Publicitatea stradală referitoare la sănătate, verificată de direcțiile de sănătate publică

5 ianuarie 2018 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății a dispus această măsură duă ce, secretarul de stat Raed Arafat a semnalat existența unor panouri publicitare anti-vaccinare, iar medicul Monica Pop a fost amenințat cu moartea pentru că susține imunizarea.

 

Începând de joi, 4 ianuarie 2018, direcțiile de sănătate publică vor controla toate panourile publicitare care promovează campaniile publicitare de informare pe teme de sănătate publică, în urma unei dispoziții a ministrului Sănătății, Florian Bodog, anunță Ministerul Sănătății (MS), printr-un comunicat.

În unele localități au fost postate, la sfârșitul anului trecut, panouri publicitare împotriva vaccinării. Am solicitat inspectorilor sanitari să verifice și să sancționeze, în conformitate cu competențele lor promotorii tuturor campaniilor publicitare care vizeză sănătatea publică și care nu au avizul Ministerului Sănătății, așa cum prevede legea. În opinia mea, panourile publicitare anti-vaccinare reprezintă un atentat la sănătatea copiilor noștri.  Epidemia de rujeolă trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea: medici, autorităţi şi părinţi. Încă o dată fac un apel la rațiune și responsabilitate. Lipsa vaccinării duce la forme grave ale bolii și chiar la decesul copiilor. Dacă nu facem ceva să creștem acoperirea vaccinală vom avea mult de suferit. Și rujeola e cea mai blândă dintre bolile care pot afecta sănătatea copiilor nevaccinați, a declarat ministrul Sănătății, Florian Bodog.

 

Dr. Raed Arafat

Decizia ministrului a fost luată după ce, în 30 decembrie, secretarul de stat din MAI, Raed Arafat a tras un semnal de alarmă, pe pagina sa de Facebook, arătând că în Braşov, Iaşi şi Cluj au apărut panouri cu mesaje împoriva vaccinării, pe care le consideră „un atentat la sănătatea publică”, exprimându-și părerea că acestea trebuie îndepărtate.

Acest panou publicitar a apărut la Braşov acum două zile. Panouri similare au apărut la Iaşi şi Cluj. Înţeleg că este o campanie de «informare» sau mai bine zis DEZINFORMARE asupra faptului că vaccinurile «nu sunt sigure». Oare lipsa vaccinării este mai sigură? La cei care încearcă prin orice metodă să transmită omului de rând că vaccinurile nu sunt sigure îi spun că lipsa vaccinării poate ucide chiar, sau cel putin să lase copilul cu invaliditate pe viaţă. Uitaţi-vă la ce s-a întâmplat cu copiii afectaţi de rujeolă. Lipsa vaccinării a fost unul din cauzele principale a formei grave a bolii la copiii nevaccinaţi şi a decesului unora dintre ei”, a scris doctorul Arafat.

 

Atenționarea medicului a stârnit un val de reacții virulente din partea antivacciniștilor, care au cerut chiar demisia secretarului de Stat pentru căa îndrăznit” să semnaleze faptul că o astfel de campanie este „diabolic ” concepută, astfel că nu se mai poate vorbi despre „dreptul la libera exprimare ce trebuie să fie garantată tuturor ci de o campanie de dezinformare care contrazice toate probele științifice și toate doveziile cumulate pe parcursul a zecilor de ani (…) Mai vrea cineva sa vada copii mutilați în urma poliomielitei? Sau mai vrea cineva o boală precum variola să reapară? Iata ce găsiți în urma unei căutări simple despre variolă, pe internet… citiți cum a fost eradicată variola… prin VACCINARE! (https://ro.wikipedia.org/wiki/Variolă) ”, subliniază dr. Arafat.

Conform art 44 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii: campaniile de informare, educare şi comunicare cu privire la teme care privesc sănătatea publică trebuie să fie avizate de Ministerul Sănătăţii.

Nerespectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind avizarea publicităţii produselor, precum şi a campaniilor de informare, educare şi comunicare cu privire la teme care privesc sănătatea publică, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 25.000 lei, conform  HG nr. 857/2011 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice.

 

Dr. Monica Pop

În cazul medicului Monica Pop, reacția antivacciniștilor a mers chiar până la amenințări cu moartea. O persoană care se ascunde în spatele unui cont de Facebook cu nume de bărbat i-ar fi trimis managerului Spitalului de Urgenţe Oftalmologice amenințări cu moartea, după ce aceasta s-a declat în favoarea obligativității vaccinării copiilor.

Am primit de dimineaţă un mesaj de ameninţare cu moartea pe Facebook pentru că susţin vaccinarea şi pentru că, susţinea persoana respectivă, cu nişte cuvinte pe care nu le pot reproduce, de o vulgaritate fără egal, că vaccinurile sunt produse de evrei şi că omorâm populaţia şi că mor copiii dacă fac vaccinuri. Şi să am grijă cum merg pe stradă pentru că sunt maşini care mă pot lovi sau că pot primi o lovitură în cap, ceva de genul acesta”, a confirmat amenințarea medicul Monica Pop, precizând că a depus plângere penală împotriva persoanei respective, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 şi Poliţia Capitalei fac deja cercetări.

La 1 ianuarie anul acesta, medicul anunţa, într-o postare pe pagina sa de socializare, că medicul şef de la UPU Oftalomologie a fost contaminat cu rujeolă și a fost internat la Spitalul „Matei Balș”. „Contaminarea e de la cazurile de copii nevaccinați, cu forme grave de rujeolă cu afectări oculare, trimiși la noi pentru consult. Și adulți bolnavi de rujeolă, cu forme severe și cu afectări oculare. Cu toate măsurile, boala e foarte contagioasă! Au început să cadă și medicii!!!”, a subliniat dr. Monica Pop criticând părinţii care refuză să-și vaccineze copiii, punându-i în pericol pe cei din jur.

 


Adaugati un comentariu


 

*