S-a dat startul unui nou proiect de formare a specialistilor in chirurgia cardiovasculara pediatrica

Programul Cordisped este derulat de Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant de la Targu Mures, in parteneriat cu UMF Cluj, si are ca obiectiv formarea a peste 200 de specialisti in acest domeniu, pana la sfarsitula anului.

 

La finele saptamanii trecute a fost lansat, oficial, proiectul „Competitivitate pentru inima copiilor: cardiologie si chirurgie cardiovasculara pediatrica – CORDISPED”. Demarat la initiativa Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant de la Targu Mures, in parteneriat cu UMF Cluj, proiectul are ca obiectiv formarea de noi specialisti in acest domeniu, pentru care exista o tot mai mare preocupare in ultima perioada. Pana la sfarsitul acestui an, initiatorii proiectului isi propun sa pregateasca 75 de medici si 160 de asistente in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice, domeniu in care sistemul medical romanesc duce in acest moment o mare lipsa de specialisti, precum si de centre specializate in care sa fie efectuate astfel de interventii.

Cu ocazia lansarii proiectului, medicul Horatiu Suciu, seful institutului de la Targu Mures, a vorbit despre aceste deficiente, subliniind ca este nevoie de mai multi specialisti in conditiile in care, anual, se nasc circa 1.000 de copii cu malformatii cardiace. „In ultimul timp s-a observat foarte clar ca exista o mare deficienta in asigurarea diagnosticului si tratamentului copiilor cu malformatii cardiace congenitale. Din numeroasele specialitati care concura la acest lucru, diagnostic si tratament, o veriga slaba am considerat ca este cardiologia interventionala de copii, aici ma refer la proceduri prin care se pot efectua anumite corectii pentru aceste malformatii prin proceduri mai putin invazive, deci nu prin interventii chirurgicale, cu prin anumite proceduri de cardiologie care sa inchida anumite defecte, sa creeze anumite posibilitati pentru ca acesti copii sa fie vindecati practic fara operatii. Ei, in acest domeniu al cardiologiei interventionale in Romania practic nu exista un program national”, a precizat medicul.

 

Dr. Horatiu Suciu

Dr. Horatiu Suciu

Seful Institutului Inimii de la Targu Mures a mai aratat ca numarul copiilor cu probleme cardiace creste in fiecare an, atat din cauza faptului ca se nasc multi bebelusi cu malformatii cardiace, cat si a faptului ca se acutizeaza problemele de sanatate ale celor nascuti cu astfel de malformatii  in anii anteriori si care nu au beneficiat la timp de interventii prin care sa le fie corectate. In aceste conditii, dr. Horatiu Suciu considera ca ar fi necesare cel putin patru centre cardiovasculare pediatrice in tara pentru a face fata numarului mare de pacienti, totodata fiind necesara si formarea de specialisti, scop pe care il are si proiectul lansat vineri, la Targu Mures.

Primul astfel de centru a fost infiintat la Targu-Mures in urma cu 10 ani, la acest moment fiind operati aici aproximativ 300 de copii anual. „Activitatea noastra a crescut pe parcursul anilor, operam aproximativ 300 de copii pe an, au fost si ani mai buni dar si ani mai putin buni, insa ne mandrim cu rezultatele noastre. 300 de interventii anual sunt niste cifre foarte bune pentru un centru, din pacate prea mici pentru o tara. De aici si necesitatea ca aceste centre de boli cardiovasculare sa dezvolte unitati care sa abordeze bolile congenitale ale copilului, pentru ca necesarul este mult mai mare de 300 pe an pentru Romania. Eu consider ca 4 centre sunt suficiente, pentru ca un centru, conform tuturor acestor recomandari ale expertilor, trebuie sa opereze undeva intre 250 si 300 de cazuri, or, daca necesarul este undeva la 1000 de operatii pe an, 4 centre ar fi suficient”, a mai declarat in acest sens seful instututului muresean.

 

Dr. Dan Mircea Enescu

Dr. Dan Mircea Enescu

Prezent la festivitatea de lansara a proiectului, directorul Spitalului de Copii Grigore Alexandrescu din Capitala, medicul Dan Mircea Enescu a declarat ca, incepand din luna iunie, un astfel de centru va fi deschis si pe langa spitalul pe care il manageriaza, fiind al doilea dupa cel de la Targu Mures. De altfel, printre specialistii care vor fi pregatiti in cadrul proiectului lansat vineri, se vor numara si doi chirurgi, impreuna cu 15 asistente medicale, de la spitalul Grigore Alexandrescu. Acestia vor lucra apoi in centrul care va fi inaugurat in iunie.

La acest moment, cladirea in care va functiona centrul este finalizata si se mai asteapta doar dotarea acesteia cu aparatura necesara, echipa care va lucra aici in prima faza fiind pregatita in colaborare cu specialistii de la Targu Mures. „Ce ne dorim foarte mult este un centru cu traditii romanesti, care sa lucreze in permanenta, care sa aiba abilitatile respective de a trata 24 din 24 de ore, 7 zile, copiii acestei tari. Stim ca se nasc cam 1000 de copii cu malformatii cardiace congenitale in fiecare an, in jur de 300 se fac la Targu Mures si cred ca in restul tarii cam 100-200. Deci inca 500 de copii raman fara tratament. Noi nu stim ce se intampla cu acesti copii. Unii se duc prin sponsorizari, altii mor. Ganditi-va ca intr-o tara europeana 500 de copii mor pentru ca nu-si pot gasi un loc unde sa aiba un tratament corespunzator”, este declaratia facuta de dr. Dan Mircea Enescu, managerul spitalului Grigore Alexandrescu.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*