Siamezele separate la spitalul Marie Curie vor fi externate in cursul acestei saptamani

Medicii spun ca evolutia lor a fost favorabila, plagile s-au vindecat in totalitate iar in urmatoarele doua-trei zile, gemenele vor putea pleca acasa.

 

siamezePrima operatie din Romania de separare a unor gemeni siamezi se dovedeste a fi un succes, cele doua fetite venite pe lume in data de 8 august urmand ca in zilele urmatoare se fie externate, dupa ce au fost supuse unei astfel de interventii, intrucat de nascusera unite in zona ombilicala. Anuntul a fost facut in aceasta dimineata de medicii de la Spitalul Marie Curie, care au organizat o conferinta de presa special pentru a face public faptul ca cele doua gemene din Brasov sunt in afara oricarui pericol, evolutia lor postoperatorie a fost una favorabila, iar in maxim 3 zile vor putea pleca acasa. Conform statisticilor, un caz de gemeni siamezi apare o data la 200.000 de nasteri, iar pana in prezent, in spitalele din Romania nu se realizase nicio operatie de separare. In cazul celor doua fetite aduse pe lume de o femeie de 33 de ani din Brasov, medicii au stabilit ca operatie de separare nu presupune niciun risc major, suprafata de alipire fiind una redusa, preponderent la nivelul pielii, in zona ombilicala. Desi cunostea faptul ca cele doua copile erau siameze, mama lor a tinut sa-si duca sarcina la bun sfarsit, iar la scurt timp dupa ce au fost aduse pe lume, acestea au dost transferate la Spitalul Marie Curie din Capitala, in vederea operatiei de separare.

Operatia efectuata in premiera in Romania a fost un succes, la scurt timp dupa aceea, medicii temandu-se de posibilitatea aparitiei unei infectii. Celor doua gemene le-au fost administrate antibiotice si perfuzii, iar acest risc a fost astfel evitat, evolutia lor fiind una favorabila, la fel ca in cazul oricarui copil venit pe lume printr-o nastere normala.

 

siameze_separateIn cadrul confeintei de presa din aceasta dimineata, medicul Radu Spataru, coordonatorul echipei care a realizat operatia de separare a declarat ca „starea lor este foarte buna, ele fiind externabile. Evolutia postoperatorie a fost foarte buna, fireasca, nu au existat elemente de o gravitate deosebita. Au sansa la viata ca orice alt copil, prognosticul este favorabil, plaga este vindecata”. Acesta a mai precizat ca meritul pentru evolutia favorabila a celor doua gemene apartine si echipei interdisciplinare formate din 10 medici care le-au supravegheat in permananta, din momentul in care au ajuns la spitalul din Capitala.

Botezate Elena si Maria, cele doua gemene au personalitati diferite, prima din ele fiind mai galagioasa iar cealalta ceva mai linistita si mai tacuta. Medicul Mihaela Bizubac, de la sectia Terapie Intensiva-Neonatologie a Spitalului Marie Curie a precizat in cadrul aceleiasi conferinte de presa organnizare azi ca Elena are 2,6 kilograme iar Maria 3,3 kilograme, ambele fiind hranite la biberon, la interval de trei ore primind cate 80-90 de mililitri de lapte.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*