Premiere medicale la SCJU Targu Mures si la Spitalul Militar Central

12 octombrie 2016 | 0 comentarii |

La spitalul militar au fost realizate pentru prima data doua interventii cu ajutorul robotului chirurgical Da Vinci, in timp ce la Targu Mures a fost testat cu succes un sistem de injectare de imagine.

 

operatie tg muresDoua unitati medicale de prestigiu ale sistemului sanitar din Romania au anuntat, concomitent, realizarea cu succes a unor interventii in premiera, in amble cazuri fiind vorba de folositea unor dispozitive revolutionare de catre medicii chirurgi.

In cazul spitalului de la Targu Mures a fost vorba chiar de o peremiera la nivel european, constand in utilizarea unui sistem de neuronavigatie inspirat din tehnologiile militare, sistem ce permite injectarea de imagini in microscopul operator, tehnica implementata in urma cu sase luni si folosita pentru prima data intr-o clinica din New York.

Interventiile chirurgicale au avut loc in perioada 3-7 octombrie, in cadrul sectiei de Neurochirurgie a spitalului muresean, fiind operati pe creier 5 pacienti dintre care patru deja au fost externati, iar cel de-a cincilea se afla inca in spital, starea sa fiind considerabil ameliorata dupa efectuatea interventiei.

Pentru folosirea acestei metode este nevoie de un microscop performant, pe care sectia respectiva il detine, fiind achizitionat cu suma de 420.000 de euro, si de sistemul de neuronavigatie care le-a fost pus medicilor la dispozitie de producatorul Leica, pentru a-l testa.

 

Dr. Adrian Balasa

Dr. Adrian Balasa

Sistemul de neuronavigatie preia imaginile pe care le injecteaza apoi in microscopul operator, astfel ca neurochirurgii au o imagine mult mai clara a zonei in care opereaza si pot evita lezarea unor centri vitali din creier, care nu pot fi vazuti cu ochiul liber. „Este o conexiune intre sistemul de neuronavigatie, un computer in care neurochirurgul isi pregateste in mod virtual, preoperator, toti timpii interventiei chirurgicale, deci jonctiunea dintre acest computer si microscopul operator. Premiera consta in trimiterea acestor imagini direct in ocularele microscopului astfel incat neurochirurgul stie in orice moment unde sunt limitele procesului patologic al unei tumori cerebrale, care sunt structurile vitale ale creierului care trebuie protejate in timpul interventiei chirurgicale. Acest sistem novator asigura o rezectabilitate cat mai buna a procesului patologic in conditii de siguranta deosebita pentru pacienti”, a explicat medicul Adrian Balasa, seful sectiei de Neurochirurgie de la SCJU Targu-Mures.

Operatiile dureaza intre trei si zece ore, in acest caz contand mai putin dimensiunea tumorilor si mai mult precizia cu care se desfasoara interventia.

 

operatie da vinci spitalul militarTot o tehnologie care tine de medicina viitorului a fost folosita pentru prima data si la Spitalul Militar Central, unde medicii au operat saptamana trecuta doi pacienti, folosind robotul chirurgical Da Vinci, care permite efectuarea de interventii chirurgicale minim invazive, cu riscuri mai putine pentru pacienti si recuperare mai rapida.

Echipa medicala care a realizat cele doua interventii a fost alcatuita din colonel medic Florin Savulescu, medic primar chirurgie generala, capitan medic Cristian Carlan, medic specialist chirurgie generala si locotenent colonel medic Cosmin Perju, medic primar ATI, iar coordonator a fost medicul Konstantinos Konstantinidis, pionierul chirurgiei robotice in Grecia si presedintele Societatii Sud-Est Europene de Chirurgie Robotica.

Medicul Florin Savulescu a explicat ca „tehnica operatorie robotica asigura, prin crearea, printr-o mini-incizie ombilicala, a unui port unic de acces in cavitatea abdominala, posibilitatea utilizarii unui set de 3 sau 4 tipuri de instrumente specifice laparoscopice, curbate. Prin acest port, inserat la nivelul peretelui abdominal, are loc intreaga interventie chirurgicala, inclusiv eliminarea tesutului sau organului rezecat”.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*