Premieră medicală la Institutul Regional de Gastroenterologie – Hepatologie din Cluj-Napoca

30 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Un copil instituționalizat, în vârstă de 2 ani și jumătate, a fost supus unei intervenții dificile pentru corectarea unei anomalii rare care îl împiedica să se alimenteze normal.

 

Pe final de an, Institutul Regional de Gastroenterologie – Hepatologie „Octavian Fodor” din Cluj-Napoca a bifat o nouă premieră medicală pentru zona de sud-est a Europei, efectuând o intervenție în urma căreia un copil de 2 ani a fost salvat și ajutat să aibă o viață normală. Pacientul este un copil instituționalizat într-un centru de plasament din Sălaj și venise pe lume cu o anomalie rară – acalazie esofagiană (cunoscută și ca disfagie), care nu îi permitea să se alimenteze normal. Afecțiunea, o tulburare a motilității esofagiene de origine necunoscută, constă în blocarea unui mușchi între esofag și stomac, duce la imposibilitatea pacientului de a se alimenta normal, întrucât nu poate înghiți, iar bolul alimentar nu ajunge astfel din esofag în stomac. Nu există un tratament curativ pentru acalazie, dar simptomele pot fi controlate cu ajutorul tratamentului minim invaziv sau chirurgical.

Coordonatorul echipei medicale care a efectuat intervenția, prof. univ. dr. Marcel Tanțău, a precizat că această afecțiune este una extrem de rară, iar în România sunt cunoscute mai puțin de 10 cazuri de copii care au o această problemă.

 

Principala provocare în acest caz a fost vârsta mică a pacientului, care presupunea anumite riscuri în cazul intervenției de corectare a anomaliei, la nivelul sistemului digestiv. În luna ianuarie se mai încercase corectarea anomaliei, prin intermediul unei intervenții chirurgicale, însă, din păcate, rezultatele nu au fost cele scontate.

Ba, chiar, starea copilului a început să se agraveze după operație, iar medicul Marcel Tanțău a explicat că pacientul ajunsese să refuze mâncarea, întrucât se temea să mai încerce să se alimenteze normal, pentru că se îneca de fiecare dată când încerca să înghită. Astfel, acesta era alimentat doar prin perfuzii și cu ajutorul unei sonde nazogastrice, iar starea sa de sănătate era monitorizată în cadrul centrului de boli rare NoRo din Zalău.

Copilul nu avea nicio șansă de a duce o viață normală, însă medicii de la institutul din Cluj au decis să încerce încă o dată să îi acorde copilului șansa de a avea o viață normală. De această dată au abordat o tehnică foarte rar folosită în lume, o intervenție endoscopică efectuată până acum la circa 200 de adulți cu această afecțiune și la aproximativ 10 copii, la nivel global.

 

Dr. Marcel Tantau

Deși această tehnică a fost aplicată pentru prima dată în urmă cu 13 ani, este folosită de foarte puțini specialiști, iar pentru a putea realiza această intervenție, dr. Marcel Tanțău s-a pregătit alături de o echipă de specialiști în domeniu din Japonia.

Anterior operației, la nivelul institutului clujean s-a întrunit un consiliu multidisciplinar, în cadrul căruia au fost expuse toate avantajele și riscurile acestei proceduri, iar specialiștii au căzut de acord că beneficiile depășesc riscurile, așa că au decis ca intervenția să aibă loc.

Operaţia a durat circa 40 de minute şi este una în premieră în Europa de Est. Premiera constă în faptul că este vorba de vârsta mică a pacientului, de doi ani şi jumătate, iar intervenţia a fost o decizie de colectiv, nu una uşoară, dar mesajul pe care vrem să-l transmitem este că nu avem voie să lăsăm pe nimeni în urmă”, a declarat dr. Marcel Tanțău, la finalul intervenției.

 


Adaugati un comentariu


 

*