Protezele personalizate pentru genunchi, decontate de Casa de Asigurari

13 ianuarie 2016 | 4 comentarii |

Este vorba despre o tehnica inovatoare de protezare, prin care se elimina riscul aparitiei unor imperfectiuni intraoperatorii, iar recuperarea pacientului este mai rapida.

 

Spitalul Euroclinic

Spitalul Euroclinic

La spitalul Euroclinic din cadrul Retelei Private de Sanatate Regina Maria este practicata cu succes, de ceva vreme, o tehnica inovatoare in domeniul chirurgiei ortopedice. Medicul Vlad Predescu este unul dintre primii chirurgi ortopezi din Romania si chiar din Europa care a efectuat interventii chirurgicale folosind aceasta tehnica. Este vorba despre implantarea personalizata a protezei de genunchi, despre care medicul ortoped spune ca este „o tehnica noua, care ne permite sa analizam preoperator anatomia genunchiului pacientului si sa pregatim extrem de amanuntit timpii operatori. Folosind kiturile de taiere confectionate pentru fiecare pacient in parte, putem sa personalizam actul operator, sa reducem durata interventiei si sa fim mult mai precisi intraoperator”.

Operatia este recomandata in cazul pacientilor cu artroze avansate la nivelul genunchiului, pentru care singura metoda de tratament este implantarea unei proteze. Implantarea personalizata este, pentru acestia, o alternativa mai buna decat interventia clasica.

 

operatieDoctorul Predescu a a explicat ca in cazul unei astfel de operatii, primul pas consta in efectuarea unui RMN la nivelul genunchiului afectat si a unei radiografii a intregului membru inferior. Pe baza acestor investigatii imagistice, un soft special va crea o imagine tridimensionala a genunchiului si va corecta virtual orice deformare, astfel incat acesta sa capete din nou forma pe care o avea inainte de aparitia artrozei. Se va crea astfel si o imagine tridimensionala a protezei necesare care se va potrivi perfect cu modelul genunchiului corectat virtual, ceea ce va ajuta la stabilirea marimii implantului si la pozitionarea lui adecvata, personalizat la anatomia genunchiului pacientului. Folosindu-se toate aceste informatii, se vor proiecta si confectiona instrumente unice, inscriptionate cu numele pacientului, care vor fi folosite in timpul interventiei chirurgicale. Instrumentele sunt confectionate dintr-un material plastic de uz medical si reproduc perfect forma si conturile unice specifice articulatiei fiecarui pacient, ghidandu-l cu precizie pe ortoped unde sa faca taieturile in os. Astfel, chirurgul va indepara exact cantitatea de os necesara, la unghiuri specifice pentru potrivirea perfecta a implantului. Prin personalizarea taieturilor, ortopedul va indepartata o cantitate cat mai mica de os normal si se vor putea corecta cat mai sigur problemele de malpozitie la nivelul genunchiului.

 

Dr. Vlad Predescu

Dr. Vlad Predescu

Referindu-se la acest aspect, medicul Vlad Predescu a mai precizat ca prin folosirea acestui instrumentar unic, personalizat pentru fiecare pacient, se elimina peste 20 de pasi intraoperatori, comparativ cu operatia in care se folosec instrumente standard, ceea ce face ca durata interventiei sa fie mult mai scurta, iar complicatiile mult reduse. „Marele avantaj al acestei tehnici operatorii este ca ne permite sa evitam imperfectiunile intraoperatorii. Acestea sunt posibile si, de altfel, s-a demonstrat ca in circa la 30 la suta din cazuri exista malpozitii ale implantarii usor eronate a protezei din cauza faptului ca anatomia fiecarui pacient este diferita. Proteza personalizata presupune adaptarea tehnicii chirurgicale la anatomia pacientului, tinand astfel cont de variatiile individuale ale fiecaruia. Pentru pacient, unul din avantajele protezarii personalizate ar fi in primul rand durata mult mai redusa a interventiei chirurgicale, si de aici o rata a complicatiilor intra si postoperatorii mai mica. De asemenea, aceasta tehnica ne permite sa introducem proteza de genunchi prin incizii mult mai mici si sa fim mai atenti la tesuturile moi si planurile musculare, ceea ce va permite o recuperare mai rapida a pacientului. Si nu in ultimul rand as aminti durerea postoperatorie care este mult redusa”, a mai explicat acesta.

Interventiile de acest gen se efectueaza cu succes in cadrul spitalului Euroclinic, iar un aspect foarte important este acela ca protezele personalizate de genunchi sunt decontate de Casa de Asigurari. Reprezentantii unitatii medicale au precizat ca si protezele de sold la pacientii cu artroze avansate sunt decontate din fondul asigurarilor de sanatate, indiferent daca este vorba despre implantare primara sau de operatie de schimbare a unei proteze mai vechi, deja uzate.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (4)

 1. Schmidt Iulia spune:

  Buna ziua bunica mea are nevoie de o proteza la un genunchi se poate face prin casa de pensii nu stiu unde as putea merge sa ma interesez

  • Redactie SB spune:

   Este nevoie să vă adresați Casei de Asigurări de Sănătate de care aparțineți, iar medicul care a recomandat proteza vă poate îndruma.

 2. serban valentin spune:

  cu mult respect va rog sa ma ajutati si pe mine din investigatiile facute am nevoie de o proteza de genunchi decontata de C N A S ce acte imi trebuie cum sa procedez multumesc din suflet

  • Redactie SB spune:

   Pentru informații corecte și complete pentru rezolvarea problemei dvs. este necesar să vă adresați Casei de asigurări de sănătate de care aparțineți, la care va trebui să depuneți și dosarul pentru obținerea protezei.

Adaugati un comentariu


 

*