Primul implant de grefa masiva de os cortical, de la Banca de Tesuturi din Romania

9 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Operatia a avut loc la Sectia Clinica de Ortopedie a SCJU Targu Mures, iar beneficiar a fost un pacient de 30 de ani, care risca sa ii fie amputat piciorul.

 

ORTOPEDIE - PROTEZAChirurgii ortopezi de la Targu Mures au anuntat ca au implantat, cu suscces, prima grefa masiva de os cortical provenita de la Banca de Tesuturi de la Colentina. Din acest punct de vedere, operatia reprezinta o premiera nationala, o interventie similara fiind efectuata in urma cu cativa ani in cadrul aceluiasi spital, insa cu o grefa osoasa adusa de la o banca din Germania. De aceasta data, grefa a fost procurata din tara, fiind totodata prima grefa masiva de os cortical furnizata de singura banca de tesuturi din Romania, care functioneaza in cadrul spitalului Colentina.

Medicii mureseni care au efectuat interventia spera ca evolutia pacientului va fi una favorabila, avand in vedere ca implantul a fost efectuat cu succes, dar spun ca totul depinde de modul cum organismul va accepta grefa.

Pacientul supus interventiei chirurgicale care a avut loc la Sectia Clinica de Ortopedie a SCJU Targu Mures este un tanar de 30 de ani, care a suferit un accident de circulatie in luna aprilie, in urma caruia s-a ales cu o fractura deschisa la nivelul femurului distal si, daca nu s-ar fi facut aceasta interventie, risca o amputatie de picior.

 

Bataga si Nica la Targu Mures

Dr. Tiberiu Bataga si Dr. Andrei Nica

La momentul accidentului, pacientul a fost supus unei interventii chirurgicale, in cursul careia medicii i-au curatat plaga si au fixat provizoriu osul fracturat. Ulterior, evolutia pacientului a fost una nefavorabila, ajungandu-se la o pseudoartroza cu defect osos. Singura solutie era implantul unei grefe osoase, in caz contrar existand doar posibilitatea unei protezari speciale, care, insa, impunea amputarea piciorului afectat.

S-a gasit un donator, la un moment dat, iar grefa necesara a fost prelevata la nivelul spitalului din Targu Mures, dar ulterior, medicii au constatat ca aceasta nu putea fi implantata in cazul tanarului de 30 de ani. Au urmat cateva luni de asteptare, intrucat in Banca de tesuturi de la Colentina nu se gasea fragmentul osos de care medicii ortopezi aveau nevoie in cazul tanarului.

Medicul Andrei Nica, responsabilul Bancii de Tesuturi, a povestit ca fusese informat de colegii de la Targu Mures despre acest caz, iar in luna septembrie a fost gasit primul donator compatibil.

 

banca de tesuturiDonatorul a fost un pacient aflat in moarte cerebrala, chiar din Targu Mures, iar rudele si-au dat acordul pentru prelevarea grefei osoase. „Pacientul de 30 de ani a reusit sa primeasca aceasta grefa, care sa inlocuiasca acel fragment masiv de aproximativ 10 centimetri. Este o premiera, desi in acest spital, acest tip de interventie chirugicala s-a mai facut in urma cu multi ani, cu o grefa de la o banca din Germania. Acum am reusit sa aduceam aceasta grefa, cu eforturi mari, a venit dintr-o banca din Romania, care sa speram ca va mai functiona. Este prima grefa masiva de os cortical care a fost folosita”, a declarat medicul Andrei Nica in cadrul unei conferinte de presa organizate dupa operatie.

La randul sau, medicul Solyom Arpad, coordonatorul echipei de chirurgi care a realizat implantul, a explicat ca este vorba desptre o grefa osoasa tubulara de dimensiuni mari, iar operatia a decurs bine, insa a precizat ca nu se poate pronunta inca in privinta recuperarii pacientului, pentru ca va fi un proces de durata. S-a declarat insa optimist, mentionand ca sunt sanse mari ca implantul osos sa fie bine tolerat de organism, avand in vedere ca este vorba despre un fragment in care vascularizatia este mai precara.

In cadrul aceleiasi conferinte, seful sectiei de ortopedie de la SCJU Targu Mures, dr. Tiberiu Bataga, a precizat ca „toate costurile interventiei sunt acoperite prin Programul National de Transplant sectiunea Os-Tendon, ceea ce este un avantaj extraordinar, mai ales ca SCJU Targu Mures este singurul spital din tara care utilizeaza astfel de grefe masive”.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*