Razboi deschis intre UMF Carol Davila si Universitatea Titu Maiorescu

29 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

 Prin intermediul unui comunicat, universitatea de stat acuza privata de o serie de ilegalitati, avand ca scop acapararea bazei de invatamant superior medical de la Institutul Clinic Fundeni. In replica, cea de-a doua sustine ca afirmatiile sunt agresive, tendentioase si discriminatorii.

 

studenti-umf-carol-davilaBaza de invatamant universitar de la Institutul Clinic Fundeni constituie marul discordiei intr-un conflict care dateaza de doi ani, intre Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti si Universitatea privata Titu Maiorescu, care detine in structura sa si o Facultate de Medicina.

Conflictul a pornit de la folosirea, in comun, a respectivei baze de invatamant medical, reprezentantii UMF Carod Davila acuzand  universitatea privata de o serie de nereguli si ilegalitati comise in scopul acaprarii acestei baze. Cadrele universitare de la institutia de invatamant superior de Stat sustin ca, in decursul celor doi ani, au facut numeroase demersuri in acest sens, atat catre Ministerul Educatiei, cat si la Ministerul Sanatatii si la cel a Justitiei, insa pana acum nu a fost luata nicio masura cu privire la cele sesizate. Conducerea UMF „Carol Davila” sustine ca incheierea acordurilor Universitatii „Titu Maiorescu” cu Institutul Clinic Fundeni pentru functionarea unor discipline ale universitatii private in spatiile utilizate de UMF sunt ilegale si afecteaza grav procesul de invatamant.

Intr-un comunicat remis presei, UMF Carol Davila face publice toate aceste nereguli, presedintele Senatului, medicul Mircea Beuran, si rectorul Ioanel Sinescu cerand, totodata, ministrului Educatiei sa se implice si sa ia masurile ce se impun pentru stoparea ilegalitatilor.

 

studenti umfIn document se arata ca in urma cu doi ani, universitatea privata a obtinut aprobare de la Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei de a efectua activitate clinica la Fundeni, cu studentii Facultatii de Medicina pe care o detine, iar de aici au inceput neintelegerile. Reprezentantii UMF sustine ca incheierea contractului intre Institutul Clinic Fundeni si Universitatea Titu Maiorescu s-a facut  pentru 6 ani si nu anual, cum se procedeaza obisnuit, in raport de repartitiile studentilor pentru stagii clinice si cursuri, in diferite specialitati medicale, in spitalele clinice. „Standardele ARACIS, specifice pentru domeniul medical, printre altele, prevad: «Toate disciplinele cu stagiu vor avea baze clinice in folosire exclusiva, nu se admit mai multe facultati in aceeasi baza clinica”, arata UMF.

In acelasi comunicat se mentioneaza ca dupa semnarea contractului, din Clinica de Chirurgie Generala apartinand UMF Carol Davila au fost scoase 25 de paturi, transformate in sectie non-clinica si apoi retransformate in Sectie clinica pentru Transplant hepatic si Chirurgie generala pentru Facultatea de Medicina a Universitatii Titu Maiorescu.

 

UMF Carol Davila

UMF Carol Davila

In legatura cu folosirtea acestei sectii, UMF Carol Davila a efectuat recent un control si ar fi constatat mai multe nereguli din partea universitatii private. Astfel, delimitarea sectiei de 25 de paturi nu este facuta, iar studentii Universitatii Titu Maiorescu folosesc aceleasi saloane si aceleasi spatii de invatamant cu cei de la UMF Carol Davila.

In plus, cadrele didactice de la Titu Maiorescu se extinsesera pe inca doua sectii clinice ale Clinicii de Chirurgie Generala, iar personalul medical apartinand Institutului Clinic Fundeni, implicit al UMF Carol Davila, este angajat, concomitent, in activitatile Universitatii Titu Maiorescu.

S-a mai constatat ca la Serviciul de anatomie patologica a fost promovat un cadru didactic in pozitia de sef de lucrari la Universitatea Titu Maiorescu, desi UMF Carol Davila are, din anii 1997, respectiv 2000, doua cadre didactice ce functioneaza in Institutul Clinic Fundeni, in aceasta specialitate. In plus, seful de lucrari de la Universitatea Titu Maiorescu desfasoara invatamant postuniversitar de rezidentiat, desi Rezidentiatul se afla sub indrumarea si responsabilitatea Universitatii Carol Davila.

 

studenti medicina (1)In Sectia Clinica Gastroenterologie III, care este tot baza clinica a Universitatii Carol Davila s-a constituit un compartiment de Oncologie Medicala cu 10 paturi, aici fiind promovat un cadru didactic pe pozitia de sef de lucrari, care efectueaza stagii cu studentii de la Universitatea Titu Maiorescu in aceeasi sectie clinica cu studentii de la Carol Davila, care isi efectueaza stagiul de Gastroenterologie.

Reprezentantii UMF mai acuza faptul ca la Departamentul de Transplant Medular a fost promovat pe pozitia de conferentiar de Hematologie la Universitatea Titu Maiorescu, un medic al Clinicii de Hematologie Fundeni, baza clinica a universitatii de Stat. Astfel, studentii de la Titu Maiorescu nu efectueaza stagiul clinic de Hematologie in Institutul Clinic Fundeni, dar utilizeaza spatiile pentru cursuri ale studentilor Universitatii Carol Davila.

In finalul comunicatului se arata ca „incheierea acordurilor Universitatii Titu Maiorescu cu Institutul Clinic Fundeni pentru functionarea unor discipline ale universitatii private in spatiile utilizate de UMF Carol Davila sunt ilegale si afecteaza grav procesul de invatamant. Aceste acorduri au fost obtinute prin abuzuri si prezentari ireale ale situatiei faptice, prin necunoasterea legilor si a reglementarilor sau, si mai grav, prin nerespectarea voita a acestora sau conditionata in diverse moduri”.

 

titu_maiorescuIn replica la comunicatul UMF, Universitatea „Titu Maiorescu” si-a manifestat, tot prin itermediul unui comunicat surprinderea si indignarea fata de materialul intitulat COMUNICAT DE PRESA care poarta antetul Universitatii de Medicina si Farmacie ‘Carol Davila’ din Bucuresti, nesemnat conform rigorilor unui asemenea document, prin care sunt formulate acuzatii grave la adresa Universitatii Titu Maiorescu.

Surprinderea reprezentantilor universitatii private este cu atat mai mare cu cat, desi ministerle sesizate de UMF nu au oferit o solutionare legala, asa cum se mentioneaza in chiar comunicatul UMF.

Mai mult decat atat, in cuprinsul comunicatului de presa se recunoaste faptul ca Universitatea Titu Maiorescu a obtinut din partea Ministerului Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si a Ministerului Sanatatii toate aprobarile in vederea desfasurarii activitatii didactice si de cercetare stiintifica in conditii de legalitate, in cadrul Institutului Clinic Fundeni Bucuresti. Precizam ca Universitatii Titu Maiorescu nu i s-a comunicat niciodata de catre autoritatile mentionate mai sus ca ar fi savarsit abuzuri sau ilegalitati in spitalele din Bucuresti, se mai spune in comunicatul remis de Titu Maiorescu”, care considera ca in comunicatul UMF exista formulari tendentioase, agresive si discriminatorii, iar acuzatiile sunt neintemeiate, abuzive si calomnioase.


Adaugati un comentariu


 

*