Medicii de familie avertizează că nu vor semna actele adiționale la contractul-cadru cu CNAS

13 decembrie 2017 | 0 comentarii |

Anunțul a fost făcut în urma unei runde de discuții cu reprezentanții Casei de asigurari, medicii de familie fiind nemulțumiți că rezolvarea revendicărilor lor nu se regăsește în cotnractul cadru pe care trebuie să îl semneze pentru anul viitor.

 

Protestul medicilor de famlie

După protestele de la jumătatea lunii trecute, în urma cărora s-au ales doar cu promisiuni din partea premierului Mihai Tudose, medicii de familie au anunțat că nu vor semna, de la 1 ianuarie 2018, actele adiționale la contractul-cadru cu CNAS. Doctorii sunt nemulțumiți că revendicările lor nu au fost rezolvate până la acest moment, iar modificările pe care le-au propus pentru contractul-cadru nu au fost incluse în noul document.

Anunțul a fost făcut de medicul Sandra Alexiu, vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF), în urma unei întâlniri pe care reprezentanții organizției au avut-o cu oficiali din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, subiectul principal fiind noul contract-cadru pe care medicii de familie trebuie să îl semneze pentru anul viitor cu CNAS.

Această primă rundă de consultări nu i-a mulțumit pe medicii de familie, care au ieșit de la discuții deciși să nu semneze actele adiționale la contractul cadru, dacă modificările pe care le-au sugerat nu vor fi incluse în document. „Am avut o primă întâlnire în calendarul consultărilor, după ce  am transmis în prealabil modificările pe care le dorim la proiectul de contract-cadru. Nu am terminat, nu am semnat niciun proces verbal, nu am obținut nimic. Dacă nu se rezolvă revendicările noastre, la 1 ianuarie, noi nu mai semnăm act adițional. Deja avem rezultate din jumătate dintre județele care sunt asociate SNMF. Nu vom semna acte adiționale cu CNAS, dacă revendicările noastre nu sunt obținute”, a anunțat dr. Sandra Alexiu la finalul discuțiilor.

 

Dr. Sandra Alexiu

Aceasta a precizat că în cadrul întâlnirii avute ieri cu reprezentanții CNAS nu s-a discutat decât o treime din noul ocntract-cadru, iar cele mai multe dintre revendicarile medicilor, printre care se numărau și modificări legislative, nu au fost abordate, deși erau de maximă importanță.

Printre solicitările medicilor de familie se regăsește, în mod special, de procentul din Fondul Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS) care va fi alocat asistenței medicale primare. Medicii de familie spun că acest procent trebuie să fie clar precizat în contractul-cadru, altfel nu au nicio garanție că va fi respectat, iar în aceste condiții, activitatea la nivelul cabinetelor de medicină primară nu se va mai putea desfășura. „Proiectul de buget pentru anul viitor, discutat recent, alocă pe medicină primară 5,24% din FNUASS, deci mai puțin decât anul trecut, în condițiile în care noi am solicitat creșterea lui până la 10%”, a mai precizat dr. Sandra Alexiu.

 

A doua revendicare a medicilor de familie de care depinde semnarea actelor adiționale se referă la debirocratizarea cabinetelor acestora.

„Când vorbim despre o debirocratizare reală, înseamnă să câștigăm timp pentru pacienții noștri și să renunțăm la hârtii. Am ridicat problema vacanțelor medicilor de familie. Avem dreptul la vacanță, avem dreptul să plecăm în concediu medical când suntem bolnavi, ceea ce practic este aproape imposibil, pentru că ne condiționează contractul-cadru să găsim înlocuitor. Iar dacă nu găsim înlocuitor, în contract scrie că este obligația caselor să asigure medici înlocuitori. Dar casele nu au așa ceva, pentru că există o lipsă de resurse umane cunoscută la nivelul sistemului de sănătate din România. Dacă nu avem medic înlocuitor, pur și simplu nu putem pleca. Nu s-a putut găsi această soluție, nu s-a putut accepta. Noi suntem probabil singurii medici din sistem care nu avem voie să ne odihnim”, a declarat vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei la finalul întâlnirii de la CNAS.

Bazându-se pe promisiunile făcute de premierul Tudose în urma mitingului de la jumătatea lunii trecute, medicii de familie au mai solicitat o întâlnire cu acesta, pentru a dicuta din nou despre revendicările pe care le au, întâlnire în urma căreia speră că problemele se vor rezolva, în caz contrar menținându-și decizia de a nu semna, de la 1 ianuarie, actele adiționale cu CNAS.

 


Adaugati un comentariu


 

*