Aproape 70% dintre medici s-au vaccinat anti-COVID sau au trecut prin boală

9 august 2021 | 0 comentarii |

Federația Sanitas a publicat „prima evaluare reală a vaccinării împotriva COVID-19 în Sănătate”, pe categorii de personal, pe baza datelor statistice colectate din spitalele și instituții medicale publice din România, la nivelul lunii iulie.

 

Federația sindicală Sanitas, care a condamnat intenția autorităților de a obliga personalul medical nevaccinat să se testeze periodic pe banii proprii, a publicat un studiu potrivit căruia 60,14% dintre angajații în Sănătate sunt fie vaccinați, fie s-au infectat cu virusul SARS-C0V-2 în ultimele 6 luni și au anticorpii necesari.  În aceste condiții, sindicaliștii spun că decizia individuală de vaccinare în cazul celor care au trecut prin boală poate fi amânată fără a pune pe nimeni în pericol. Aceștia subliniază că 39,86% dintre cei angajați în spitalele publice au decis să amâne, cel puțin deocamdată, vaccinarea, menționând că în această valoare procentuală a fost inclusă și categoria celor care au contraindicații medicale la vaccinare, dar numărul persoanelor înregistrate la această secțiune este foarte mic (sub 0,01%), iar datele sunt valabile atât pentru personalul medical, cât și pentru personalul TESA și administrativ.

Pentru ca analiza să fie și mai relevantă, aceasta s-a efectuat distinct, pe categorii de personal, iar rezultatele arată că cei mai mulți dintre cei care s-au vaccinat sunt medicii, iar cei mai reticenți sunt

 

În ceea ce-i privește pe medici, Sanitas susține că aproape 70% dintre aceștia sunt vaccinați și doar 28,42% dintre medici sunt nevaccinați. Potrivit datelor publicate în urma studiului, 68,52% sunt vaccinați (fie cu schemă completă de vaccinare, fie doar cu prima doză), iar acestora li se adaugă aproape 3 procente ale medicilor care au trecut prin boală în ultimele șase luni și au dezvoltat anticorpi, astfel că decizia privind vaccinarea mai poate fi amânată, în timp ce doar 0,22% dintre medici declară că au contraindicații la vaccinare.

În același timp, studiul arată că aproape 60% dintre asistenții medicali care lucrează în spitale sunt fie vaccinați, fie au dezvoltat anticorpi în urma infectării cu SARS-CoV-2. „Statistic, 55,28% dintre asistenții medicali sunt vaccinați (fie cu schemă completă, fie cu prima doză). La acestea se adaugă peste 4 procente (4,07%) asistenți medicali care s-au infectat cu SARS-CoV-2 în ultimele șase luni și au dezvoltat anticorpi, astfel că decizia privind vaccinarea, în cazul lor, mai poate fi amânată fără a pune pe nimeni în pericol. 40,36% din această categorie profesională nu s-au vaccinat, iar 0,29% declară că au contraindicații medicale la vaccinare”, arată Sanitas.

 

Chiar și celelalte categorii de personal medical din spitale (farmaciști, biologi, chimiști, fizioterapeuți, kinetoterapeuți etc.) sunt vaccinate mai mult de jumătate, iar dacă se adaugă și cei care au trecut prin boală și s-au imunizat natural, procentul se apropie de 60%.

În ceea ce privește celelalte categorii de personal medical, respectiv farmaciști, biologi, chimiști, fizioterapeuți, kinetoterapeuți etc., mai mult de jumătate din numărul celor care lucrează în spitale au decis să se vaccineze – 53,81%. La aceștia se adaugă încă 5,12% care au fost infectați cu SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile și au un număr suficient de anticorpi care să le ofere un anumit nivel de imunizare și să le permită amânarea deciziei de vaccinare. Așadar, și numărul de vaccinați din aceste categorii profesionale specifice sistemului medical se apropie de 60% (58,93%), în timp ce 40,73% sunt, în continuare, nevaccinați”, se arată în studiul SANITAS.

O situație relativ similară se înregistrează și în rândul personalului TESA și administrativ angajat în spitale. „Dacă însumăm numărul celor deja vaccinați cu cel al persoanelor care au trecut prin boală în ultimele 180 de zile și cu cel al persoanelor cu contraindicații medicale la vaccin, ne apropiem semnificativ de 60% (mai exact 59,43% din personalul TESA angajat în spitale)”, precizează reprezentanții organizației sindicale, menționând că 40,35% dintre angajații TESA sunt nevaccinați.

 

O rată ceva mai mică de vaccinare se înregistrează în rândul personalului auxiliar sanitar – infirmiere, brancardieri etc. Numărul celor care s-au vaccinat (fie cu o doză, fie cu două doze), la care se adaugă și cei care au fost infectați cu SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni este puțin peste jumătate (52,8%), în contextul în care 47% din personalul auxiliar sanitar din spitale ezită încă se se vaccineze.

Evaluarea a fost realizată de Federația SANITAS pe baza datelor statistice colectate din spitalele publice din România. Eșantionul reprezentativ cuprinde atât instituțiile aflate în subordinea Ministerului Sănătății și a autorităților publice locale, cât și pe cele care funcționează în rețele de instituții publice de sănătate aflate în subordinea altor ministere și autorități publice centrale (Transporturi, Justiție, MAI, SRI, Academia Română etc.). La acestea se adaugă datele primite de la DSP-uri, Servicii Județene de Ambulanță și Centre de Transfuzie Sanguină din întreaga țară”, precizează organizația sindicală, meționând că se va continua monitorizarea evoluției vacinării, iar în cazul în care datele se schimbă semnificativ se vor face publice informațiile actualizate.

 

Studiu SANITAS – Vaccinare personal din Sănătate

 


Adaugati un comentariu


 

*