Cresc veniturile medicilor de familie si ale celor din ambulatoriu

3 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Casa Nationala de Asigurari a fost de acord cu majorarea, de la 1 octombrie, a valorii punctelor acordate per capita”  si „per serviciu”.

 

Dr. Gheorghe Borcean - presedinte CMR

Dr. Gheorghe Borcean – presedinte CMR

Luna octombrie vine cu o majorare a veniturilor pentru medicii de familie si cei din ambulatoriul de specialitate, in acelasi timp cu promisa majorare a remuneratiei pentru garzile medicilor din spitale. Vestea buna pentru medicii de familie si din ambulatoriu a fost transmisa de presedintele Colegiului Medicilor din Romania, dr. Gheorghe Borcean, care a anuntat ca la finele saptamanii trecute, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si-a dat acordul pentru majorarea valorii punctelor acordate „per capita”, si „per serviciu” in cazul medicilor de familie si „per serviciu”, in cazul celor din ambulatoriu.

Propunerea de majorare a acestor puncte a venit din partea Colegiului Medicilor la sfarsitul lunii iulie, in cadrul unei intalniri pe care reprezentantii organizatiei profesionale a medicilor au avut-o cu ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, si cu presedintele CNAS, Radu Tibichi. Propunerea a fost analizata de decidentii din Sanatate, iar presedintele Colegiului Medicilor a anuntat ca vineri s-a semnat contractul privind aceste majorari, care a intrat in vigoare incepand cu 1 octombrie. Biroul executiv al CMR a propus majorarea veniturilor pentru medicii din asistenta medicala primara, din 1 octombrie, pe care noi ii consideram de mare importanta pentru sistemul de sanatate. Vineri, presedintele CNAS mi-a spus ca a semnat majorarea veniturilor, respectiv cresterea valorii punctului minim garantat per capita – pentru fiecare persoana inscrisa pe lista – si per serviciu la medicul de familie si per serviciu in ambulatoriu”, sustine Gheorghe Borcean.

 

medici de familieConform documentului aprobat de CNAS, valoarea punctului minim garantat per capita, pentru medicii de familie, creste incepand cu 1 octombrie de la 4,3 lei la 4,6 lei, in timp ce valoarea punctului minim garantat per serviciu se majoreaza de la 2 lei, la 2,1 lei. Rezulta astfel, o majorare in medie cu 13% a veniturilor medicilor de familie si cu 17% in cazul medicilor din ambulatoriul de specialitate.

Este a doua majorare a veniturilor de care beneficiaza in acest an cele doua categorii de medici, dupa ce, la 1 iulie, valoarea puctului minim per capita a fost majorata de la 4 lei la 4,3 lei, iar valoarea punctului per serviciu a crescut de la 1,9 lei la 2 lei.

Medicii de familie din sistemul public de Sanatate acorda, anual, peste 60 de milioane de consultatii, asigurand accesul pacientilor la serviciile medicale de baza, in timp ce medicii din ambulatoriu acorda anual circa 20 de milioane de consultatii, degrevand spitalele de cazurile care pot fi tratate si in afara unitatilor medicale.

 

medic hol spitalTot din aceasta luna creste si valoarea retributiilor acordate medicilor din spitale pentru garzi, acestia urmand a primi sume majorate cu 42 pana la mai mult de 90 la suta.

Spre exemplu, un rezident de anul 3, dintr-o unitate clinica, cu un spor de 50 la suta, care este minimum pentru timpul saptamanii, va avea acum o plata neta de 257 de lei, in timpul saptamanii. „Pentru o garda pe timpul week-end-ului, daca luam un spor de 100 la suta, vorbim despre 547 de lei. Daca vorbim despre nivelul minim al sporului, atunci vorbim despre 411 lei. Deci, un rezident va castiga minim 257 de lei pentru o garda in timpul saptamanii, respectiv 411 lei in timpul week-end-ului, acesta fiind nivelul minim. La nivelul maxim, vorbim de 547 de lei in timpul week-end-ului”, explica, la inceputul lunii trecute, ministrul Vlad Voiculescu. Acesta a mai dat si exemplul unui medic primar cu o vechime de peste 20 de ani dintr-o unitate clinica, spunand ca acesta poate castiga chiar si 1.200 de lei pentru o garda in week-end. „Daca vorbim despre week-end si calculam cu un spor de 100 la suta, atunci vorbim de 1.200 de lei in mana pentru o garda in week-end, iar pentru o garda in timpul saptamanii cu un spor de 75 la suta, adica la un nivel superior, vorbim de 800 de lei, bani in mana” a mai adaugat ministrul.

 


Adaugati un comentariu


 

*