S-au gasit bani pentru plata garzilor? Doctorii nu mai cred in promisiuni

7 august 2016 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii anunta ca din noiembrie se vor plati si garzile suplimentare la nivelul lui 2016 si un spor la garzile obligatorii. Medicii considera insa ca anuntul MS este doar un nou mijloc de tergiversare, pentru „detensionarea populatiei”. 

 

bani doctoriIn urma protestelor publice ale doctorilor, care au amenintat ca de saptamana viitoare nu mai fac garzi suplientare, Guvernul a decis alocarea a aproximativ 100 de milioane de lei pentru cresterea platii garzilor in spitale. Garzile suplimentare vor fi platite conform bazei salariale din 2016, si nu din 2009, ca pana acum, asa ca doctorii vor lua mai multi bani, iar timpul de lucru le va fi redus considerabil, anunta Ministerul Sanatatii, printr-un comunicat remis sambata dupa-amiaza. Dar noul sistem de plata va fi valabil de la 1 octombrie, nu de la 1 august, cum ar fi fost normal si cum au cerut medicii.

Guvernul Romaniei a decis ca plata garzilor suplimentare efectuate de medici se va face pornind de la baza salariala crescuta prin intermediul Ordonantei de Urgenta 20 / 2016, incepand cu data de 1 octombrie anul acesta. Fondurile de circa 100 de milioane de lei necesare cresterii platii garzilor pentru medici in anul 2016 vor proveni din administrarea mai eficienta a resurselor deja existente in sistemul sanitar, iar mecanismele gasite nu afecteaza in niciun fel prognozele de deficit bugetar.

Cu alte cuvinte, cresterea veniturilor pentru garzi va fi finantata printr-un control mai strict al cheltuielilor si prin masuri de reducere a risipei din sistem. Reglementarea se va face prin Ordonanta de Urgenta conform discutiilor avute in Guvern”, anunta Ministerul Sanatatii, in comunicatul amintit.

 

protest medici MSMinistrul Sanatatii sustine ca demersul privind garzile se inscrie intr-o preocupare mai larga a Ministerului Sanatatii care, impreuna cu Ministerul Muncii, pune accent pe reformarea organizarii resursei umane in Sanatate. „Sistemul sanitar trebuie sa aiba grija in primul rand de oameni: de pacienti si de medici. Orice masura decisa in favoarea medicilor este un beneficiu direct si pentru pacienti”, spune ministrul Voiculescu, facand referire la noile decizii anuntate.

Potrivit acestora, medicii vor avea salariile marite, iar plata garzilor suplimentare se va face in functie de baza salariala aprobata la 1 august. In plus, doctorii primesc un spor si la garzile obligatorii, care vor beneficia de acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat, ceea ce pana acum nu se facea. Totodata, medicii care au titlul de doctor in stiinte medicale din 2010 incoace vor primi sporul legal de 15% care, pana la 1 august, nu mai fusese acordat.

Decizia a fost luata, printre altele, dupa ce Spitalul Universitar din Bucuresti, dar si spitalele judetene din Craiova, Buzau, Slatina si alte judete, sustinute de sindicate, de Colegiul Medicilor si chiar de societatea civila si de pacienti, au anuntat ca situatia este critica, iar medicii nu vor mai asigura garzile suplimentare.

 

Dacian Ciolos, Vlad Voiculescu

Dacian Ciolos, Vlad Voiculescu

Voiculescu considera ca decizia de crestere a remuneratiei pentru garzile din sistemul sanitare unul din cei mai importanti pasi ai ultimilor ani in beneficiul medicilor. Masura corecteaza o nedreptate veche din anul 2009 si reafirma angajamentul premierului Dacian Ciolos de a face din sectorul sanitar prioritatea mandatului sau”.

In acelasi timp, ministrul Voiculescu spune ca mizeaza in continuare „pe cooperarea responsabila a Federatiei Sanitas, a Federatiei Solidaritatea Sanitara si a Federatiei Hipocrat. De asemenea, sprijinul medicilor pentru implementarea masurilor de eficientizare a cheltuielilor din sistem este esential. La solicitarea Federatiei Sanitas, evaluarea modalitatilor de reglementare a veniturilor celorlalte categorii de personal din sistemul sanitar vor fi discutate in cadrul consultarilor cu partenerii de dialog social din procesului de elaborare a Legii Salarizarii Unitare”, se mai arata in comunicat.

Ramane de vazut daca dupa aceste schimbari, sindicatele din sanatate vor fi multumite, iar medicii vor semna noile contracte individuale de munca, pentru ca reactiile imediate de pe platformele de socializare arata ca medicii nu mai au incredere si unii sunt decisi sa nu semneze, in continuare, contractele pentru garzi suplimentare. Reprezentantii sindicatului Federatia „Solidaritatea Sanitara” sustin ca trebuie sa analizeze masura Guvernului privind cresterea platii garzilor medicilor, precizand insa ca anuntul Ministerului Sanatatii reprezinta un pas inainte in ceea ce priveste indeplinirea cerintelor medicilor.

