Noi pasi in Chirurgia Cardiovasculara Pediatrica

25 februarie 2015 | 0 comentarii |

Pana la sfarsitul anului, 75 de medici si 160 de asistente se vor specializa sub indrumarea unor specialisti straini, iar 100 de copii cu malformatii cardiace vor fi operati gratuit, la Iasi si la Bucuresti.

 

UMF Iasi

UMF Iasi

La scurt timp dupa ce UMF Targu-Mures si UMF Cluj au devenit partenere intr-un proiect cu finantare europeana ce vizeaza formarea unor specialisti in domeniul chirurgiei cardiovasculare, cu accent pe chirurgia cardiovasculara pediatrica, Universitatile de Medicina si Frmacie de la Iasi si Bucuresti le-au urmat exemplul, demarand un proiect similar ce are ca obiectiv formarea a 75 de medici si 160 de asistente ca specialisti in chirurgia cardiovasculara pediatrica. Practic, la realizarea proiectelor, pentru finantare europeana s-a lucrat in paralel, si tot in paralel se vor derula cele doua programe, dupa ce au fost aprobate pentru a primi fondurile necesare.

In cazul proiectului in care UMF Iasi si UMF Carol Davila din Bucuresti sunt partenere, valoarea finantarii depaseste 20,5 milioane de lei, iar termenul de finalizare este luna decembrie a acestui an. In aceasta perioada, cei 75 de medici si 160 de asistente vor fi pregatiti de o echipa formata din 13 medici si asistente din strainatate, care vor participa la efectuarea a 100 de operatii, in Romania.

 

momza chirurgie (3)Implementarea proiectului va incepe chiar din zilele urmatoare, personalul care va fi pregatit de specialistii straini urmand a fi selectat din randul medicilor si asistentelor de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi, Spitalul de Pediatrie Iasi, Maternitatea Cuza Voda si de la spitalul Marie Curie din Capitala. Acestia vor efectua stagii de pregatire teoretica si practica impreuna cu echipa formata din cei 13 specialisti din strainatate.Printre  beneficiarii directi ai programului se vor numara, in aceasta perioada, si 100 de copii diagnosticati cu malformatii cardiace, care vor fi operati gratuit de specialistii straini, asistati de medicii si asistentii medicali romani aflati in stagiul de pregatire

Medicii si asistentele din Iasi care se pregatesc in cadrul acestui proiect vor constitui, la sfarsitul stagiului de pregatire, baza de personal pentru infiintarea Centrului de Chirurgie Cardiovasculara Pediatrica de la Iasi, care ar urma sa fie deschis la inceputul anului viitor.

 

chirurgie-cardiaca-expo-medical3Tototdata, initiatorii proiectului isi propun ca numarul copiilor operati pe cord la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iasi si la spitalul Marie Curie sa creasca in urmatorii ani, tinta fiind ajungerea la o medie de 100 de operatii pe an, in urmatorii trei ani, fata de 80, cat a fost media in ultimii cinci ani.

Pe langa furnizarea de formare profesionala la locul de munca, pentru dezvoltarea competentelor necesare personalului medical din domeniul cardiologiei pediatrice, proiectul isi mai propune promovarea si sprijinirea formarii profesionale a personalului medical din domeniul cardiologiei pediatrice, precum si cresterea gradului de informare a populatiei cu privire la importanta depistarii precoce a malformatiilor cardiace congenitale.

 

banicioiu in vizitaPe de alta parte, un nou centru de chirurgie cardiovasculara pediatrica ar urma sa fie deschis in cursul lunii mai, la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu din Capitala, in prezent fiind in plina desfasurare lucrarile de amanejare la Blocul operator. Vorbim despre un Centru de excelenta in acest domeniu, dotat cu aparatura de ultima generatie.

In cursul zilei de ieri, ministrul Nicolae Banicioiu a anuntat ca au fost deblocate deja 119 posturi pentru a asigura necesarul de personal in centrul care va fi deschis la Grigore Alexandrescu, iar primele examene pentru chirurgii cardiovasculari se vor sustine chiar in cursul acestei saptamani.

Potrivit statisticilor oficiale, peste 1.000 de copii cu probleme cardiace se nasc anual in Romania, tara noastra fiind fruntasa in Europa la numarul de copii cu boli de inima. In acest moment, peste 20.000 de copii au nevoie de o operatie pe cord, 1.500 avand probleme grave si necesitand interventii chirurgicale de urgenta. In acelasi timp, 5.000 de copii cu boli cardiace mor in fiecare an in Romania, pentru ca nu sunt diagnosticati corect si tratati la timp.

 


Adaugati un comentariu


 

*