Medicii de familie contestă decizia de atribuire de noi contracte de către CASMB

16 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

Astăzi începe perioada pentru depunerea dosarelor în cadrul unei sesiuni speciale de contractare a serviciilor medicale de către Casa de Asigurări de Sănătate, pentru 19 furnizori de asistență medicală primară, asistență clinică în ambulatoriu și medicină dentară, în Capitală.

 

La acest moment, marea majoritate a medicilor de familie din țară au semnat actele adiționale pentru prelungirea contractelor cu CNAS până la finele lunii martie, iar mulți dintre cei care au refuzat până în ultimul moment să semneze aceste documente sunt medici de familie care își desfăsoară activitatea în Capitală. Pe fondul refuzului acestora de a semna, Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București (CASMB) a anunțat, în urmă cu o săptămână, organizarea unei sesiuni speciale de contractare pentru furnizorii de asistență medicală primară, asistență clinică în ambulatoriu si medicină dentară. Este vorba de 19 contracte care se vor încheia pe o perioadă determinată, pană pe 31 martie, decizia fiind motivată de faptul că numărul de medici de familie aflați în relație contractuală cu CASMB la data de 31 decembrie 2017 era de 981, în timp ce numărul necesar stabilit de comisia de specialitate este de 1.000 de medici.

Pentru a completa nmărul necesar, în condițiile în care o parte dintre medicii de familie din Capitală au refuzat în continuare să semneze actele adiționale, CASMB a inițiat această sesiune specială care începe azi, cu perioada depunerii dosarelor, care se va încheia pe 18 ianuarie.

 

Deși anunțul organizării acestei sesiuni a fost făcut înca din data de 9 ianuarie, Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov și Patronatul Medicilor de Familie din București și județul Ilfov au reacționat abia acum față de această decizie, exprimându-și dezacordul. „Scopul declarat al acestei sesiuni este de asigurare a acordării de servicii medicale și acoperirea necesarului de medici în București. Considerăm că este nereal în cazul medicilor de familie, deoarece bucureștenii nu întâmpină dificultăți în înscrierea pe lista unui medic de familie. Susținem acest lucru, întrucât în acest moment sunt aproximativ 1.000 de medici de familie cu liste proprii aflați în contract cu CASMB, la care se adaugă alți aproximativ 300 de medici în contract cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești. Totalul de circa 1300 de medici de familie care ofera servicii de asistență medicală primară în municipiul București excede necesarul calculat conform reglementărilor CNAS, de un medic de familie la 1800 de persoane, media în București fiind de mai puțin de 1500 cetățeni pe lista unui medic de familie”, se arată într-un comunicar remis de cele două asociații reprezentative ale medicilor de familie din Capitală.

 

Prin urmare, aceștia își exprimă dezaprobarea față de decizia CASMB de a organiza această sesiune extraordinară, considerând că astfel se va întârzia și reluarea activității medicilor cărora Casa le-a refuzat prelungirea contractelor, pentru că nu semnaseră actele adiționale până la data de 4 ianuarie, când a expirat termenul limită impus de CNAS.

Medicii de familie bucureșteni dau exemplul altor ajudețe unde s-au găsit soluții pentru reluarea activității medicilor încă de săptămâna trecută și solicită conducerii CASMB să reconsidere decizia de a accepta depunerea documentelor de contractare pe perioadă determinată pentru medicii de familie care până la sfârșitul anului 2017 nu se aflau în contract cu Casa, pentru că astfel va crește nejustificat numărul de medici de familie din Capitală.

Știut fiind faptul că înființarea, avizarea și evaluarea unui cabinet medical în București are o durată de circa 2-3 luni, ne punem întrebarea legitimă cine vor fi medicii de familie care vor solicita cele 19 contracte oferite de CASMB: medici de familie cu cabinete independente sau medici de familie angajați săptămâna aceasta, rapid, în marile clinici medicale dornice de încă 19 contracte cu CASMB, pe lângă cele peste 100 deținute în prezent?”, se mai arată în comunicatul celor două organizații.

 


Adaugati un comentariu


 

*