Bilant optimist in domeniul cardiochirurgiei pediatrice
In 18 luni de desfasurare a parteneriatului romano-italian, 100 de copii cu malformatii cardiace au fost operati. Toate interventiile s-au finalizat cu succes, desi in 70 la suta din cazuri a fost vorba de malformatii grave.
In ultimii ani, un domeniu medical aflat in plina dezvoltare in Romania este chirurgia cardiovasculara pediatrica, tot mai multi medici perfectionandu-se in acest domeniu printr-o serie de programe de pregatire derulate in cele mai importante centre medicale, in paralel cu dezvoltarea unor sectii sau chiar centre destinate chirurgiei cardiovasculare pediatrice. Unul dintre primii pasi in dezvoltarea acestui domeniu a fost facut in urma cu un an si jumatate, atunci cand a fost demarat un program de colaborare intre Ministerul Sanatatii si clinica San Donato din Italia, prin care se intentiona initial formarea catorva medici si asistenti de la spitalul Marie Curie in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice. Acest lucru s-a facut cu ajutorul specialistilor de la clinica din Italia, care au efectuat mai multe misiuni in Romania, in cadrul carora au operat, asistati de medicii romani, mai multi copii cu malformatii cardiace. Totodata, medicii romani au efectuat stagii de pregatire in Italia, iar in scurt timp programul si-a dovedit eficienta. Numarul copiilor operati in tara a crescut in aceasta perioada, in paralel cu numarul tot mai mare de medici romani specializati in acest domeniu complex al chirurgiei cardiovasculare pediatrice.
Demarat initial doar la spitalul Marie Curie, programul s-a extins treptat si la Iasi, Targu Mures, Cluj-Napoca si Timisoara, iar pentru ca lucrurile mergeau atat de bine, in luna iulie a anului trecut, reprezentantii autoritatilor romane din Sanatate si cei ai clinicii italiene au semnat extinderea programului. Intre timp, dupa acest model, au fost demarate si alte programe similare in cadrul carora alti medici se specializeaza in acest domeniu, efectuand operatii in colaborare cu medici calificati de la alte clinici din strainatate. Programele sunt si in beneficiul copiilor cu malformatii cardiace care au astfel acces mai usor la operatii, nemaifiind nevoies a fie trimisi in strainatate, asa cum se intampla pana nu de mult.
Revenind la parteneriatul dintre medicii romani si cei de la clinica italiana, zilele trecute a fost facut bilantul primelor 18 luni, moment ce a coincis cu efectuarea operatiei cu numarul 100 din cadrul programului.
Cu acerasta ocazie, medici implicati in proiect au anuntat ca interventiile au fost reusite in proportie de suta la suta, toti pacientii fiind operati cu succes, desi in 70 la suta dintre cazuri a fost vorba de copii cu malformatii grave ale inimii. Toate operatiile au fost facute in Romania, initial doar la spitalul Marie Curie, ulterior si in centrele medicale de la Iasi, Targu Mures, Cluj si Timisoara. In aceasta perioada de un an si jumatate, stafeta a fost preluata treptat de catre medicii romani specializati in cadrul programului. Astfel, daca la prima operatie efectuata la spitalul Marie Curie au participat 14 medici si asistente de la clinica italiana, in prezent, la aceste interventii participa doar 3-4 medici si asistente din Italia. Conform spuselor ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu, se intentioneaza ca programul sa fie extins la nivel national si in alte centre importante din tara, iar unul dintre obiective este ca anul viitor, cand se vor implini doi ani de la demararea parteneriatului, echipele de medici romani sa poata efectua integral interventiile, fara a mai avea nevoie de coordonarea medicilor italieni.
La festivitatea de prezentare a bilantului au participat si cativa medici din echipa de specialisti italieni, printre care si profesorii Alesandro Frigiolla si Tamman Youssef. Acestia au spus ca isi doresc ca spitalul Marie Curie sa devina cel mai mare centru de chirurgie pediatirca din Balcani. Totodata, specialistii italieni au mai precizat ca domeniul chirurgiei cardiace pediatrice este unul complex, care necesita o echipa numeroasa si bine pregatita.
Mortalitatea infantilă cauzată de malformatiile congenitale ale sistemului circulator reprezintă peste 11 la suta din totalul deceselor copiilor cu varsta sub un an. Totodata, anual, printre nou-născuti, sunt aproximativ 2.500 – 3.000 de cazuri noi de copii cu probleme cardiace care necesita interventie chirurgicala.