Reprezentantii Institutului Inimii de la Targu-Mures, suparati pe Ministerul Sanatatii

Motivul nemultumirii acestora il constituie faptul ca unitatea medicala, ca si alte centre de prestigiu din tara, nu au fost incluse in noile programe de sanatate adresate pacientului critic.

 

Dr.Horatiu Suciu

Dr.Horatiu Suciu

La doar o zi dupa ce Ministerul Sanatatii anunta ca odata cu luna iulie se lanseaza si o serie de noi programe de sanatate destinate pacientilor critici, din teritoriu au inceput sa apara primele nemultumiri legate de acest aspect. Acestea vin din partea Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant (IUBCvT) de la Targu Mures, unitate medicala de elita a sistemului public de Sanatate, si au fost exprimate prin vocea medicului Horatiu Suciu, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul institutului. Acesta s-a declarat nemultumit de faptul ca institutul de la Targu Mures si alte unitati medicale de elita din tara au fost „lasate pe dinafara” in privinta noilor programe, nefiind incluse in lista unitatilor in care acestea se vor derula.

„Ne surprinde in mod neplacut faptul ca, tinand cont de activitatea performanta desfasurata la nivelul IUBCvT Targu Mures, de tratament si de asigurare a asistentei de urgenta in cadrul Centrului de Urgenta Targu Mures, in propunerea privind proiectul Ordinului de aprobare a modului de administrare, finantare si implementare a actiunilor prioritare pentru tratamentul cardiovascular al pacientilor critici cu leziuni vasculare periferice acute, nu am fost nominalizati printre unitatile sanitare care vor derula acest program” a declarat medicul chirurg Horatiu Suciu.

 

transplant-inima-horatiu-suciu-tg.muresAcesta a mai precizat ca nu isi explica motivele pentru care institutul muresan nu a fost inclus pe lista unitatilor in care se vor derula noile programe, cu atat mai mult cu cat IUBCvT are o adresabilitate tot mai mare in patologia urgentelor cardiovasculare, adresabilitate care nu se mai rezuma de mult doar la zona Transilvaniei. In plus, performantele chirurgilor de aici sunt de necontestat, medicuil dand in acest sens exemplul a patru interventii complicate ce au fost efectuate de curand aici, in decurs de doar doua zile. Interventiile au avut loc in cadrul Clinicii de Cardiologie Interventionala si Chirurgie Cadiovasculara si au constat in mplantarea de patru stent-graft-uri pentru afectiuni grave ale aortei, cum ar fi anevrismele  de aorta sau disectia de aorta. „E vorba de o activitate care presupune o abordare interdisciplinara – chirurgie, radiologie, cardiologie interventionala – si sunt menite pentru a oferi pacientilor un golden standard in tratamentul acestor afectiuni, de a-i feri de eventuale complicatii care deriva dintr-o chirurgie conventionala, cum ar fi cea deschisa, si de a le oferi o crestere a duratei de viata si a calitatii vietii. E vorba despre o modalitate de tratament a unor afectiuni cardiovasculare care in Vestul Europei reprezinta o rutina – din pacate, in clinicile din Romania, ele reprezinta o exceptie” a explicat medicul Horatiu Suciu.

 

transplant inima-horatiu-suciuIn legatura cu cele patru interventii efectuate cu succes, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara a mai precizat ca pacientii operati se aflau sub supravegherea medicilor de aproximativ sase luni, toti suferind de o afectiune cardiaca de mare complexitate, care duce in mod frecvent la deces. Toti cei patru pacienti au fost implantati cu acele stent-graf-uri aortice, care au rolul de a exclude anevrismele de circulatie. Dupa implant, aceste anevrisme se vor micsora si apoi tromboza, eliminandu-se astfel riscul unei rupturi. „Aceasta noua modalitate de tratament endovascular, desi se efectueaza de rutina in Vestul Europei, este inca inaccesibila pentru majoritatea pacientilor din Romania, pe de o parte din cauza lipsei de specialisti, dar mai ales a lipsei de finantare. In clinica noastra exista experienta in acest domeniu, ele au inceput sa fie implantate din 2005, intr-un numar foarte redus, din cauza costurilor mari, prohibitive inca de la acel moment. In total, in clinicile din IUBCvT s-au implantat 20 de astfel de dispozitive. Un astfel de dispozitiv costa in jur de 10.000 de euro”, a mai declarat dr. Horatiu Suciu, adaugand totodata ca cele 4 cazuri au fost finantate prin programul de chirurgie cardiovasculara si ca, potrivit unor normelor CNAS, costul mediu pe un pacient trebuie sa fie de 6.300 de lei.


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*