Semnal de alarmă privind criza de medici și distribuția neomogenă la nivel național

Președintele colegiului Medicilor din România, dr. Daniel Coriu face un apel către autorități și managerii spitalelor, pentru a atrage mai mulți specialiști.

 

Dr. Daniel Coriu

O probleme veche a sistemului public de sănătate a fost readusă în atenție de președintele Colegiului Medicilor din România, dr. Daniel Coriu, care vorbește de lipsa resursei umane în cazul medicilor și de distribuirea neomogenă a specialiștilor existenți. Astfel sunt anumite zone în care nu există niciun medic pe anumite specialități, în timp ce în orașele mari, îndeosebi în centrele universitare importante, numărul acestora este mai mare decât necesarul. „Resursa umană este un element-cheie în cadrul sistemului de sănătate din România, iar una dintre problemele esenţiale cu care se confruntă o reprezintă, pe de o parte, lipsa acestei resurse specializate în anumite zone, iar pe de alta, distribuirea neuniformă a acesteia la nivel naţional”, a declarat președintele Colegiului Medicilor, citat într-un comunicat de presă.

Acesta dă exemplul medicilor hematologi, precizând că, la acest moment, România are peste 300 de specialiști în Hematologie,dar cu toate acestea, în cinci județe nu este încadrat nici un medic hematolog. Este vorba de județele Bacău, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov şi Tulcea, cărora li se adaugă și alte județe în care profesează doar un singur hematolog.

 

În schimb, în București activează 122 de hematologi, fiind orașul cu cei mai mulți medici cu această specializare.

Dr. Daniel Coriu consideră că numărul insuficient de medici, mai ales în anumite specialități și distribuția neomogenă a acestora reprezintă una dintre problemele majore de ale sistemului public de Sănătate din România, precizând că specialiștii trebuie aduși mai aproape de pacienți și de comunitățile în care aceștia trăiesc.

Datele de la finalul anului trecut arată că, în 2020, în România au funcţionat peste 63.000 de unităţi sanitare, dintre care 52.000 de unităţi în mediul urban şi 11.000 în mediul rural. Între acestea se află 535 de spitale, 150 de unităţi asimilate spitalelor care oferă numai servicii de internare de zi sau servicii ambulatorii şi peste 12.000 de cabinete medicale independente de specialitate.

 

Revenind la problema medicilor hematologi, președintele Colegiului Medicilor a mai precizat că lipsa unei rețele perfect funcționale de specialiști în Hematologie se resimte tot mai acut, iar „ca preşedinte al Colegiului Medicilor din România, dar şi ca medic hematolog, observ şi mă confrunt zilnic cu lipsa unei reţele perfect funcţionale de medici hematologi cu o distribuţie uniformă la nivel naţional a acestora. Avem pacienţi care, din păcate, din cauza lipsei de medici din specialitatea hematologie în diverse zone, trebuie să parcurgă distanţe mari pentru a beneficia de un consult hematologic. Vorbim în multe situaţii inclusiv de cazuri grave, iar aceşti pacienţi nu pot beneficia în judeţul de domiciliu de un medic hematolog” a declarat dr. Daniel Coriu.

Având în vedere toate acestea, președintele Colegiului Medicilor solicită o implicare mai mare a autorităţilor locale, precum şi a conducerilor unităţilor medicale din fiecare judeţ pentru a atrage medici pe specialităţile deficitare.

 


Adaugati un comentariu


 

*