Legea vaccinarii a fost aprobata in Guvern

10 august 2017 | 0 comentarii |

Actul normativ prevede sanctiuni in cazul refuzului prezentarii parintelui/apartinatorului legal la consilierea privind vaccinarea si reinstituie obligatia prezentarii fisei de vaccinare la inscrierea copilului in colectivitate.

 

Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul Legii vaccinarii copiilor cu vaccinurile prevazute in Calendarul National de Vaccinare, precum si cu cele pentru situatii epidemiologice speciale (focare epidemice, epidemii, pandemii), administrate intregii populatii sau unor grupuri de populatie. „ Statul roman finanteaza si organizeaza activitatea de vaccinare in Romania si asigura vaccinuri eficace si sigure, autorizate in mod corespunzator, conform legii”, se mentioneaza in proiectul de lege privind organizarea si functionarea activitatii de vaccinare a populatiei, adoptat de Guvern.

Actul normativ nu prevede sanctionarea parintelui care refuza imunizarea, dar reinstituie obligatia prezentarii fisei de vaccinare la inscrierea acestuia intr-o colectivitate si sanctioneaza drastic refuzul parintelui/apartinatorului legal la consilierea privind importanta vaccinarii.

Ministrul Sanatatii a precizat ca noua lege aduce mai multe avantaje, intre care finantarea si desfasurarea Programului National de Vaccinare, protectia copiilor Romaniei, predictibilitatea in ceea ce priveste aprovizionarea cu vaccinuri si responsabilizarea tuturor factorilor implicati „incepand cu ministrul si pana la parinte, cu privire la vaccinarea copiilor”, exprimandu-si totodata convingerea ca actul normativ sa fie analizat si aprobat „cu maxima celeritate” in Parlament.

 

Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a anuntat, de asemenea, ca in ultima luna au fost vaccinati 67.000 de copii, iar rata de refuz este de aproximativ 12%. „In ultima luna au fost vaccinati 67.000 de copii. In jur de 43.000 nu au fost gasiti la domiciliu, asta pe de o parte datorita faptului ca suntem in perioada de vacanta, pe de alta parte sunt multi copii care sunt plecati in strainatate, avem informatii, dar ei vor fi cautati din nou. Si avem o rata de refuz al vaccinarii de 12%”, a declarat Bodog, pe care premierul Mihai Tudose l-a felicitat, spunand ca a inregistrat „progrese remarcabile” in ceea ce priveste vaccinarea.

Categoriile de vaccinari obligatorii sunt: vaccinarile cuprinse in calendarul national de vaccinare pentru copii; vaccinarile impuse de situatii epidemiologice care implica vaccinarea ca masura de interventie in vederea limitarii bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare; vaccinarile pentru personalul medico-sanitar din unitatile sanitare publice si private si vaccinarile pentru alt personal din unitatile publice si private care prin natura atributiilor sunt expuse suplimentar la boli infectioase sau pot reprezenta surse de infectie care ar putea pune in pericol sanatatea publica, stabilite prin hotarare de guvern”, se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului.

 

Informare vaccinare (foto-INSP)

Raspunderea privind prezentarea copilului la vaccinare revine parintilor, reprezentantului legal sau, dupa caz, persoanei care se ocupa de cresterea si ingrijirea unui copil in baza unei masuri de protectie speciala.

In cazul vaccinurilor obligatorii, consimtamantul pentru vaccinare se prezuma ca fiind dat, iar refuzul de vacccinare a copilului se face in scris. Actul normativ nu prevede sanctiuni pentru refuzul vaccinarii, dar sunt instituite amenzi drastice pentru refuzul parintelui/apartinatorului legal de a se prezenta la sedintele de informare si consiliere privind imunizarea copiilor lor.

In plus, la data inscrierii intr-o colectivitate, institutia are obligatia de a solicita prezentarea unei adeverinte, emisa de catre medicul de familie care are in evidenta sa persoana respectiva, care sa ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinarilor obligatorii. Practic, se reinstituie o obligatie care exista pana in urma cu cativa ani, cand a fost eliminata. „Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea in colectivitate a copiilor sunt cele impotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B”, se mentioneaza in comunicatul remis de Executiv.

