Medicii romani inclusi in Programul de Cardiochirurgie Pediatrica, opreaza singuri

6 octombrie 2014 | 0 comentarii |

Chirurgii italieni care se ocupa de pregatirea lor au anuntat ca acestia au acumulat cunostintele necesare si au efectuat primele operatii fara a mai fi nevoie sa fie asistati de specialintii de la Clinica San Donato.

 

operartii  inima copii marie curieProgramul de Chirurgie Cardiovasculara Pediatrica prin care mai multi chirurgi romani sunt pregatiti in acest domeniu de specialisti italieni ai Clinicii San Conato, atat prin stagii efectuate in Italia cat si prin interventii efectuate in Romania pe mai multi pacienti cu malformatii cardiace obtin, deja, rezultate remarcabile. Ramania dispune la acest moment de un prim lot de medici care pot efectua astfel de interventii fara a mai avea nevoie de sprijinul specialistilor italieni care i-au instruit.

Daca programul s-a dovedit a fi unul benefic din punct de vedere al pregatirii persoanalului, cu atat mai mult se poate spune privind din perspectiva beneficiilor aduse pacientilor. Astfel, in cadrul procesului de pregatire a medicilor romani, au fost efectuate si mai multe operatii prin care au fost corectate malflormatiile cardiace in cazul catorva zeci de copii din Romania, de fiecare data operatiile fiind finalizate cu succes.

 

cardiochirurgie pediatrica Maria CurieIn aproximativ un an, cat s-a scurs de la demararea programului, au fost operati 60 de copii, 15 dintre acestia, toti cu varste sub un an, fiind operati in cursul saptamanii trecute. Operatiile au loc in cadrul unor misiuni medicale, echipe de specialisti italieni sosind periodic in Romania si operand impreuna cu chirurgii romani, timp de o sapatamana, uneori doua. In decurs de un an, au fost efectuate 6 astfel de misiuni. In paralel, echipe de medici de la spitalele romanesti au efectuat stagii de pregatire la Clinica San Donato din Italia.

Desfasurat inintial doar la Spitalul Marie Curie din Bucuresti, programul s-a dezvoltat ulterior, fiind extins si la centrele din Iasi, Cluj, Timisoara si Targu-Mures. La jumatatea acestui an, Ministerul Sanatatii si Clinica San Donato au cazut de acord in privinta prelungirii programului, datorita rezultatelor foarte bune obtinute, iar la finele saptamanii trecute, Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii a anuntat ca programul va fi continuat si chiar dezvoltat la nivel national.

 

Dr. Alessandro Frigiola -sef Cl.San Donato

Dr. Alessandro Frigiola -sef Cl.San Donato

La randul lor, medicii italieni se declara multumiti de modul in care se desfasoara programul si de faptul ca s-a reusit pana acum formarea unui lot de 13 cadre medicale din Romania cu pregatire completa in domenuil cardiochirurgiei pediatrice. „Medicii romani si asistentele sunt foarte buni. Nu aveau experinta, i-am pregatit, ei au invatat, iar centrul a crescut. Fata de anul trecut, acum este pregatit sa opereze. Veti avea un centru independent, capabil sa trateze sute si sute de pacienti. Sa fiti mandri de acest program care trateaza copii. Este un lucru important!” a declarat in acest sens medicul Alessandro Figiola, unul dintre chirurgii italieni care au fost prezenti saptamana trecuta in Romania, in cadrul celei mai recente misiuni medicale a programului.

 

Prof. dr. Tammam Yussef

Prof. dr. Tammam Youssef

La randul sau, medicul Youssef Tammam, un alt memebru al echipei de chirurgi italieni, a precizat ca medici din Romania au efectuat cateva operatii si singuri, fara a mai avea nevoie de asistenta specialistilor din Italia, fapt ce denota ca au ajuns la nivelul optim de pregatire. Medicii romani au operat si singuri. Aveti un program foarte bun, care va cuprinde centrele de la Bucuresti, Iasi, Cluj, Targu Mures si Timisoara. Este foarte important ca am inceput cu intervenţii mai simple, acum am ajuns la operaţii complexe, facute la copii care au varsta de doua luni şi care ramaneau in situaţii foarte grave, aveau mereu infectii, mereu trebuia sa fie internati in spital. Au fost si cazuri unice. De exemplu, un copil care avea cordul crescut in afara a fost operat cu succes. Saptamana aceasta s-a dat drumul si procedurii de cataterism, pentru cei care nu mai suporta intervenţia chirurgicala” a precizat si acesta.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*