Nu în ultimul rând, Ministerul Sănătății  sprijină dezvoltarea serviciilor de asistenţă comunitară prin abordarea directă a pacienţilor cu tuberculoză, sprijinirea diagnosticării, tratamentului şi recuperării. În interior, stigmatizând aceşti pacienţi, nici nu am modernizat infrastructura. Spitalele de pneumoftiziologie în mare parte sunt ca nişte hrube. Îmi pare rău să o spun, dar este o realitate”, a declarat ministrul Sănătății.

În urmă cu o săptămâna, Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, un proiect legislativ care prevede că pacienții cu tuberculoză întrați în programul de tratament vor beneficia de concediu și indemnizație până la vindecare.

 


Adaugati un comentariu


 

*