Senatul UMF Carol Davila solicită demiterea managerului de la Institutul Fundeni

16 noiembrie 2017 | 1 comentariu |

Dr. Carmen Orban respinge însă toate acuzațiile ce i se aduc și spune că acțiunea are, de fapt, substratul unui război dintre cele două universități și scopul de a împiedica actualul manager să obțină un nou mandat. 

 

Senatul Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din Capitală a dezgropat din nou securea războiului în disputa pe care instituția o are de mai bine de doi ani cu universitatea Titu Maiorescu. Mărul discordieri este folosirea bazei de învatamânt universitar a unor spitele din Capitală, cu un accent deosebit pe baza de la Institutul Clinic Fundeni. În ultima perioadă, aceasta bază este utilizată în comun de UMF Carol Davila și de Facultatea de Medicină din cadrul Universității Titu Maiorescu, de aici rezultând o serie de nemulțumiri ale cadrelor didactice din cadrul universității de stat.

Într-o scrisoare deschisă adresată autorităților, în urma adunării generale a Senatului UMF, managerii mai multor spitale bucureștene sunt acuzați ca și-au obtinut titluri de conferentiar universitar în cadrul universității private, pentru a putea ramâne în funcție, iar în compensare, au semnat contracte prin care pun la dispoziție universității Titu Maiorescu baza de învățământ universitar a unităților pe care le conduc, contracte despre care reprezentanții UMF spun că sunt ilegale. Cu privire la acest aspect, membrii Senatului UMF au adresat, în ultimii doi ani, o serie de memorii Ministerului Sănătății și celui al Educației, la care spun că nu s-a primit niciun răspuns concret până la acest moment.

Prin urmare, în urma adunării generale de la jumătatea acestei săptămâni, Senatul Universității Carol Davila a decis să readucă problema în actualitate, de această dată cerând și demiterea managerului Instututului Clinic Fundeni, unitatea medicală unde se poartă cea mai mare „bătălie” pentru baza de învățământ folosită în comun cu universitatea Titu Maiorescu.

 

În scrisoarea deschisă se arată că toate contractele semnate între spitalele din Capitală si universitatea privată sunt ilegale și au fost obținute cu avizul Ministerului Sănătății, la solicitarea expresă a managerilor respectivelor unități sanitare”. Senatul UMF susține însă că managerii respectivi au „dosare profesionale îndoielnice” și „au fost înrolați de către Universitatea Titu Maiorescu în propriul corp didactic, aceștia devenind peste noapte conferențiari universitari. Potrivit legii, doar din această poziție didactică, un medic putea accede spre funcția de manager al spitalelor clinice sau să-și mențină această poziție. Odată ce proaspeții conferențiari erau numiți în poziția cheie, aceea de manager de spital, aceștia și-au manifestat recunostință față de Universitatea Titu Maiorescu prin punerea la dispoziție absolut ilegală, prin forțarea și inducerea în eroare a Ministerului Sănătății, a bazei educaționale universitare de stat – spitalele clinice manageriate chiar de ei – tocmai universității private în care fuseseră înrolați. Toate acestea, în detrimentul legii și al învățământului superior medical de stat, obstrucționând, în cazul spitalelor din Capitală, activitatea educațională de peste 160 de ani a UMF Carol Davila”, se menționează în scrisoarea deschisă.

 

Situația de la Institutul Fundeni este prezentată ca exemplu elocvent, membrii Senatului UMF aducând o serie de acuze managerului Carmen Orban, cerând chiar demiterea acesteia. Managerul Institutului Clinic Fundeni este suspectat că și-a obținut titlul de conferențiar universitar la universitatea Titu Maiorescu pentru a-și menține funcția de manager al institutului, iar din acel moment a introdus o serie de discipline de la universitatea privată în cadrul unității medicale, deși exista un contract încheiat în acest sens cu UMF Carol Davila. „Precizăm faptul că din luna iunie 2016, D-na Conf. Dr. Carmen Orban și-a îndeplinit sporadic funcția de manager, fiind practic, din diverse motive, mereu absentă, desemnând în această poziție diverse persoane, tot ilegal, din afara Consiliului Director al Institutului. Din lipsă de management corespunzător, la care se adaugă diverse decizii luate în perioade de absență, dar pe care le-a semnat (?!), Institutul Clinic Fundeni a ajuns într-o stare extrem de precară, funcționând cu multiple lipsuri materiale (cereri ale secțiilor neonorate de Conducerea Institutului), într-o condiție de interimat nejustificat, ajungând în prezent la disoluția tuturor activităților etalon ale celei mai prestigioase unități clinice din sistemul public de sănătate, coordonat direct de către Ministerul Sănătății. Senatul UMF Carol Davila nu poate rămâne pasiv la acțiuni și decizii ilegale, conjuncturale, în dauna bazei sale de învățământ, activitatea didactică fiind profund prejudiciată de persoane care iau decizii contrare bunului mers al procesului didactic, de formare profesională, de cercetare științifică și de îngrijire a celei mai dificile patologii ce se adresează, din toată țara, acestui institut”, se subliniază în scrisoarea deschisă.

