La Institutul Inimii de la Iasi a fost operat cel mai tanar pacient de pana acum

Acesta avea doar sapte zile si fusese diagnosticat la nastere cu o grava malformatie la nivel cardiac, ce impunea interventia chirurgicala inca din primele zile de viata.

 

Institutul de Boli Cardiovasculare Iasi

Institutul de Boli Cardiovasculare Iasi

Premiera medicala la Institutului de Boli Cardiovasculare de la Iasi, unde medicii au operat la finele saptamanii trecute cel mai tanar pacient care a fost supus unei interventii chirurgicale un cadrul unitatii. Este vorba de un nou-nascut in varsta de doar sapte zile, a carui viata depindea de aceasta operatie, intrucat venise pe lume cu o grava malformatie la nivel cardiac ce impunea o interventie chirurgicala de urgenta, in caz contrar, sansele de supravietuire fiind minime.

Medicul Grigore Tinica, managerul institutului, a explicat ca in cazul pacientului a fost vorba de o transpozitie de vase mari, singura sansa de supravietuire fiind interventia chirurgicala de urgenta pentru corectarea malformatiei.

Medicii chirurgi de la Iasi au efectuat in ultima perioada mai multe operatii complexe pentru corectarea unor malformatii cardiace la copii, insa acesta a fost primul copil cu o varsta atat de frageda care a fost operat aici. Aceasta operatie s-a dovedit a fi si cea mai dificila dintre interventiile realizate pana acum, tinand cont atat de varsta pacientului cat si de complexitatea interventiei.

 

Dr. Grigore Tinica

Dr. Grigore Tinica

Operatia a fost realizata cu sprijinul unor specialisti in terapie intensiva neonatala sositi special din Italia si Germania, a caror deplasare in Romania a fost finantata de Fundatia Inimii. Interventia a fost realizata in cadrul programului de chirurgie cardiovasculara pediatirca demarat in urma cu cativa ani, in colaborare cu clinica San Donato  din Italia. Initial, programul care isi propunea sa formeze mai multi specialisti romani in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice, s-a desfasurat doar la nivelul spitalului Marie Curie, insa pentru ca s-a dovedit in scurt timp extrem de eficient, a fost extins si la alte centre din tara, printre care si cel de la Iasi. De la inceputul anului, aici au fost operati peste 80 de copii cu malformatii cardiace, iar managerul institutului si-a exprimat speranta ca acest program va fi prelungit de Ministerul Sanatatii. „Daca in urma cu doi ani, la Institutul de Boli Cardiovasculare, in cadrul chirurgiei cardiace pediatrice, astfel de interventii erau rare, in prezent am scazut foarte mult varsta, dar si greutatea pacientilor pe care ii operam ajungand sa operam pacienti cu o greutate de trei kilograme. Astfel de interventii necesita o noua infrastructura si o alta logistica si din acest motiv dorim sa extindem nu numai activitatea Institutului de Boli Cardiovasculare, dar si spatiul in care derulam aceasta activitate. Sper ca Ministerul Sanatatii, dar si autoritatile locale si centrale sa ne sprijine in demersul nostru de a dezvolta in continuare proiectul chirurgiei cardiace pediatrice la Iasi”, a declarat in acest sens dr. Grigore Tinica.

 

Institutul-de-Boli-Cardiovasculare-IasiIn cursul saptamanii trecute, medicii ieseni au mai realizat alte doua interventii de corectare a unor malformatii cardiace in cazul unor pacienti de 5 si 12 ani, iar pentru inceputul acestei saptamani este programata operatia unui alt pacient de 5 ani, insa aceasta interventie va fi realizata in functie de evolutia starii sale de sanatate,  acesta avand febra din cauza unei infectii respitatorii, conditii in care operatia nu poate fi efectuata.

Institutul de Boli Cardiovasculare de la Iasi a fost infiintat tocmai datorita faptului ca in zona Moldovei se nasc foarte multi copii cu malformatii congenitale cardiace, iar pana in urma cu cativa ani acestia erau indrumati catre clinici din strainatate, intrucat in tara nu existau specialisti care sa faca interventii chirurgicale pentru corectarea acestor malformatii. Lucrurile au inceput sa se schimbe odata cu demararea programului de chirurgie cardiovasculara pediatrica, in cadrul caruia au fost formati primii specialisti romani, sub indrumarea chirurgilor italieni. La inceput, acestia au operat impreuna cu specialistii de la clinica din Italia, insa pe parcurs au dobandit experienta necesara, iar in prezent realizeaza singuri astfel de interventii.

Primele operatii s-au realizat la spitalul Marie Curie din Capitala, insa odata cu extinderea acestui program la nivel national, astfel de interventii se realizeaza si in celelalte centre din tara specializate in cardiologie.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (1)

  1. Ion Rotaru spune:

    Statistic 1% din nou-nascuti au o problema congenitala cardiaca. Astfel in Romania numarul micutilor cu probleme congenitale cardiace ajunge la aproximativ 1000/an. Centrele in care acesti pacienti puteau fi tratati in tara erau doar cateva: Targu Mures si Bucuresti (clinica privata). Ma bucur ca programul de formare a personalului medical pentru astfel de proceduri da roade. Formand echipe de medici si asistenti si centre dotate cu echipament medical adecvat se va da o noua sansa la viata! Bravo medicilor de la Iasi, bravo initiatorilor programului si bravo celor care sustin programul!!!

Adaugati un comentariu


 

*