Premiera medicala internationala la Institutul de Chirurgie Cardiovasculara de la Iasi

12 decembrie 2016 | 0 comentarii |

Medicii de aici, impreuna cu chirurgii ortopezi de la Spitalul de Recuperare, au operat o pacienta careia i s-a implantat o valva aortica, concomitent cu montarea unei proteze de sold.

 

operatie institutul inimii iasiChirurgii cardiaci si cei ortopezi de la Iasi au realizat zilele trecute o interventie unica pana acum la nivel mondial, realizand in comun o operatie in cadrul careia au efectuat concomitent doua proceduri chirugicale distincte, in cazul unei paciente de 86 de ani. A fost vorba de o operatie de dubla protezare, in timpul interventiei, femeii fiindu-i implantata o valva aortica la nivelul inimii, si o proteza de sold.

Medicii nu au avut alta alternativa, dupa ce femeia, internata initial cu probleme cardiace, a cazut si si-a fracturat soldul cu putin timp inainte de a fi supusa interventiei chirurgicale pentru implantarea valvei aortice.

Pacienta fusese internata la Institutul de Chirurgie Cardiovasculara din Iasi, fiind programata vineri pentru o operatie protezare aortica, insa cu o zi inainte de a fi supusa acestei interventii, aceasta a lesinat, iar in cadrere si-a fracturat soldul.

Lesinul femeii nu i-a ingrijorat foarte tare pe medici, dat fiind ca era vorba de o manifestare specifica a afectiunii cardiace de care suferea, ingrijorarea acestora manifestandu-se insa fata de durerile pe care pacienta le acuza in zona soldului stang, dupa cadere. Radiografia efectuata a relevat faptul ca pacienta suferise o fractura de col femural, fapt ce complica lucrurile in cazul sau.

 

Dr. Paul Botez

Dr. Paul Botez

Interventia chirurgicala la inima trebuia facuta prin abord femural, ceea ce inseamna ca medicii urma sa implanteze valva aortica cu ajutorul unui cateter introdus in artera femurala si dirijat pana la nivelul inimii. Varsta si starea de sanatate a batranei impuneau aceasta procedura, pacienta nefacand fata unei operatii clasice, care presupune deschiderea sternului.

Chiar si cu soldul fracturat, femeia ar fi putut fi operata pentru interventia la nivelul inimii, insa problema era ca ulterior acestei operatii, nu ar mai fi putut sa fie supusa altei interventii pentru protezarea soldului. In acest sens, medicul ortoped Radu Botez, de la Spitalul de Recuperare din Iasi a explicat ca „putea fi facuta interventia de cateterism cardiac, dar ramanea problema fracturii. Dupa interventie nu puteam interveni pentru ca pacienta nu putea fi mobilizata. Pe de alta parte, nu as fi putut sa o operez, pentru ca inima ei nu rezista”.

 

Dr. Grigore Tinica

Dr. Grigore Tinica

In aceasta situatie, chirurgii cardiaci si cei ortopezi s-au consultat si au ajuns la decizia de a efectua impreuna cele doua interventii. Echipa medicala complexa a fost formata din sase medici si 14 asistenti , iar interventiile au fost efectuate concomitent, fara ca pacienta sa fie trezita din anestezie.

Primii care au intrat in sala au fost chirurgii cardiaci, coordonati de medicul Grigore Tinica, managerul Centrului de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul Institutului de Chirurgie Cardiovasculara din Iasi. „Pentru remedierea acestor probleme medicale a fost nevoie de efectuarea a doua dintre cele mai complicate interventii chirurgicale din zona cardiaca si ortopedica pe care trebuia sa le facem. Era la concurenta. Daca i se dadea anestezie pentru operatia ortopedica, nu tinea cordul pentru pregatirea preoperatorie si postoperatorie. Daca noi ii faceam operatia cardiaca, mobilizarea era imposibila”, a explicat acesta.

Interventia la nivelul inimii a durat doua ore, dupa care echipele medicale au facut rocada. Anestezia pacientei a fost prelungita pentru a rezista si noii interventii, in cursul careia medicii ortopezi i-au implantat cu succes proteza de sold.

Pacienta a fost apoi transfertata la sectia de Terapie Intensiva, iar evolutia post-operatorie este favorabila, medicii spunand ca in cateva zile aceasta va fi externata isi va putea relua viata normala.


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*