 

spitalDoctorii nu mai au insa incredere, se tem ca atata timp cat comunicatul MS nu este insotit si de o lege care sa-l sustina, este doar o supapa de detensionare a populatiei si un pas tipic in procesul de negociere cu medicii. In fapt, nu inseamna nimic. Cel mai gresit lucru posibil ar fi sa demobilizam. OUG 20 este singurul act legal la care ne raportam acum. Anuntul MS nu inseamnă nimic, nu are consecinte legale sau financiare. Are doar consecinte emotional-psihologice. MS incearca inca odata sa traga de timp”, sustine un medic.

Arta de a vinde pielea ursului din padure. Asta incercati sa ne invatati, domnule ministru. Numai ca noi cunoastem lectia. Suntem medici, pricepem repede. Acea informare de la drum de seara nu are nici o valoare (numar de inregistrare, semnatura…).  Praf in ochi… Sa zicem ca va credem pe cuvant. Ce garantie avem noi ca mai apucati sa dati acea ordonanta? Transmiteti salutari parlamentarilor surmenati, din partea noastra!”, scrie un alt medic.

Domnule Ministru, din pacate am asteptat destul, actuala situatie din sanatate e o urgenta, nu incercati sa mai amanati doua luni, asteptam de peste 20 ani. E cazul ca acele modificari legislative sa fie facute maxim in cateva zile si plata medicilor sa fie facuta conform normalului, ca sa zic asa. Altfel, contractele pentru garzi suplimentare nu pot fi semnate”, isi exprima neincrederea, alt medic.

 

bani-sanatateMasurile anuntate de Ministerul Sanatatii:

1. Creste plata garzilor suplimentare ale medicilor prin raportarea la salariul de baza majorat de la 1 august. Termenul pentru definitivarea pasilor legislativi este data de 1 octombrie.

2. Au crescut salariile de baza ale medicilor din sistemul public de la 1 august, odata cu intrarea in vigoare a OUG 20 / 2016. Guvernul a prevazut pentru aceasta crestere un miliard de lei.

3. Garzile suplimentare vor fi efectuate in baza unui contract individual de munca cu timp partial. Pentru medici avantajul este ca garzile vor fi considerate atat vechime in munca, cat si vechime in specialitate.

4. Contractul de munca pentru garzi va da dreptul la concediu de odihna platit proportional cu timpul lucrat pentru medicii care efectueaza numai garzi sau pentru cei care fac garzi in alt spital decat cel la care sunt angajati.

5. Asa numita „garda obligatorie” va beneficia de acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat, ceea ce pana acum nu se facea.

6. Medicii care au obtinut titlul de doctor in stiinte medicale din 2010 incoace vor primi sporul legal de 15% care, pana la 1 august, nu mai fusese acordat.

7. Timpii de lucru si de odihna vor fi reganditi in termeni de flexibilizare, de grija fata de efortul depus de medici si de siguranta a pacientilor.

8. Ministerul Sanatatii evalueaza modalitati de remunerare a medicilor rezidenti de anii I si II pentru garzile pe care le fac.

Masurile de eficientizare a cheltuielilor din Sanatate:

1. Economii la scara nationala prin mecanismul de achizitii publice centralizate care are deja proceduri demarate;

2. Evaluarea si monitorizarea stricta a investitiilor;

3. Controlul mai strict al prescriptiei de medicamente (cu precadere antibiotice, dar nu numai) si al investigatiilor medicale;

4. Controlul serviciilor din spitalizarile de zi;

 

medici-salariiColegiul Medicilor din Romania a cerut Ministerului Sanatatii  sa identifice urgent solutii pentru iesirea din aceasta criza, avertizand ca in caz contrar, activitatea spitalelor risca sa fie blocata ca urmare a nerezolvarii problemei garzilor.

Consiliul Medical al Spitalului Universitar din Capitala a decis ca medicii sa nu mai asigure garzile in unitatea sanitara incepand de luni, in semn de protest fata de modul in care sunt platite orele suplimentare si garzile pe timpul noptii si in zilele nelucratoare.

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu anunta in urma cu o saptamana ca urmeaza sa emita un nou ordin de ministru privind plata garzilor si orelor suplimentare, care sa fie pus in dezbatere publica si ca garda obligatorie va avea spor de noapte.

Un sondaj realizat de Federatia „Solidaritatea Sanitara”, dat publicitatii zilele trecute, arata ca 87% dintre medici refuza sa faca garzile suplimentare daca nu le sunt acordate toate drepturile.

 


Adaugati un comentariu


 

*