Se debirocratizeaza activitatea medicilor de familie

10 august 2017 | 0 comentarii |

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog a anuntat ca se va simplifica metoda de acordare a concediilor medicale, dar medicii de familie considera ca cea mai eficienta debirocratizare ar fi functionarea fara sincope a sistemului informatic.

 

Activitatea medicilor de familie va fi debirocratizata, iar o serie de acte inutile vor fi desfiintate, sustine ministrul Sanatatii. Florian Bodog a anuntat ca „desfiintam o serie de acte, pe care le consideram inutile, si studiem posibilitatea ca, in ceea ce priveste eliberarea concediilor medicale, aceasta sa se faca electronic, pentru a scadea birocratia si in acest domeniu”.

Oficialul a precizat ca impreuna cu presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si dupa consultarea tuturor actorilor implicati a depus, in cursul zilei de miercuri, la Secretariatul General al Guvernului, propunerile, cu termene foarte clare in ceea ce priveste debirocratizarea actului medical.

Intre masurile propuse pentru reducerea birocratiei in domeniul sanatatii, ministrul spune ca se afla si „recunoasterea concediilor medicale acordate in strainatate, pentru parintii care isi ingrijesc copiii. Am propus cresterea varstei de la 14 la 16 ani, iar acolo unde varsta depaseste 16 ani, ei vor intra pe zona de asistenta speciala de tip handicap, cu precizarea ca diagnosticele vor fi stabilite prin ordin comun al celor doua entitati – Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari-, in asa fel incat, daca exista probleme de preluare a unor diagnostice, acestea sa poata fi corectate foarte usor”, a explicat Florian Bodog.

 

Dr. Angela Mazdrag

Ministrul Sanatatii sustine ca toate actele legislative care vor fi modificate vor respecta procedura de transparenta decizionala si de consultare cu toti cei implicati. Medicii de familie spun insa ca adevarata debirocratizare ar consta in functionarea fara sincope a sistemului informatic.

Medicul buzoian Angela Mazdrag, presedinta filialei locale a Patronatului Medicilor de Familie, a precizat pentru SanatateaBuzoiana.ro ca „noi solicitam de mult debirocratizarea actului medical, asa ca este salutara decizia. La nivelul medicilor de familie, ca de altfel al intregului sistem medical, cea mai eficienta debirocratizare ar consta in asigurarea functionarii permanente si fara sincope a sistemului informatic. Asta ar insemna o mai usoara corelare intre serviciile acordate pacientului si o mai mare siguranta in ceea ce priveste deciziile medicului, ca si un mai bun control al autoritatilor. Nu ne-am mai trezi, spre exemplu, ca un pacient a primit concediu medical de la UPU peste limita numarului de zile admis, nici ca in aceeasi zi se prezinta si la mediul de familie si la urgenta spitalului sau la un alt medic din ambulatorul de specialitate”, a explicat dr. Mazdrag, care are si competenta in medicina de urgenta si asigura garzi la UPU in Spitalul Judetean de Urgenta Buzau.

 

Pe 27 iulie, premierul Mihai Tudose i-a cerut ministrului Bodog ca in doua saptamani sa pregateasca „un proiect inchegat” pentru reducerea birocratiei in domeniul sanatatii.

E public un caz care, in fapt, nu face altceva decat sa atraga atentia asupra birocratiei care a ajuns la cote extreme. Si Ministerul Sanatatii, dar mai ales oamenii bolnavi sunt cei care se lovesc de aceasta birocratie. 400.000 de hartii care trebuie plimbate de la medicul de familie la medicul specialist. (…) Nu sunt sportivi de performanta cei aflati in situatia aceasta. Si va rog frumos, cat de curand, hai sa spunem doua saptamani, sa prezentati un proiect inchegat, de reducere a birocratiei in acest sens. Nu se poate ca cineva care este la tratament in strainatate sa fie nevoit sa vina in tara ca sa demonstreze dincolo ca e bolnav”, i-a transmis atunci Tudose, lui Bodog.

La momentul respectiv, in spatiul public a fost prezentat cazul prezentatoarei TV Magda Vasiliu Stoian, al carei fiu urmeaza un tratament in strainatate si care s-a confruntat cu birocratia din sistemul medical romanesc.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*