Medicii de familie picheteaza Ministerul Sanatatii
In timp ce medicii din spitale protesteaza tacit, prin greva japoneza, medicii de familie au decis sa iasa in strada, nemultumiti de prevederile Contractului Cadru impus de CNAS.
Sistemul public de Sanatate fierbe de-a binelea, iar daca autoritatile nu vor lua masuri pentru a rezolva macar o parte dintre revendicarile cadrelor medicale, exista riscul sa dea din nou in clocot, asa cum s-a intamplat in urma cu trei ani, cand au avut loc cele mai ample actiuni de protest ale persoanlului medical.
In timp ce medicii din spitale au preferat, deocamdata, protestul tacit, prin greva japoneza, medicii de familie au luat decizia de a iesi astazi in strada, pentru a-si manifesta nemultumirea fata de numerosaele piedici pe care le intampina in exercitarea profesiei. De aceasta data este vorba despre o actiune pasnica, ce se va rezuma la pichetarea sediului Ministerului Sanatatii, insa reprezentantii celor doua organizatii reprezentative ale medicilor de familie spun ca protestele vor lua amploare daca nu vor gasi intelegere la cei abilitati, iar revendicarile lor nu vor fi luate in serios.
Incepand cu ora 10.00, Societatea Nationala de Medicina Familiei si Federatia Nationala a Patronatelor Medicilor de Familie organizeaza actiunea de protest de la Ministerul Sanatatii, cateva sute de medici exprimandu-si astfel nemultumirea, in special fata de prevederile Contractului Cadru impus de CNAS. Acestora urmeaza sa li se alature incepand cu ora 11.00 si mai multi colegi care participa la sedinta Colegiului Medicilor din Romania, iar la finalul protestului va fi depusa o petitie cu toate revendicarile atat la sediul Ministerului Sanatati cat si cel al CNAS si la toate sediile din tara ale Caselor Judetene pentru Asigurari de Santate, anunta reprezentantii SNMF si SNPMF.
Cele doua organizatii reprezentative ale medicilor de familie au remis un comunicat de presa in care expun toate motivele care i-au determinat pe medici sa iasa astazi in strada. În același document se mai precizeaza ca protestul va fi urmat, vineri, de adunarea generala a Federatiei Nationale a Patronatelor Medicilor de Familie si sambata, de o sedinta a Senatului Societatii Nationale de Medicina Familiei. In urma acestor sedinte se va decide daca medicii de familie vor semna sau nu Contractul-Cadru cu CNAS, pe care il considera „injositor”. „Practicarea profesiei noastre a ajuns un demers greoi, birocratic si riscant, cu legi ambigue, softuri gratuite dar nefunctionale, imputari abuzive si aberante, practic o cursa cu obstacole si cu o finantare la limita subzistentei cabinetelor. Am elaborat in ultimul an zeci de documente atent argumentate, pe care le-am depus la CNAS, la MS, la Guvern. Sustinerea asistentei medicale primare s-a manifestat insa numai in discursuri. In realitate suntem discriminati prin decizii arbitrare. Suntem aproape o treime din medicii tarii si suntem angajatori pentru 20.000 de asistente medicale. Ne ingrijim de nevoile medicale de baza ale pacientilor si reprezentam, de regula, singura asistenta medicala la care pacientii nostri au acces. Cu toate acestea, ingradirile trasate in Contractul-Cadru impus de CNAS, nu ne permit sa le oferim lucruri elementare, investigatii si medicamente uzuale, tratamente pe care orice tara civilizata le considera cheia de bolta a sistemului de sanatate”, se arata in comunicatul medicilor de familie.
O alta revendicare este cresterea procentului din PIB alocat sanatatii la minimum 6%, precum si cresterea alocarii procentului alocat din fondul asigurarilor de sanatate, la 12% pentru aistenta medicala primara. Recunoasterea dreptului de negociere a organizatiilor reprezentative ale medicilor de familie, pe legislatia care le reglementeaza activitatea si consultarea reala a profesionistilor din sanatate la elaborarea acesteia, este o alta revendicare a medicilor care au iesit astazi in strada. Mai mult, cadrele medicale cer si retragerea de la publicare a Contractului-Cadru 2016-2017 si prelungirea actualului contract, pana la elaborarea unuia nou, convenabil pentru ambele parţi, bazat pe respect, demnitate, comunicare intre parti, dar si gratuitate pentru serviciile medicale necesare personalului medical. Medicii mai solicita o legislatie specifica impotriva agresarii cadrelor medicale, aplicabila si in medicina familiei. „Este o minciuna ca pacientii au acces la tot ceea ce au nevoie. Este o minciuna ca softurile informatice merg foarte bine. Este o minciuna ca pacientii au in spital tot ceea ce le este necesar. Este o minciuna ca medicii si asistentele sunt incurajati si stimulati in practica lor profesionala. Este o minciuna ca se incearca reducerea birocratiei. Din pacate, toate aceste deficiente cresc exponential, iar activitatea noastra este din ce in ce mai ingreunata. Acest contract pe care il semnam cu CNAS impune mari restrictii, nu putem prescrie medicamente uzuale, pe care colegii nosti din Europa le pot prescrie. Nu putem recomanda investigatii medicale uzuale, pe care colegii nosti din Europa le pot recomanda. Circuitul pacientului este o mare problema. Accesul pacientului la anumite servicii este ingradit”, se mai arata in comunicatul semnat de reprezentantii celor doua organizatii.