 

Dr. Carmen Orban

Replica managerului Carmen Orban nu a întârziat să apară, la scurt timp după publicarea scrisorii UMF. Instiututul Clinic Fundeni a remis un comunicat în care sunt aduse mai multe lămuriri.

În primul rând, se arată că toate contractele încheiate intre IC Fundeni si Universitatea Titu Maiorescu sunt perfect legale și nu există nicio cauză de reziliere a acestora, legalitatea contractelor instituționale fiind verificată și confirmată prin controale succesive efectuate de către instituțiile competente.

Totodată, Carmen Orban precizează că dosarul care a stat la baza dobândirii calității sale de conferențiar universitar în cadrul universității Titu Maiorescu cuprinde aceleași documente în bază cărora a dobândit această calitate și la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila. Prin urmare, medicul susține că nu există nicio premisă pentru a se considera că dobândirea acestei calități s-ar fi realizat în condiții de nelegalitate.

 

În ceea ce privește poziția sa de manager al institutului, dr Carmen Orban precizează ca a fost obținută, de asemenea, legal, iar „toate alegațiile prin care se încearcă transmiterea oricărei idei contrare sunt nereale, profund denaturate și menite să creeze o percepție de pretinsă nelegalitate. Consider că la baza Scrisorii deschise a Membrilor Senatului Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București din data de 15 noiembrie 2017 stau numai orgoliile personale ale anumitor persoane care reprezintă UMF. Astfel de orgolii împiedică buna desfășurare a unei activități decente, care se desfășoară fără probleme pentru cei implicați în Institutul Clinic Fundeni”.

În comunicat se mai arată că, nu întâmplător, acest demers a fost inițiat în contextul în care dr. Carmen Orban și-a făcut publică decizia de a participa din nou la concursul pentru funcția de manager al institutului, concurs care ar fi urmat să saibă loc astăzi. Concursul a fost însă a fost anulat de Consiliul de Administrație, pe motiv că unul dintre membrii comisiei de concurs nu poate participa la etapa de susținere publică și evaluare a proiectului de management.

La concurs fuseseră admiși actualul manager, conf.univ. dr Carmen Orban, fostul manager al Spitalului Militar, generalul Ioan Sîrbu, chirurgul Dragoș Șerban de la Spitalul Universitar București și un fost șef al CASMB, dr. Cristian Toma.

 Comentarii (1)

  1. Elena Bluaru spune:

    Cei de la UMF Carol Davila nu mai stiu cu cine sa se razboiasca . Baza de invatamant din toate spitalele bucurestene , la care Universitatea Titu Maiorescu nu are acces , este puternic afectata de multiplele implicari ale medicilor , deopotriva in activitatea medicala si cea de invatamant medical . Avem in vedere in viitor , deschiderea unui blog , prin intermediul caruia sa publicam , cu date concrete , experientele pacientilor nostri trimisi in spitale : toate declaratiile lor , probate de biletul de externare si tot ce au intampinat acolo . Incepand de la faptul ca medicul de garda ( cu nume , prenume , ora la care pacientul s-a prezentat ) in loc sa preia urgența , a jignit pacientul sub toate formele si firesc , nu l-a internat si incheind cu faptul ca medicul de salon se prezinta la vizita cu o liota de studenti cu care vorbeste in engleza , nu are nici un fel de dialog cu pacientul, nu il intreaba nimic pe acesta de evolutia starii de sanatate si este externat fara nici cea mai elementara discutie cu el . Atunci o sa vedem daca problema reala sunt managerii sau cei mult prea implicati in activitati didactice , conferinte , etc …ca sa mai aiba timp si pentru pacient !

Adaugati un comentariu


 

*