Premiera medicala romaneasca in chirurgia vascular-cerebrala

O pacienta in varsta de un an si o luna a fost operata cu succes pentru localizarea si indepartarea unei malformatii cerebrale, acesta fiind al saptelea caz inregistrat la nivel mondial.

 

operatie endovascularaO echipa a Centrului de diagnostic si tratament al  patologiei vascular cerebrale din cadrul MedLife si-a trecut in palmares o premiera medicala chirurgicala nationala, operatia efectuata de specialistii clinicii private fiind totodata una practicata extrem de rar chiar la nivel mondial. Este vorba despre o interventie pentru indepartarea unei fistule piale de tip paragalenic, in cazul unei fetite de un an si o luna care se nascuse cu aceasta malformatie la nivel cerebral.

A fost pentru prima data in Romania cand o echipa medicala a localizat si indepartat  o astfel de fistula la un copil cu o varsta atat de frageda, fiind totodata al saptelea caz raportat la nivel mondial.

Interventia a avut o durata de aproximativ 80 de minute, s-a desfasurat pe cale endovasculara, copilul fiind externat la doua zile dupa operatie, fara niciun fel de complicatii, urmand sa revina pentru controale periodice. O echipa medicala pluridisciplinara coordonata de dr. Stefanita Dima, medic primar radiologie si imagistica medicala, specializat in radiologie interventionala a realizat interventia. Din echipa au mai facut parte dr. Florina Pinte, medic primar cardiologie, dr. Alexandrina Tatu – Chitoiu, medic primar cardiologie, dr. Dan Suiaga, medic specialist neurochirurgie, dr. Rely Manolescu, medic primar ATI, dr. Gabriela Ionescu, medic primar ATI, si dr. Diana Toma, medic primar ATI.

 

operatieDupa cum a explicat ulterior medicul Stefanita Dima, fistula piala de tip paragalenic presupune o comunicare deficitara intre doua artere si o vena la nivel cerebral, in emisferul stang, langa vena galenica, o vena importanta in mijlocul creierului, aceasta malformatie provoacand complicatii in cazul copiilor. Acest tip de afectiune este rar intalnit in lume, conform ultimelor mentionari in literatura de specialitate, la nivel mondial, doar 6 cazuri de acest gen fiind diagnosticate cu aceasta malformatie, pacienta operata de medici romani fiind al saptelea caz.

Copilul s-a nascut cu aceasta malformatie, iar parintii au realizat ca are o problema in momentul in care a inceput sa faca crize de epilepsie. Acesta a fost primul simptom care i-a adus la medic,  ulterior, fetita incepand sa dezvolte o circulatie venoasa colaterala la nivelul fetei. „La nastere, fistula era mica, in timp a crescut, iar acest detaliu a fost cumva sansa de supravetuire a fetitei, deoarece o fistula cu debit mare inca din primele zile de la nastere poate sa duca la insuficienta cardiaca, implicit la deces. Cand am supus-o mai multor investigatii, fetita avea o dilatatie venoasa, un anevrism, de 3 x 2,5 cm, care comprima creierul si dadea crizele de epilepsie. La copiii mici de un an, e dificil sa faci astfel de interventii si este foarte greu sa gasesti o echipa pluridisciplinara capabila sa rezolve astfel de cazuri”, a declarat dr. Stefanita Dima.

 

Dr. Stefanita Dima

Dr. Stefanita Dima

Cauzele acestei afectiuni nu sunt pe deplin cunoscute insa factorii care pot duce la declansarea unei probleme vascular-cerebrale pot fi atat genetici, cat si de natura externa precum infectii, iradieri, tutunul, alcoolul si altele. O astfel de anomalie se poate diagnostica inca din luna a 4-a de sarcina, de aceea orice suspiciune trebuie investigata cu seriozitate, iar fatul monitorizat indeaproape mai atrag atentia medicii.

Dr. Stefanita Dima este presedintele comitetului responsabil pentru Europa Centrala si de Est din cadrul Societatii Europene de Tratament Minim Invaziv Neurovascular, detinand o experienta medicala de peste 15 ani. Totodata,  este medicul care a  efectuat prima embolizare a unui anevrism cerebral si prima embolizare a unei malformatii arteriovenoase cerebrale in Romania. De atunci, a rezolvat peste 500 de anevrisme cerebrale, aproape 100 de malformatii arteriovenoase si alte sute de fistule arteriovenoase durale, fistule carotido-cavernoase, hemangioame, malformatii arteriovenoase spinale, tumori cerebrale, tumori spinale si stentari carotidiene.

Acesta a citat datele Societatii Europene de Tratament Minim Invaziv Neurovascular, care arata ca Romania are si cele mai putine centre specializate in diagnosticul si tratamentul patologiei vasculare cerebrale la nivel european, raportate la incidenta acestor afectiuni in randul populatiei.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*