Medicii de familie bucureșteni acuză CASMB de „abuz de putere”

28 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Aceștia sunt nemulțumiți că li s-au decontat sume mult mai mici pentru consultațiile acordate și au anunțat că nu vor semna actele adiționale la contractul cu CNAS și nici nu vor mai acorda servicii decontate începând cu data de 3 ianuarie.

 

Pe fondul conflictului la nivel național, între medicii de familie și reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, organizațiile reprezentative ale medicilor de familie din Capitală au semnalat, zilele acestea, un alt aspect care îi nemulțumește în relația cu CNAS, fapt pentru care se alatură colegilor care nu vor mai acorda servicii medicale decontate, începând cu 3 ianuarie 2018.

Patronatul Medicilor de Familie din București și județul Ilfov (PMFB) și Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov (AMFB) acuză Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB) de „abuz de putere”, exercitat prin „reținerea ilegală” a unor sume datorate cabinetelor medicilor de familie. Reprezentanții celor două asociații susțin că CASMB datorează lunar cabinetelor de medicina familiei plata pentru consultațiile medicale acordate pacienților asigurați, în baza facturilor transmise de cabinete, iar la termenul de plată al facturilor, pe 20 decembrie 2017, Casa a virat în conturile a peste 500 de cabinete de medicina familiei din București sume mai mici cu până la 4.250 de lei.

 

Conducerea CASMB a declarat, în cadrul unei întâlniri avute în data de 14 decembrie cu reprezentanții PMFB, că sumele reținute sunt rezultate în urma controlului efectuat de Curtea de Conturi în anul 2015 și a unei decizii emise în luna iulie a aceluiași an, pentru rețete acordate în anul 2014 pacienților veterani de război și pensionari cu pensii sub 700 de lei, iar aceste sume trebuie recuperate de la medicii de familie înainte de termenul de prescripție. „Atât în cadrul întâlnirii cât și în adresa transmisă de PMFB anterior, reprezentanții PMFB au atras atenția conducerii CASMB că reținerea sumelor este ilegală, în absența dovezilor privind vinovăția medicilor. De asemenea, conducerea CASMB a fost informată că PMFB își va sprijini membrii pentru acționarea în justiție a instituției în cazul în care sumele vor fi reținute fără a fi respectată procedura legală de verificare și stabilire a existenței unor încălcări a contractelor dintre cabinet și CASMB”, se arată într-un comunicat al celor două organizații ale medicilor de familie bucureșteni.

 

Medicii au făcut contestații, în urma notificărilor primite în acest sens de la CASMB, susținând că acuzațiile erau neîntemeiate. „În cea mai mare parte, datele eronate din Sistemul Informatic Unic Integrat administrat de Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate stau la baza erorilor depistate de Curtea de Conturi. Până la data reținerii ilegale a sumelor, zeci de medici de familie au înregistrat la CASMB contestații scrise însoțite de documentele justificative, alte câteva sute de medici urmând să înregistreze contestațiile”, se mai arată în comunicat. Medici de familie mai susțin că CASMB a întârziat notificările în acest sens, iar unele cabinete nu au primit nici acum aceste înștiințări, deși acestea ar fi fost emise de Casa pe 28 noiembrie. „Această situație reprezintă un adevărat atac la independența cabinetelor și o ingerință de nepermis în managementul veniturilor cabinetelor de medicina familiei, venituri necesare medicilor de familie bucureșteni pentru funcționarea cabinetelor – salariile asistentelor medicale, personalului non-medical, facturile de utilități, contribuțiile și impozitele atorate ANAF și autorităților locale”, mai susțin medicii de familie bucureșteni.

În aceste condiții, cele două asociații au anunțat că se alătură colegilor lor din toată țara, care refuză să mai semneze actele adiționale cu casele de asigurări, începând din data de 1 ianuarie 2018, astfel că, începândcu data de 3 ianuarie 2018, cabinetele de medicina familiei din București nu vor mai acorda servicii decontate de casele de asigurări de sănătate.

 


Adaugati un comentariu


 

*