Medicii de familie cer „capetele” ministrului Sănătății și președintelul CNAS

Motivul îl constituie decizia CNAS de a încheia perioada de semnare a actelor adiționale, în condițiile în care un sfert dintre medicii de familie refuză să semneze.

 

În condițiile în care aproximativ 25 la sută dintre medicii de familie refuză în continuare să semneze actele adiționale pentru prelungirea contractelor cu CNAS, reprezentanții Casei de Asigurări au anunțat că perioada în care aceste documente puteau fi semnate s-a încheiat. Această măsură a stârnit un nou val de nemulțumiri în rândul medicilor care au ales să protesteze tocmai prin refuzul de a semna aceste acte.

În anunțul CNAS se mai precizează că cei care nu au semnat încă actele adiționale pentru prelungirea contractelor până la 31 martie vor putea intra în relaţii contractuale cu Casa de Asigurări în baza unor contracte cu durata determinată, până la data mai sus menționată, ce vor putea fi încheiate la o dată anunţată ulterior. Precizarea se referă la medicii care au decis să continue protestul, însă aceștia s-au declarat nemulțumiți de decizia luată de autorități, pe care le acuză de „iresponsabilitate uriașă” față de starea de sănătate a populației. Într-un comumicat la Societății Naționale de Medicina Familiei (SNMF) se arată că medicii nu au fost înștiințați în prealabil de casele județene în legătură cu intenția de a nu mai prelungi perioada de semnare a actelor adiționale, iar prin acest fapt s-a încălcat legea și „se arată dispreţ faţă de aproximativ 4,5 milioane de români care au rămas fără medici de familie prin decizia iresponsabilă a CNAS”.

 

În anunțul publicat de CNAS se mai arată însă că, în condițiile în care pacienții medicilor care au refuzat să semneze actele adiționale nu mai pot beneficia de servicii medicale decontate, cei cu urgențe medico-chirurgicale precum și cu 59 de afecțiuni cronice enumerate AICIafecțiuni printre care se numără și bolile oncologice, diabetul, hepatita cronică, astmul bronşic, dar şi afecţiunile copilului cu vârsta sub un an, pot merge la consultații direct la medicii specialiști, fără a avea nevoie de trimitere de la medicii de familie și fără a fi nevoiți să platească.

Totodată, medicii specialiști care deservesc platforma on-line Doclandia au anunțat că în această perioadă sunt la dispoziția acestor pacienți cu sfaturi avizate și recomandări, astfel că, timp de 30 de zile, serviciile oferite prin intermediul platformei vor putea fi accesate gratuit.

 

Pacienții ai căror medici de familie nu au semnat actele adiționale cu CNAS au fost inștiințați de autorități că pot opta să se transfere pe listele altor medici care le pot oferi servicii decontate. Medicii protestatari susțin însă că mulți dintre acești pacienți provin din zone în care oferta de furnizori de servicii medicale în asistenţa medicală primară este foarte redusă. În plus, aceștia acuză CNAS că încalcă drepturile pacienţilor de a apela la serviciile medicului pe care şi l-au ales, „ignorând cu bună ştiinţă faptul că relaţia medic-pacient are un caracter care depăşeşte cadrul administrativ coercitiv pe care CNAS înţelege să îl aplice”. SNMF sconsideră că „acest fapt demonstrează încă o dată justeţea demersurilor organizaţiilor noastre şi evidenţiază caracterul totalitar al unui contract care ar trebui să fie în concordanţă cu codul civil, precum şi atitudinea totalitară a unor funcţionari care ar trebui să apere interesele pacienţilor şi nu să împiedice o relaţie normală cu medicul de familie ales! Din acest motiv cerem demiterea celor responsabili de această decizie: Ministrul Sănătăţii, Preşedintele CNAS, directorii juridici ai Ministerului Sănătății şi CNAS”.

În privința ministrului Sănătății, dorința medicilor nemulțumiți s-ar putea îndeplini la anunțata remaniere de guvern de săptămâna viitoare, Florian Bodog numărânu-se printre miniștrii vizați după ce, de câteva ori, a scăpat „ca prin urechile acului” de demitere. Este puțin probabil să se întâmple asta în cazul președintelui CNAS, Laurențiu Mihai, știut fiind faptul că acesta a fost numit de premeirul Tudose.

 


Adaugati un comentariu


 

*