Falsă scădere a incidenței cazurilor de tuberculoză în pandemie

Cauza a constituit-o accesul mai dificil la serviciile medicale, coroborat cu suspendarea acțiunilor de screening gratuit în comunitățile vulnerabile.

 

Ultimele 16 luni de pandemie au dus la o scădere a incidenței cazurilor de tuberculoză la mia de locuitori. La prima vedere poate părea un lucru îmbucurător, dar în realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Această scădere înseamnă, de fapt, că au fost depistați mai puțini pacienți în ultima perioadă, nicidecum că a scăzut semnificativ numărul îmbolnăvirilor.

Astfel, dacă în anii precedenți, în România se înregistra o incidență a cazurilor de tuberculoză de aproximativ 70 la mie, care plasa țara noastră pe primul loc în UE la acest capitol, datele aferente anului trecut indică o incidență de doar 38 la mie. Specialiștii spun că este vorba de o scădere falsă a incidenței, ca urmare a faptului că pacienții au avut acces limitat la serviciile medicale, iar campaniile în cadrul cărora se efectua screening gratuit în comunitățile vulnerabile au fost suspendate în această perioadă, din cauza pandemiei.

 

Cea mai importantă activitate de screening este programul derulat de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, în parteneriat cu mai multe asociații. Proiectul vizează organizarea de programe de depistare, diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente, și se desfășoară la nivel național, în perioada 2018-2023. Grupul țintă este constituit din 75.010 persoane  din comunităţi rurale, persoane fără adăpost sau care suferă de dependenţă de alcool, droguri ori alte substanţe toxice, persoane private de libertate sau aflate sub control judiciar.

În cadrul acestui program, echipe specializate se deplasează în comunități vulnerabile din toată țara, prin intermediul unor caravane, derulând aici activități de screening în cadrul unor laboratoare mobile. Caravanele au continuat deplasările prin țară și în perioada pandemiei, iar datorită unui nou soft de inteligență artificială, acțiunile de screening pot depista și cazurile de pacienți cu Covid-19, împreună cu alte 13 patologii pulmonare.

O nouă acțiune de screening în cadrul programului național a fost demarată săptămâna aceasta în județul Maramureș, unde caravana va ajunge în 12 comune. Pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză vor beneficia de servicii de consiliere şi sprijin asigurate de Federaţia UNOPA. Aceștia vor primi bilet de trimitere către medicul specialist din partea echipei caravanei și vor fi ajutate în vederea finalizării procesului de diagnosticare şi asigurare a serviciilor medicale în privinţa tratamentului tuberculozei.

 

Dr. Beatrice Mahler

În paralel, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă va asigura servicii de suport telefonic pentru pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză ce au situaţii sociale dificile, astfel încât aceştia să poată urma tratamentul până la vindecare.

Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experienţa medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populaţia aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea şi tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp şi pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenţilor medicali comunitari, sprijinul autorităţilor locale şi judeţene sunt esenţiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei”, a declarat dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta, la debutul acestei noi etape a programului național de screening.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*