Secția exterioară Zerlendi a Institutului Marius Nasta s-a închis definitiv

Spațiile în care funcționa secția nu mai îndeplineau condițiile desfășurării în siguranță a actului medical, iar în prezent se caută soluții pentru relocarea celor 140 de paturi care existau aici.

 

Sursa foto: tolo.ro

Începând de azi, secția exterioară Zerlendi a Institutului de Penumoftiziologie Marius Nasta este istorie, aceasta fiind închisă definitiv, după cum a anunțat în cursul acestei dimineți conducerea unității medicale. Decizia era una previzibilă, în condițiile în care clădirile în care se desfășura activitatea medicală în cadrul acestei secții externe erau extrem de vechi, fiind construite în urmă cu mai bine de 100 de ani. Timpul și-a pus serios amprenta asupra acestor clădiri, iar conducerea institutului a atras în numeroase rânduri atenția asupra acestei situații.

Ca urmare a acestor demersuri, clădirile respective au fost expertizate, ajungându-se la concluzia că acestea necesitau lucrări de consolidare ale căror costuri ar fi fost extrem de mari, investiția fiind considerată una nerentabilă. În aceste condiții, Ministerul Sănătății a aprobat construirea unei noi clădiri în care să fie mutară secția Zerlendi, până la acest moment fiind aprobat studiul de prefezabilitate al proiectului.

 

Sursa foto: tolo.ro

Secția a continuat să funcționeze în condițiile total improprii de cazare a pacienților și de desfășurare a actului medical, până când s-a ajuns în punctul în care s-a decis că nu se mai poate continua așa, pentru a nu periclita siguranța pacienților și a personalului medical.

Prin urmare, de comun acord cu Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, s-a decis ca secția respectivă să se închidă definitiv, începând cu data de azi, aceasta fiind cea mai bună opțiune în condițiile actuale. Aceasta înseamnă suspendarea celor 140 de paturi din secție, dintre care jumătate erau destinate pacienților cu tuberculoză, iar cealaltă jumătate, pacienților cu alte afecțiuni pulmonare.

Managerul institutului, dr. Beatrice Mahler, a precizat că la nivelul unității medicale se fac eforturi ca acest minus de paturi să afecteze cât mai puțin serviciile medicale oferite pacienților care sunt diagnosticați și tratați aici.

 

Dr. Beatrice Mahler

În acest sens, au fost purtate discuții și cu ministrul Nelu Tătaru, care a dat asigurări că se va implica în găsirea unei soluții pentru cele 140 de locuri suspendate ca urmare a închiderii secției Zerlendi.

Momentul închiderii secției nu este unul tocmai potrivit, având în vedere faptul că încă ne aflăm în plină pandemie de Covid-19, însă aceasta a fost cea mai potrivită măsură ce a putut fi luată, având în vedere condițiile extrem de precare pe care le ofereau clădirile vechi de peste 100 de ani, ajunse pe punctul de a se dărâma.

Aşa cum se ştie şi am precizat de mai multe ori, condiţiile de cazare oferite în secţia Zerlendi nu sunt proprii unui spital funcţional în anul 2020, aşa că împreună cu Ministerul Sănătăţii şi Direcţia de Sănătate Publică s-a decis că închiderea sediului Zerlendi este cea mai bună opţiune pentru protecţia pacienţilor şi a salariaţilor institutului. Situaţia închiderii secţiei Zerlendi s-a discutat ieri cu domnul ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru, care ne-a precizat că se va implica în găsirea de soluţii pentru rezolvarea acestei situaţii şi că problematica pacientului cu afecţiuni respiratorii va fi prioritară pentru Ministerului Sănătăţii, mai ales în contextul pandemiei de Covid-19 care lasă sechele asupra funcţiei pulmonare, iar aceşti pacienţi vor avea nevoie de reevaluare pneumologică” a mai declarat dr. Beatrice Mahler.


Adaugati un comentariu


 

*