Ministerul Sănătății confirmă: 70 la sută dintre medicii din spitale, vaccinați anti-COVID. Testarea obligatorie pe cheltuiala proprie s-ar putea impune și altor categorii de angajați

11 august 2021 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății transmite că 70% dintre medicii din spitalele publice și aproape 60% din personalul medical aflat în contact cu pacienții s-au vaccinat cu schemă completă, confirmînd astfel sondajul publicat zilele trecute de Sanitas. Testarea obligatorie din bani proprii a angajaților din Sănătate s-ar putea extinde la toate domeniile în care se lucrează cu publicul.   

 

Ministerul Sănătății transmite că 70% din medicii din spitalele publice sunt vaccinați împotriva COVID-19, ceea ce în cifre absolute înseamnă  25.387 de medici, din cei 36.312 încadrați în aceste unități sanitare, iar 69% dintre aceștia (25.040 de medici) sunt vaccinați cu schemă completă. Este confirmat, astfel, sondajul referitor la vaccinarea anti-COVID în unitățile medicale, dat publicității de Federația Sanitas, zilele trecute.

Cele mai mari procente de medici vaccinați cu schemă completă împotriva COVID-19 se regăsesc în județele Ilfov (86%), Călărași (85%) și municipiul București (83%), urmate de Vrancea, Covasna (82%), Alba, Ialomița și Satu Mare (80%)”, se arată într-un comunicat al MS.

În privința celorlalte categorii profesionale din spitale, datele colectate de minister de la Direcțiile de Sănătate Publică din teritoriu arată că asistenții medicali sunt vaccinați împotriva COVID-19 în proporție de 57.65% (55.99% cu schemă completă), infirmierii în proporție de 53.59% (52.37% cu schemă completă), iar brancardierii în proporție de 49.21% (47.66% cu schemă completă).

 

În total, 59.48% din personalul medical aflat în contact cu pacienții – medici, asistenți medicali, infirmieri, brancardieri – din unitățile sanitare cu paturi din sistemul public este vaccinat împotriva COVID-19, 58.08% cu schemă completă și 1.4% cu prima doză, în timp ce 1.79% nu au declarat statusul vaccinal.

Cele mai mari procente de personal medical vaccinat cu schemă completă se regăsesc în județele Călărași (76.45%), Cluj (71.69%), Sibiu (69.55%), Ilfov (69.13%) și municipiul București (66.34%), în timp ce pe ultimele locuri se află județele Suceava (44.53%), Bacău (43.47%), Arad (39.88%), Neamț (36.58%).

Ministerul Sănătății precizează că datele au fost colectate la nivel național, la finalul lunii iulie, iar la ora actuală sunt în curs de colectare și integrare datele privind personalul din unitățile de dializă și spitalele din sistemul privat.

Procentele sunt aproape identice cu cele colectate, prelucrate și transmise de Federația sindicală SANITAS în urmă cu câteva zile, iar în prezent, Colegiul Național al Medicilor realizează, la rândul său, un sondaj în rândul medicilor, prin care se încearcă obținerea datelor referitoare la vaccinare, dar și la intenția sau refuzul medicilor de a se vaccina.

 

Județul Buzău se află peste media pe țară, cu 66,1% medici din unitățile sanitare publice și private vaccinați cu schemă completă, respectiv 50,57% asistenți medicali, 43,05% infirmieri și îngrijitori, 23,3% brancardieri,  71,58% registratori medicali, 50,20% personal administrativ și 46,1% alte categorii de personal.

Cei mai mulți medici vaccinați are Spitalul Județean de Urgență, urmat de Spitalul de Pshiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca și Spitalul Muncicipal Râmnicu Sărat, dar procentual, în fruntea clasamentului se află Spitalul Smeeni (100%), urmat de Centrul de Dializă Diaverum (95%), Spitalul CF Galați – secția Buzău (71%), Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca (68%), Spitalul Municipal Rm. Sărat (66%), Spitalul Județean de Urgență Buzău (62%), Spitalul Sf. Sava (57%), iar cele mai mici procente s-au înregistrat în spitalele Ecomed Vintilă Vodă(50%),  Medinvest (50%) și Spitalul Nehoiu (42%).

Tot la SJU Buzău are și cei mai mulți asistenți mediali vaccinați, dar procentual, în top se afă Spitalul privat Ecomed Vintilă Vodă (100%), urmat de Spitalul Smeeni (63%), Diaverum (55%), Spitalul Săpoca (53%), SJU Buzău (50%), Medinvest (50%), Spitalul Rm. Sărat (47%), Spitalul Orășenesc Nehoiu (33,70%), Spitalul Sf. Sava (33%) iar cel mai mic procent de asistenți medicali imunizați a fost raportat la Spitalul CF Galați (21%).

 

Pe de altă parte, a fost amânat ordinul ministrului Sănătății prin care s-ar impune testarea obligatorie periodică la SARS COV-2, din bani proprii, a angajaților din Sănătate care refuză vaccinarea întârzie să apară, în ciuda debutului valului 4 al epidemiei. Obligația ar putea fi impusă salariaților aflați în contact cu publicul din toate domeniile de activitate (cadre didactice și angajați ai altor instituții care intră în contact cu multe persoane), pentru ca regula să nu poată fi contestată și declarată neconstituțională de Curtea Constituțională, pentru discriminare. În cazul în care Guvernul va decide obligativitatea testării din bani proprii pentru toate aceste categorii de angajați este nevoie de o lege aplicabilă tuturor, astfel că nu mai este necesar ordinul ministrului Sănătății privind impunerea testării pentru cei din sistemul medical.

Federația Sanitas susține că angajații din Sănătate nu acceptă nici o măsură obligatorie, deși sunt conștienți că valul patru al pandemiei este mai periculos decât precedentele. „Modalitățile pe care le vom găsi, împreună cu colegii, în timpul unui Consiliu Național și al unei școli de vară pe care o vom derula în luna august, vor fi comunicate”, a precizat Leonard Bărăscu, liderul Sanitas, subliniind însă că în spitale există efectul de turmă, iar dacă un șef să refuză vaccinarea, decizia se generalizează, sugerând ca aceștia să fie primii responsabilizațiDacă un medic de secție nu se vaccinează, toți asistenții din secție nu se vaccinează, asta e modalitatea de gândire. Refuză din motive inclusiv religioase, unii din motive tehnice, pentru că citesc toate prostiile, asta nu înseamnă că sunt obligți să se vaccineze, a spus Bărăscu, care consideră că Guvernul trebuie să anunțe noi măsuri pentru încurajarea vaccinării și nu măsuri obligatorii.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*