Initiatorul Programului de chirurgie cardiovasculara pediatrica si-a inceput colaborarea cu o clinica privata

Medicul chirurg Youssef Tamman va ramane in continuare coordonatorul programului de chirurgie cardiovasculara pediatrica derulat la spitalul Marie Curie, oferind in acelasi timp consultatii si servicii second opinion in cadrul clinicii Intermedicas.

 

In timpul operatiei

In timpul operatiei

Unul dintre putinele lucruri care au mers intr-adevar bine in ultimii ani in sistemul romanesc de Sanatate si si-a dovedit utilitatea prin salavarea unui numar mare de vieti este Programul de chirurgie cardiovasculara pediatrica. Demarat in cursul anului 2013, programul a fost gandit ca un parteneriat intre medicii romani de la spitalul Marie Curie si chirurgii italieni de la clinica San Donato. Tinta a fost specializarea medicilor romani in domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice, in paralel cu efectuarea de interventii chirurgicale pentru corectarea malformatiilor cardiace de care sufereau mai multi copii din Romania. La acel moment, astfel de operatii se efectuau intr-u numar extrem de mic la Institutul Inimii din Targu Mres si mai mult in strainatate, pentru ca Romania nu avea medici specializati in acest domeniu. Lucrurile au inceput sa se schimbe insa odata cu demararea programului. Primii copii au fost operati in luna septembrie a anului 2013, la spitalul Marie Curie, de catre medici italieni asistati de colegi romani inscrisi in programul de specializare. Au urmat alte interventii, atat in Romania cat si in Italia, pe parcursul carora chirurgii romani au deprins de la colegii italieni tehnicile necesare.

Dovedindu-si eficienta, programul a fost extins si la alte clinici din tara, iar la momentul actual, sistemul medical romanesc dispune de un lot semnificativ de medici chirurgi cardiaci pediatri, care pot repara inimioarele copiilor bolnavi.

 

Dr. Youssef Tamman

Dr. Youssef Tamman

Cei care au beneficiat de pregatirea asigurata de medicii italieni au devenit, la randul lor, formatori pentru alti colegi, astfel ca in prezent, copiii cu malformatii cardiace nu mai trebuie trimisi la clinici din strainatate pentru a fi operati.

Unul dintre principali initiatori ai acestui program este medicul italian de origine siriana Youssef Tamman, care este in prezent coordonatorul Programului de chirurgie cardiovasculara pediatrica de la Spitalul Marie Curie. Acesta a fost pregatit in timpul facultatii de profesorul Ioan Pop de Popa, fondatorul scolii romanesti de chirurgie cardiovasculara, iar la 20 de ani dupa finalizarea studiilor a revenit in Romania si, impreuna cu alti doi colegi italieni, a demarat programul sus-amintit. Si-a continuat activitatera in cadrul spitalului Marie Curie, iar zilele acestea, clinica privata Intermedicas Worldwide, prima clinica romaneasca de second opinion, a anuntat ca a inceput o colaborare cu medicul italian.

 

Ana Maria Marian

Ana Maria Marian

In paralel cu ativitatea de la spitalul Marie Curie, acesta va oferi din aceasta luna consultatii medicale si servicii second opinoin pentru copii si adulti, in cadrul clinicii private. Referindu-se la aceasta colaborare, managerul clinicii, Ana Maria Marian, a declarat ca „Suntem deosebit de onorati ca un medic cu o experienta atat de vasta in domeniul chirurgiei cardiovasculare, cu o contributie semnificativa la imbunatatirea acestei specialitati in Romania, face acum parte din reteaua noastra. Incidenta bolilor cardiovasculare a crescut in ultimul deceniu si exista multe astfel de afectiuni cu o mare complexitate si cu impact semnificativ asupra pacientilor. Prin acest parteneriat ne dorim sa oferim o sansa pacientilor cu cazuri grave de cardiologie”.

Pe langa programul din Romania, medicul Youssef Tammam a contribuit la numerose proiecte umanitare ce reprezinta puncte de cotitura in chirugia cardiaca pediatrica din Siria si Italia. De numele sau sunt legate proiecte precum infiintarea Centrului de Chirurgie Cardiaca Pediatrica din Siria, primul program de transplant de maduva din spitalul Tishreen – Siria sau Centrul National pentru Talasemie, in colaborare cu Ministerul Sanatatii Sirian si Asociatia Italiana de Endocrinologie Pediatrica.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*