Operatie pe coloana, efectuata in premiera nationala la spitalul Marie Curie

Pacienta este o fetita de doar doi ani si jumatate, care s-a nascut cu o deformatie rara a coloanri vertebrale si cu patru vertebre in plus, care i-au fost extrase inainte de a-i fi implantat un dispoozitiv special, adus din Statele Unite.

 

operatie2La Spitalul de Copii Marie Curie s-a consemnat astazi o noua premiera pentru lumea medicala romaneasca, o echipa formata din sapte medici, doi anestezisti si patru asistente medicale efectuand o interventie chirurgicala dificila, pentru corectarea unei deformatii rare a coloanei vertebrale, in cazul unei paciente de doi ani si jumatate. Aceasta s-a nascut cu dubla scolioza, o deformatie grava a coloanei vertebrale care apare la unu din 22.000 de copii nascuti. In plus, cazul fetitei de doi ani si jumatate este unul deosebit si prin prisma faptului ca, pe langa aceasta deformre a coloanei, s-a nascut si cu patru vertebre in plus, care au fost extrase in timpul aceleiasi interventii chirurgicale efectuate azi. Echipa medicala care a efectuat in premiera pentru Romania acest tip de operatie a fost condusa de medicul Gheorghe Brunei care a recunoscut ca pacienta de doi ani si jumatate reprezinta un caz special.

 

Dr. Gheorghe Brunei

Dr. Gheorghe Brunei

Conform declaratiilor sale, aceasta s-a datorat faptului ca pacienta avea o coloana longilina, mult mai lunga decat ar fi fost normal. Concret, copila avea 15 vertebre toracale in loc de 12 si 6 vertebre lombare, in loc de 5, ceea ce a impus ca, pe langa corectarea diformitatii cu care se nascuse, echipa medicala sa extraga si cele patru vertebre in plus, pentru a permite o dezvoltare normala. Interventia chirurgicala  a fost inceputa in cursul diminetii de azi si a durat mai bine de 4 ore, in urma cu putin timp echipa medicala si pacienta iesind din sala de operatii. Corectarea diformitatii coloanei s-a facut cu ajutorul unui dispozitiv adus special din Statele Unite, interventile de acest tip fiind destul de rare si in restul tarilor europene. In valoare de 17.000 de euro, costul dispozitivului nu este decontat din bugetul Casei de Asigurari de Sanatate, asa ca parintii pacientei au facut mari eforturi pentru a strange suma necesara, astfel incat sa poata plati acest dispozitiv special, de ultima generatie.

 

spital marie-curieDupa cum a specificat medicul Gheorghe Brunei, ceea ce este special la dispozitivul implantat azi este faptul ca va permite cresterea si dezvoltarea normala a coloanei vertebrale, fara a mai fi nevoie de alte interventii chirurgicale ulterioare. „Acest dispozitiv special, de ultima generatie in domeniul scoliozelor congenitale, va permite cresterea si dezvoltarea coloanei vertebrale astfel incat sa nu mai fie nevoie de alte interventii cum se faceau la alte tipuri de operatii. Acesta va ramane in organism si pe masura ce pacienta va creste. Poate ca spre sfarsitul perioadei de crestere, la  17-18 ani, va fi nevoie de inlocuirea barelor sau pur si simplu de scoaterea lor”, a precizat medicul care a coordonat operatia.


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*