 

Statul roman, prin Ministerul Sanatatii, CNAS si ministerele si institutiile cu retea sanitara proprie, isi asuma finantarea si organizarea activitatii de vaccinare in Romania si, prin Ministerul Sanatatii, isi asuma asigurarea conditiilor pentru diagnosticul si tratamentul optim al oricaror reactii adverse ale vaccinarii, precum si compensarea oricaror efecte de durata, daca sunt dovedite relatiile de cauzalitate.

Actul normativ prevede, de asemenea, infiintarea si functionarea unui Grup Tehnic de Coordonare a Activitatilor de Vaccinare (GTCAV) – comisie consultativa a Ministerului Sanatatii, cu rol in elaborarea Strategiei Nationale de Vaccinare si coordonarea activitatii de vaccinare la nivel national. Principala atributie a acestui grup este de a analiza politicile de sanatate nationale si internationale si de a recomanda politici nationale de imunizare optime.

Totodata, in cadrul Directiilor de Sanatate Publica se vor infiinta Comisii judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, de vaccinare, ca structuri fara personalitate juridica, in coordonarea GTCA, cu rol in supravegherea activitatii de vaccinare la nivel judetean, respectiv la nivelul municipiului Bucuresti.

Regulamentul de organizare si functionare a GTCAV, precum si a comisiilor judetene de vaccinare se aproba prin Ordin al ministrului Sanatatii.

 

Legea stabileste, totodata, atributiile si responsabilitatile tuturor actorilor implicati in procesul de realizare a activitatilor de vaccinare, respectiv, institutii publice si societate civila.

Astfel, pentru responsabilizarea si asumarea atributiilor prevazute in proiectul de act normativ, au fost stabilite „sanctiuni corecte si echitabile” pentru fiecare dintre actorii implicati in procesul de vaccinare. Astfel, sunt responsabilizate institutii ale autoritatilor publice centrale si locale – Ministerul Sanatatii, Institutul National de Sanatate Publica, Directiil de Sanatate Publica judetene si a municipiului Bucuresti, institutii de invatamant, directiile generale de asistenta sociala si protectie a copilului; furnizorii de servicii medicale de vaccinare; parintii sau reprezentantii legali ai copiilor eligibili la vaccinare; producatorii si distribuitorii de vaccinuri.

Proiectul de lege creeaza cadrul legal necesar pentru interventia eficienta a autoritatilor in situatii epidemiologice speciale, prin reglementarea centrelor de vaccinare fixe sau mobile si prin constituirea de echipe de interventie speciale.

 

De asemenea, actul normativ stabileste responsabilitatea Ministerului Sanatatii de a constitui un stoc de rezerva de vaccinuri si consumabilele cel putin egal cu necesarul anual, cu termen de valabilitate minim 18 luni. Acest stoc va fi folosit in situatii epidemiologice speciale sau in cazul inregistrarii unor discontinuitati de aprovizionare la nivelul producatorilor de vaccinuri.

Totodata, Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei Nationale asigura pregatirea studentilor facultatilor de medicina, a medicilor rezidenti in specialitatile medicina de familie, pediatrie, boli infectioase, epidemiologie, medicina de laborator, precum si a asistentilor medicali, in insusirea notiunilor de vaccinologie, iar Colegiul Medicilor si OAMGMAMR vor asigura educatia medicala continua a medicilor si asistentilor medicali, pe probleme de imunizare.

Proiectul de lege va fi transmis Parlamentului spre dezbatere si adoptare, dupa care va fi trimisa presedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Actul normativ ar urma sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2018. Ramane de vazut daca in Parlament, legea va mai suferi modificari sau va fi aprobata asa cum a fost initiata de Guvern.

In termen de 12 luni de la data publicarii legii in Monitorul Oficial se vor adopta normele de aplicare. Tot in acest interval, furnizorii de servicii medicale de vaccinare care functioneaza la respectiva data au obligatia de a se inregistra in Registrul Electronic National de Vaccinari (RENV).

 


Adaugati un comentariu


 

*