Proteza unica in Romania, implantata cu succes la Iasi

7 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Aceasta inlocuieste articulatiile necrozate de la nivelul umerilor pacientului, care a mai fost supus anterior unui implant la nivelul ambelor solduri si unui transplant hpatic.

 

Spitalul de Recuperare Iasi

Spitalul de Recuperare Iasi

Premiera medicala nationala la Spitalul de Recuperare din Iasi, unde specialistii unitatii, in colaborare cu medicul francez de origine romana Marius Scarlat, au reusit sa implanteze unui pacient o proteza de umar unica in Romania, folosind o metoda chirurgicala minim invaziva. Dupa cum a explicat medicul Paul Botez, seful Clinicii de Ortopedie din cadrul Spitalului de Recuperare Iasi, proteza este una de ultima generatie, achizitionata din Germania special pentru acest pacient si va inlocui articulatiile necrozate de la nivelul umerilor acestuia.

Tanarul care a beneficiat de proteza este un pacient special, suferind de o boala rara, care duce la o acumulare excesiva de cupru la nivelul tesuturilor si organelor. Pacientul are 32 de ani si sufera de boala Wilson, o afectiune rara din cauza careia a mai fost supus, anterior, unor interventii chirurgicale complexe. Prima dintre acestea a avut loc in urma cu trei ani, cand a fost diagnosticat cu necroza septica de cap femural la ambele solduri.

 

operatiePentru ca exista riscul ca tanarul sa nu mai poata merge niciodata din cauza acestei probleme medicii au decis sa il opereze, efectuandu-i implanturi la ambele solduri pentru protejarea articulatiilor. Fusese astfel rezolvata doar una dintre complicatiile cauzate de maldia Wilson de care tanarul sufera, boala continuand sa se manifeste si creandu-i noi probleme. Astfel, la scurt timp dupa operatia de implant de sold, medicii au constatat ca ficatul sau fusese afectat iremediabil de acumularea de cupru, iar singura solutie era transplantul hepatic. In urma cu un an, tanarul din judetul Neamt a ajuns din nou pe masa de operatie, de aceasta data pentru a primi un ficat sanatos de la un donator. Si de aceasta operatie s-a incheiat cu succes, transplantul hepatic fiind o reusita.

Tanarul nu s-a putut bucura insa, foarte mult timp, de aceasta noua sansa la viata primita, pentru ca in urma analizelor medicale ulterioare a fost depistata o noua problema grava, determinata de aceeasi maladie.

 

Dr. Marius Scarlat alaturi de dr. Paul Botez

Dr. Marius Scarlat alaturi de dr. Paul Botez

Problema pe care o avusese in urma cu trei ani la nivelul soldurilor, si care fusese rezolvata prin protezare, aparuse de aceasta data la nivelul articulatiilor umerilor. Si acestea se necrozasera din cauza cantitatii mari de cupru acumulate, fiind necesara o noua protezare.

Medicii ortopezi din Iasi au colaborat la acest caz si cu colegul lor din Franta, dr. Marius Scarlat, un chirurg renumit pentru experienta sa. Au decis impreuna ca cea mai indicata era o proteza de ultima generatie pe care au achizitionat-o din Germania, fiind vorba de primul dispozitiv de acest tip implantat in Romania.

Implantul a fost realizat la sfarsitul saptamanii trecute, printr-o metoda minim invaziva, la propunerea medicului din Franta. „Avand o mare experienta, chirurgul Marius Scarlat, care profeseaza in Franta, a propus o interventie chirurgicala minim invaziva, cu un abord care scurteaza timpul operator, implicit sangerarea. Aceasta proteza protejeaza si de riscuri fatale. In plus, nu presupune rezectii si sangerari mari”, a explicat seful Clinicii de Ortopedie din Iasi, precizand ca implantul a fost efectuat cu succes, iar pacientul isi va putea folosi in continuare ambele brate.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*