Inimoara unui bebeluș a fost salvată, în premieră, prin stentare arterială, la Spitalul Marie Curie din București

9 august 2021 | 0 comentarii |

Bebeluşul, de numai o lună, a primit o şansă la viaţă din partea unei echipe mixte formate din medici români şi străini care au realizat intervenţia în premieră în ţara noastră.

 

Medicii români de la Spitalul „Maria Sklodowska Curie” din Capitală au demonstrat încă o dată că au mâini de aur și suflet de înger și sunt în stare de adevărate minuni. În acest weekend, împreună cu colegi din străinătate care vin adesea în România să ajute la salvarea inimioarelor bolnave, au reușit să-i dea o șansă la viață unui băieţel născut în urmă cu o lună, cu o gravă malformaţie cardiacă. Micuțul nu avea valvă pulmonară și, practic, sângele nu ajungea în mod corespunzător de la inimă la plămâni. Soluția ar fi fost o intervenţie pe cord deschis, dar aceasta aveaun risc de mortalitate de aproximativ 20-30%, pentru că băiețelul era foarte mic. Șansa lui a venit însă de la un medic care profesează într-un spital important din Marea Britanie şi care vine periodic la spitalul Marie Curie, din București, unde repară inimioare bolnave și-i ajută astfel pe copilași să ducă o viață normală. „Iubesc să ajut copiii din România şi din lume, a spus dr. Hiyam Mahmoud.

Bebelușului i s-a montat un stent, prin carotidă, la fel cum se procedează în cazul unui infarct, iar stentul a deschis calea sângelui. Câştigăm timp, conservăm eforturile pentru terapie intensivă, pentru asistente, medici şi există un risc de infectare mai mic”, a explicat cardiochirurgul pediatric de origine israeliană Rana Youssef.

 

Pentru medicii de la Marie Curie, fiecare copil care le trece prin mână și trece cu bine peste o mare cumpănă a vieții le dă putere și încredere. Iar pentru părinții care stau cu sufletul la gură, ei sunt adevărați îngeri salvatori. Și „îngerii” simt însă nevoia să le mulțumească celor care-i ajută să salveze vieți. „Multumiri tuturor celor care iubesc inimioarele copiilor! Astazi (sâmbătă-n.r.), în premieră la Spitalul Clinic de Urgenta pentru copii Marie Curie am reusit, având-o mentor pe dr Hyam Mahmoud, să stentăm canalul arterial al unui nou născut cu circulație pulmonară dependentă de canal. Au fost multi cei alături de care am petrecut o sâmbătă la spital. I-am avut alături pe Dr. Monica Popescu, dr. Irina Mărgărint, dr. Bassam Alhareth, dr. Mihnea-Mihai Ioniță, dr. Alexandru Popescu, dr. Rotaru Iulian, dr. Cristiana Voicu, dr. Rășinar Rebecca și Florin, asist. Mădălina Mărăcineanu, asist. Nelu Stoica, dr Cătălin Cîrstoveanu, dr Ileana Bărăscu, dr Tammam Youssef. Cum să nu te bucuri! Pe lânga acest micuț, alți patru copii cu coarctație de aortă au avut șansa întoarcerii către normalitate”, a scris pe contul său de socializare dr. Eliza Cinteză, care a făcut parte din echipa care a realizat intervenția, în premieră pentru România, la Spitalul Marie Curie.

 

Acum, băieţelul se simte bine, iar peste 4 luni, chirurgii îi vor scoate stentul şi îi vor repara inimoara. „Pentru Andrei, care are o lună și s-a născut cu atrezie de valvă pulmonară, stentul montat în canalul arterial înseamna diferența dintre o operație foarte riscantă care trebuia facută luni și o operație făcută în condiții mult mai bune peste câteva luni. Din câte știm noi, e vorba de o premiera națională și ne bucurăm că astfel de lucruri se întâmplă la Marie Curie, în secția pe care o susținem de atât de mult timp. Mulțumim dr. Hyam Mahmoud, dr. Eliza Cinteză și mulțumim tuturor celor care salvează copii în această secție pentru că ne dau tot timpul motive sa continuăm”, au transmis reprezentanții asociației „Inima Copiilor”.

Pentru medicii de la Marie Curie, ca de altfel pentru mulți medici din România și din întreaga lume, medicina nu este o profesie cu program fix, nu are weekend și nici sărbători legale. Atunci când apare o urgență medicală, ei intervin fără întârziere și își reamintesc cât de prețioasă este viața, cât de importantă este fiecare secundă și conștientizează că Dumnezeu le-a dăruit o parte din puterea lui, ca să salveze vieți. Numai anul acesta, medicii din secţia de Cardiochirurgie pediatrică a acestui spital au salvat 150 de copii.

 

Părinții lui Andrei sunt fericiți și-și exprimă speranța ca micuțul lor „să nu fie singurul din România care are o astfel de șansă”. Multor părinţi care ajung la spitalul Marie Curie li s-a spus, anterior, că bebeluşii lor sunt prea bolnavi pentru a supravieţui și doar o minune i-ar mai putea salva. La fel i s-a spus și mamei lui Andrei, în timpul sarcinii, dar aceasta și-a dorit atât de mult copilul, încât a fost convinsă că se va găsi o soluție și că va fi sănătos. Iar credința sa a fost răsplătită de medicii care i-au dat copiului ei o nouă șansă la viață, pentru că la spitalul Marie Curie minunile au chip şi nume.

Nu mai puțin de 30 de copii sunt pe lista de aşteptare pentru intervenţii cardiochirurgicale. Cardiochirurgul pediatru Tammam Youssef le dă părinților speranțe și spune că „avem deja, echipa de la Marie Curie, echipa de la Iași și echipa de la Timișoara, care realizează intervenții cardiochirurgicale pediatrice. Sperăm ca până în 2025 să nu mai fie nevoie să plece niciun copil în străinătate pentru astfel de intervenții”, a spus medicul care, în urmă cu 8 ani a demarat la Spitalul Marie Curie, în cooperare cu Clinica San Donato din Milano, Programul de Chirurgie Cardiacă Pediatrică, prin care inimioarele a mii de copilași au fost reparate și vindecate.

 

Sursă foto: Facebiik – Dr. Eliza Cinteză și „Inima copiilor” 

 


Adaugati un comentariu


 

*