Interventii chirurgicale efectuate in premiera nationala, la spitalul Bagdasar Arseni

24 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Medicii de aici le-au implantat electrostimulatoare cerebrale unor pacienti cu distonie complexa, iar operatii similare ar urma sa fie efectuate si la Spitalul Universitar de Urgenta din Capitala.

 

sala de operatieO noua premiera medicala a fost marcata in Romania, saptamana trecuta, cand medicii de la spitalul Bagdasar Arseni au operat cu succes doi pacienti cu distonie complexa, carora le-au implantat electrostimulatoare la nivelul tesutului cerebral, pentru a le atenua tulburarile grave de miscare.

Pentru a putea efectua aceste interventii, care pana in prezent nu mai fusesera facute in Romania, medicii de la Bagdasar Arseni au efectuat stagii de pregatire in Italia, Franta, Germania si Statele Unite, iar la inceputul sapatamanii trecute au avut ocazia de a-si pune pentru prima data in practica experienta dobandita. Primele electrostimulatoare au fost folosite intr-o interventie chirurgicala de medicii de la Bagdasar Arseni in urma cu trei ani, cand o echipa medicala formata din chirurgi, neurologi si biofizicieni coordonata pe dr. Jean Ciurea, a implantat un astfel de dispozitiv in cazul unui pacient care suferea de epilepsie focala.

In cazurile de distonie complexa abordate saptamana trecuta, interventiile au fost efectuate in doua zile consecutiv, coordonatorul echipei medicale fiind tot medicul neurochirurg Jean Ciurea. Acesta a explicat ca distonia este o afectiune neurologica rara, caracterizata prin tulburari de miscare. Persoanele care sufera de aceasta afectiune au contractii musculare involuntare cee ce genereaza miscari necontrolate. In multe cazuri, aceste miscari sunt extrem de suparatoare pentru pacienti, afectandu-le viata, intrucat acestia nu mai reusesc sa se hraneasca singuri sau sa se odihneasca. Pentru cazurile mai usoare exista tratament medicamentos, insa cazurile mai grave, nu raspund la acest tratament.

 

Dr. Jean Ciurea

Dr. Jean Ciurea

Singura solutie in cazul pacientilor cu distonie grava este tratamentul chirurgical,  despre care neurochirurgul Jean Ciurea a explicat ca poate fi ablativ sau neuromodulator. Cei doi pacienti operati faceau parte din aceasta categorie, iar tratamentul medicamentos s-a dovedit ineficient, medicii luand in cazul lor decizia aplicarii noii proceduri, atat operatia in sine cat si dispozitivele folosite fiind decontate de CNAS.

Primul pacient intrat in sala de operatii a fost o pacienta cu distonie primara complexa cervicala si axiala, careia ii era foarte dificil sa duca un stil de viata normal din cauza acestor tulburari de miscare. Despre aceasta interventie, dr. Ciurea a declarat ca „vizeaza o structura din creier cunoscuta drept Globus Pallidus pars interna, in care se introduce un electrod de neuromodulare. Electrozii cerebrali se afla conectati la generatorul de puls aflat undeva in regiunea subclaviculara stanga prin extensii, sistemul aflandu-se subcutanat in totalitate. Dispozitivul poate fi reincarcat din exterior, prelungindu-se durata de viata a generatorului”.

 

operatie pe creierImplantarea electrostimulatoarelor s-a efectuat cu succes in cazul ambilor pacienti, evolutia post-operatorie a acestora fiind una favorabila. Interventiile de acest gen variaza, ca durata, intre sase si opt ore, operatiile efectuandu-se deocamdata doar la Bagdasar Arseni, urmand ca pe viitor sa se faca si la Spitalul Universitar de Urgenta.

Faptul ca astfel de interventii chirurgicale se pot efectua acum si in tara constituie un avantaj si din punct de vedere financiar, costurile pentru o interventie similara efectuata in strainatate fiind mult mai mari. Pretul unui electrostimulator este de 20.000 de euro, iar medicul neurochirurg Jean Ciurea spune ca numarul pacientilor care ar putea fi operati depinde de numarul de aparate disponibile si de realizarea cat mai curand a unui registru national al pacientilor cu distonie, care la acest moment nu exista in Romania.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*