Institutul Marius Nasta a intrat în reorganizare

27 mai 2021 | 0 comentarii |

Acest proces este necesar ca urmare a închiderii definitive a unei secții exterioare, anul trecut, dar și pentru că unitatea medicală are nevoie să-și adapteze servicile în funcție de nevoile de moment alte pacienților.

 

Fosta secție Zerlendi (sursa foto: tolo.ro)

După aproape un an de la închiderea secției exterioare „Zerlendi” a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, dr. Beatrice Mahler a anunțat că, la nivelul unității medicale a început un proces de reorganizare, necesar ca urmare a închiderii secției respective, dar și pentru că unitatea medicală trebuie să-și adapteze seviciile în funcție de nevoile momentului, în serviciul pacientului. „Intenția noastră este să oferim un spațiu mai generos spitalizării de zi pentru că, în acest moment, timpul de așteptare pentru efectuarea unei spitalizări la Institutul Marius Nasta este de două luni, ori acest lucru trebuie să scadă și poate scădea numai atunci când oferim condiții decente de consult și de evaluare. Un alt aspect important este reorganizarea circuitelor, astfel încât pacientul cu tuberculoză să aibă destinat un pavilion în care el să aibă confortul unui tratament efectuat corect, dar să nu pună la risc de infecție nosocomială cu TB celelalte categorii de pacienți care sunt în institutul nostru și care au pavilioane separate – pacientul cu boală pulmonară cronică, pacientul care necesită intervenție chirurgicală”, a explicat managerul institutului.

 

Dr Beatrice Mahler

Potrivit dr. Mahler, sediul din strada Viilor dispune de 4 pavilioane dedicate pacienților adulți, iar „din Pavilionul 1 pentru pacientul pneumologic şi pacientul care are nevoie de intervenţii chirurgicale toracice s-au relocat secţiile de tuberculoză pentru a proteja pacienţii cu afecţiuni pulmonare cronice sau pe cei din postoperator de riscul unei Infecţii nosocomiale TB. Sunt la dispoziţia pacienţilor, în acest moment, 52 de paturi de chirurgie toracică şi 100 de paturi pneumologie, dar şi laboratoarele de Investigaţii imagistice, funcţionale şi bronhologie”.În cadrul Pavilionului 2 s-au redeschis compartimentele de oncologie și paliație, care dispun fiecare de câte 5 paturi,  cărora li se adaugă un compartiment de recuperare post-Covid cu 13 paturi, un compartiment Covid cu 58 de paturi și o secție ATI Covid cu 7 paturi.

Pavilionul 3 va fi destinat exclusiv pacienților cu tuberculoză, iar pentru că incideța este mai mare la tuberculoza sensibilă față de tuberculoza multidrog rezistentă „prin reorganizare, în pavilion pot fi internați 26 de pacienți cu tuberculoză multidrog rezistentă și 78 de pacienți cu tuberculoză sensibilă”, a detaliat medicul.

Cel de-al patrulea pavilion – Pavilionul A – situat la intrarea în institut, va avea la parter zona de Internare de zi Pneumologie, cu 7 cabinete destinate evaluării pacienţilor cu simptomatologie pulmonară, care pot beneficia de analize şi consult medical într-o singură zi, stfel încât să nu fie necesară internarea de lunga durată.

 

Dr. Beatrice Mahler a explicat că se procedează astfel întrucât este imperios necesar să crească accesibilitatea la serviciile de internare de zi „pentru că, în acest moment, pentru a beneficia de un consult la pneumolog în Institutul Marius Nasta, prima dată disponibilă pentru programare este în 27 iulie”.

Managerul institutului menționează că, pentru pacienții cu tuberculoză, se menţine posibilitatea evaluării în cele 3 dispensare TB, care vor avea două locaţii. Astfel, locaţia dispensarului de TB de lângă Cişmigiu va găzdui dispensarul TB Sector 4 şi 6 „într-un program bine stabilit, care creşte utilizarea eficientă a spaţiilor”, în contextul în care toţi pacienţii cu boli respiratorii trebuie să beneficieze în egală măsură de acces la medicul pneumolog. „Rămâne în vigoare posibilitatea iniţierii tratamentului tuberculozei în dispensarele TB cu monitorizare efectuată de către medicii pneumologi din dispensare, ca urmare a proiectului Ministerului Sănătăţii-Ambulator TB. Este normal şi firesc în acest moment ca spitalizarea de lungă durată, indiferent de patologie, să fie pentru pacientul cu probleme medicale sau sociale deosebite, restul pacienţilor putând fi trataţi la domiciliu. Dacă vorbim de tuberculoză, regula de izolare la domiciliu a cazurilor active de tuberculoză pentru o perioadă de două săptămâni este specificată ca obligatorie în legislaţia din anul 2020, personalul medical din dispensarele TB având ca posibilităţi de supraveghere a acestor pacienţi vizitele la domiciliu, transport la domiciliu a medicaţiei TB şi nu în ultimul rând monitorizarea aderenţei la tratament prin telemedicină”. 

 

Dr Mahler a dat asigurări că „pacientul cu tuberculoză din Bucureşti are, în acest moment, la fel ca în orice ţară din Europa, posibilitatea efectuării tratamentului acasă sau la spital, în funcţie de gradul de afectare, posibilitatea de izolare la domiciliu în funcţie de nevoia lui reală. Internarea în spital trebuie să rămână o opţiune pentru cazurile grave”.

Urgența momentuluieste, în opinia managerului institutului, cancerul pulmonar, iar pacientul trebuie să aibă la dispoziție, în secțiile de pneumologie, paturi „sigure, cu risc scăzut de infecții nosocomiale TB, pentru că o tuberculoză activă la un pacient cu cancer pulmonar impune amânarea tratamentului oncologic. Cancerul și tuberculoza sunt în acest moment principala patologie care «bate la ușa» institutului și pot spune că prin acestă reorganizare vom fi mai bine pregătiți la nevoile pacienților”, a subliniat dr Beatrice Mahler, menționând că această reorganizare nu trebuie să îngrijoreze pe nimeni, este impusă de patologia cu care se confruntă pacientul român, dar „să nu uităm că reorganizarea Institutului de Pneumoftiziologie  Marius Nasta trebuie făcută în aceeași infrastructură veche care trebuie reînnoită”.

În luna iulie a anului trecut, secția exterioară Zerlendi a Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” era închisă definitiv, din cauza gradului foarte avansat de degradare în care ajunseseră clădirile în care funcționa de peste 100 de ani. Secția dispunea de 140 de paturi, din care jumătate erau destinate pacienților cu tuberculoză, iar managerul institutului a dat atunci asigurări că acestea vor fi integrate în alte secții ale spitalului.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*