O noua premiera in chirurgia cardiovasculara pediatrica

O fetita de numai o luna a fost operata cu succes pentru corectarea unei malformatii cardiace, printr-o metoda denumita valvuloplastie cu balon pentru stenoza aortica.

 

operatieLa sfarsitul saptamanii trecute, chirurgia cardiovasculara pediatrica romaneasca a facut un nou pas inainte, odata cu efecturarea in premiera a unei valvuloplastii cu balon prin stenoza aortica, la o fetita de numai o luna. Interventia chirurgicala a corectat o malformatie cardica cu care micuta pacienta venise pe lume. Desi, in Europa, aceeasta metoda este folosita de ani buni in clinicile care dispun de dotarea necesara, in Romania a fost introdusa abia acum, operatia avand loc in clinica priva Polisano din Sibiu si costandu-i pe parintii fetitei operate, aproape 5.000 de euro. Echipa care a efectuat operatia a fost o echipa mixta, formata din cinci specialisti romani si straini, doi cardiologi interventionisti, doi chirurgi si  un anestezist, precum si mai multe asistente medicale.

Medicul Victor Costache, unul dintre cei cinci specialisti care au facut parte din echipa, spune ca, desi pacienta a putut fi externata chiar a doua zi dupa interventie, operatia a avut un grad destul de ridicat de dificiultate, in primul rand din cauza varstei foarte mici a copilului operat.

 

Dr. Petru Liuba

Dr. Petru Liuba

Fetita a venit pe luma in urma cu o luna, in maternitatea aceluiasi spital, si a fost diagnosticata cu o malformatie cardiaca, iar vineri a fost supusa interventiei chirurgicale pentru corectarea defectului. Din echipa a facut parte si medicul Petru Liuba de la Universitatea suedeza din Lund, un specialist cu o mare experienta in acest domeniu. Acesta a explicat ca operatia a constat in introducerea, de catre cardiologi, a unui balonas de cativa milimetri, in valva aortei, care permite ulterior copilului sa respire normal. „O stenoza de valva aortica la varsta de o luna prezinta dificultati majore, indiferent de varianta de tratament aplicata, indiferent ca e vorba de chirurgie sau ca e vorba de tratament prin cateter. Copiii mici sunt foarte sensibili, in principal in momentul in care prin valva introducem cateterul si valva se dilata. Riscul de complicatii exista si este foarte mare, dar o astfel de malformatie duce intotdeauna la moartea copilului daca nu este corectata”, a explicat si medicul Petru Liuba.

 

Polisano

Clinica Polisano

Interventia a decurs fara probleme si chiar de a doua zi fetita a fost externata, fiind cel de-a zecelea copil cu malformatii cardiace operat pana acum la clinica privata din Sibiu.

Discutand pe marginea acrestui subiect, medicii care au efectuat interventia spun ca este foarte important sa se intervina cat mai repede in astfel de cazuri de nou-nascuti cu malformatii cardiace, parintii trebuind sa fie atenti la semnele specifice pe care le prezinta copiii cu astfel de defecte ale inimii. „Parintii isi pot da seama destul de usor ca un copil sufera de malformatii congenitale cardiace, daca observa ca acesta nu creste, respira prea repede si nu mananca. De obicei, la copiii mici, semnele majore de boala severa cardiaca congenitala sunt lipsa de crestere, respiratia accentuata, rapida si probleme de alimentatie. Cele trei semne mari. Copilasul care nu creste, nu mananca bine sau care respira repede ridica intotdeauna suspiciune de boala cardiaca congenitala. Cel mai vizibil semn, dar si cel mai ingrijorator, este atunci cand un copil se invineteste”, a explicat dr. Petru Liuba, mentionand ca unu la suta din totalul copiilor sufera de o malformatie cardica, iar o treime dintre ei necesita interventii chirurgicale.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*