Medicinistii bursieri ar putea fi obligati sa ramana in tara

2 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Ministrul Banicioiu a vorbit despre un proiect de lege care i-ar putea lega de gliepe acestia, timp de 11 ani, chiar la deschiderea noului an universitar de la UMF Carol Davila.

 

rezidenti .S-a rezolvat, nu se poate! Noi va dam inapoi ce v-au luat altii, dar va luam triplu inapoi! Cam asa s-ar putea traduce, pe scurt, vestea pe care ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu le-a dat-o studentilor medicinisti, chiar la deschiderea anului universitar.

In loc sa se concentreze pe asigurarea unor conditii decente care sa ii atraga pe viitorii medici sa lucreze in sistemul romanesc de Sanatate, responsabilii din domeniu se gandesc la formule prin care sa ii constranga pe acestia sa ramana in sistem, macar pentru o perioada, sperand ca astfel se va rezolva criza acuta de personal existenta in acest moment. Asa ca, Banicioiu nu si-a gasit un moment mai bun sa vorbeasca despre un astfel de proiect, decat la deschiderea noului an universitar de la UMF Carol Davila. In loc sa creeze conditii pentru ca viitorii medici sa fie motivati sa ramana sa profeseze in tara, ministrul a anuntat ca de anul viitor, cei care beneficiaza de burse de studii de la stat, ar putea fi obligati sa semneze un contract prin care sa se angajeze ca pe perioada studiilor de licenta si de rezidentiat nu vor pleca in strainatate. Ministrul a precizat ca deja se lucreaza la un proiect de lege in acest sens, in colaborare cu Ministerul Educatiei, desi o astfel de prevedere ar intra in contradictie cu legislatia europeana referitoare la dreptul liberei circulatii.

 

studenti medicinaProiectul la care s-au gandit oficialii celor dou ministere, avand si asentimentul rectorului UMF Carol Davila, Ioanel Sinescu,  ar urma sa prevada ca studentii la Medicina bursieri, precum si rezidentii care-si efectueaza stagiile in spitalele din Romania, vor fi obligati, printr-un contract institutional, sa ramana in tara, cel putin sase ani, perioada anilor de facultate si inca cel putin cinci ani, cat tine rezidentiatul. „Lucram cu UMF la un astfel de plan, dar nu este vorba despre cei cu burse de merit, ci doar despre studentii care primesc burse de studiu. Trebuie sa vedem in ce masura este posibil, pentru ca dorintele sunt unele, posibilitatile sunt altele si trebuie sa avem grija ca o astfel de masura sa nu incalce directiva europeana privind dreptul la libera circulatie”, a declarat, ieri, Nicolae Banicioiu, subliniind totodata ca masura nu se refera si la studentii de pe locurile cu taxa, care isi platesc studiile. In acest fel, studentii si rezidentii ar putea fi tinuti in tara cel putin o perioada si astfel, cred responsabilii din Sanatate, se va putea rezolva problema deficitului de specialisti, aparuta in urma exodului masiv al medicilor catre tari in care sistemele de sanatate se ridica la standarde ce le permit acestora sa profeseze in conditii decente.

 

studenti medicinaRectorul UMF Carol Davila, academicianul Ioanel Sinescu s-a declarat de acord cu o astfel de masura, apreciind ca studentii si rezidentii care vor profesa in Romania pe parcursul celor 11 ani de studii ar putea sa se decida, pe parcurs, sa ramana in tara. A atras insa atentia ca exista si reversul medaliei, constand in faptul ca in tot acest timp, studentii si rezidentii vor lua act de toate neajunsurile din sistem, iar daca acestea nu se rezolva pe parcurs, vor fi cu atat mai decisi sa plece, dupa ce le va expira contractul care ii tine cu forta in tara. „In momentul de fata, studentii si rezidentii pot pleca, printr-o prevedere europeana care se refera la dreptul liberei circulatii a persoanei. Ei isi iau documentele care atesta studiile pe care le-au facut in Romania si pot pleca, dar prin contractul institutional si individual pe care il putem incheia in conditiile legii care se preconizeaza, si este firesc sa fie asa, studentii care au bursa de la stat si rezidentii care se formeaza in Romania, de asemenea, ajutati de stat, pot fi inserati intr-un proiect de lege care sa prevada practica medicala in Romania cel putin pe perioada celor sase ani de facultate si a cel putin cinci ani de rezidentiat”, a declarat in acest sens rectorul UMF Carol Davila.

Pe langa problema contradictiei cu legislatia in domeniul liberei circulatiei, initiatorii vor fi nevoiti sa rezolve si problema discriminarii, trebuind sa gaseasca niste explicatii solide pentru faptul ca aceste prevederei se aplica doar studentilor la medicina si nu si celor de la alte facultati care, la fel ca si acestia, sunt pregatiti tot pe banii statului.

 


Adaugati un comentariu


 

*