O noua metoda de corectare a scoliozei, testata cu succes la Spitalul Marie Curie

13 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Este vorba de un nou sistem de indreptare a coloanei la copii, care inlocuieste implantul clasic, procedura fiind una mai ieftina si avand mai multe beneficii pentru pacienti.

 

Dr. Gheorghe Burnei

Dr. Gheorghe Burnei

In cadrul spitalului Marie Curie s-a desfasurat de curand un studiu experimental privind implementarea unui nou sistem ce reprezinta cea mai noua inventie medicala in tratamentul scoliozei la copii, in acest sens fiind efectuate cu succes 12 operatii in care chirurgii ortopezi au folosit acest sistem, ca alternativa la implantul clasic pentru scolioza. Anuntul a fost facut la jumatatea acestei saptamani de catre medicul ortoped Gheorghe Burnei, care a explicat in ce consta noul sistem folosit in indreptarea coloanei si care sunt beneficiile folosirii acestuia. Conform medicului, noul sistem costa mai putin decat implantul pentru scolioza in care se pun o bara si 10-20 de suruburi si este foarte avantajos, intrucat copiii reusesc a doua zi sa se ridice din pat. „Pacientii stau numai cinci zile in spital si isi reiau rapid activitatea, iar corectia coloanei se face in totalitate. Pe parcurs, acest dispozitiv creste odata cu crestere coloanei pentru ca este unul telescopic si astfel se reuseste sa aiba si efect in timp. Dispozitivul, care are doua puncte de insertie, are in centru o zona conceputa din punct de vedere tehnic care permite elongatia coloanei vertebrale atat intraoperator cat si odata cu cresterea copilului. Este un procedeu minim invaziv, cu un dispozitiv care se plaseaza usor. Durata interventiei este minima, sangerarea este la fel de minima. Nu apar complicatii. Noi il aplicam numai acolo unde exista indicatie”, a explicat medicul ortoped.

 

operatie2Studiul privind implementarea acestui nou dispozitiv s-a desfasurat atat in Romania, cat si in Grecia, Polonia si Ungaria, insa cele mai multe interventii chirurgicale au fost efectuate la Spitalul Marie Curie din Capitala. Folosirea acestei metode noi are unele recomandari, fiind eficienta doar in cazurile in care coloana are o curbura mai mica si nu prezinta modificari structurale. Conform medicului specialist cazurile in care aceasta metoda poate fi folosita cu succes sunt cele ale pacientilor intre 15 si 17 ani si care au un unghi de formare a angulatiei coloanei vertebrale intre 30 si 55 de grade. „Este o contributie de cercetare a specialistilor israelieni si noi ne-am adus contributia in faza finala de tratament chirurgical. Autoritatile pot ajuta sa introduca operatiile cu acest dispozitiv in programul national, iar noi sa putem achizitiona acest dispozitiv pentru cazurile care au nevoie. Am avut avantajul ca am fost printre primii care l-au folosit. Interventia clasica dura ore in sir si riscul era foarte mare. Complicatii nu au existat pana acum”, a mai precizat dr.Gheorghe Burnei.

 

scoliozaIn cadrul conferintei de presa organizate pentru a anunta succesul celor 12 operatii, medicul ortoped a mai sustinut necesitatea infiintarii de centre regionale de excelenta in ortopedia oncologica subliniind ca la nivelul tarii exista specialistii necesari. Totodata, acesta a declarat ca ca Asociatia Romana a Traumatologilor si Ortopezilor Pediatri a gandit un program pentru realizarea unui screening scolar si prescolar pentru a depista cazurile de scolioza.

Scolioza reprezinta o diformitate a coloanei vertebrale si aceasta se constata la copii dupa ce depaseste 20 de grade. „Parintii care sunt atenti o pot descoperi inca de la aceasta dimensiune. Daca se descopera la 20 de grade, este momentul optim pentru a purta un corset pentru a face kinetoterapie si dupa aceea sa se opereze. In scoliozele cu debut precoce, cauzele sunt de ordin genetic. Ele apar la varste sub 8 ani si odata cu debutul lor ritmul de inrautatire este mult mai accentuat. In aceste cazuri diformitatile sunt mari. Pot sa apara complicatii extrem de grave, pacientii pot chiar sa decedeze din cauza unor infectii intercurente” a mai explicat medicul.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*