Studentii la Medicina au asigurat necesarul de sange pentru aproape 150 de interventii medicale

15 noiembrie 2016 | 0 comentarii |

Ei s-au alaturat demersurilor nationale privind sensibilizarea populatiei cu privire la donarea de sange si s-au prezentat la centrele de transfuzii, prin exemplul personal vranda sa incurajeze donarea.

 

donare medicina (1)

Sursa: Facebook

Criza de sange din spitale nu i-a lasat indiferenti nici pe studentii la Medicina din Capitala. Acestia s-au mobilizat, zilele trecute, atat pentru a dona sange cat si pentru a-i indemna si pe alti colegi si populatia generala, sa le urmeze exemplul. Au reusit, astfel, sa asigure rezervele de sange necesare pentru aproximativ 150 de interventii medicale.

Gestul lor este de apreciat, dar raportat la nevoia reala de sange din spitale, cantitatea de sange donata in cadrul campaniei studentilor de la UMF Carol Davila este deaprte de a satisface necesarul. In acest context, studentii medicinisti vor continua si in perioada urmatoare actiunile demarate in acest sens, impreuna cu colegii de la celelalte facultati de Medicina din tara.

Din pacate, riscurile pe care le presupune criza de sange s-au vazut de multe ori pana in prezent, cel mai recent fiind cazul pacientului de la Fundeni, a carui operatie a fost amanata de trei ori, pentru ca spitalul nu dispunea de rezervele necesare de sange pentru transfuzii. In acest context mai multe organizatii ale pacientilor au facut un apel catre cei care pot dona, sa mearga la centrele de transfuzii, fiind desfasurate totodata si o serie ce campanii  de catre militari si studenti.

 

donare medicina (2)

Sursa: Facebook

Cei care au dat startul actiunilor din aceasta perioada au fost studentii bucuresteni de la Politehnica, impreuna cu Uniunea Studentilor din Romania, care au desfasurat la inceputul lunii, obisnuita campanie de donare din holul Universitatii Politehnice Bucuresti, ajunsa la cea de-a zecea editie. Printre donatori s-au numarat atat studenti, cat si cadre didactice.

La scurt timp dupa incheierea acestei campanii, Ministerul Apararii a demarat o actiune similara, la nivelul intregii tari. Miliatari din toate garnizoanele, printre care si Garnizoana Buzau, s-au prezentat, timp de cateva zile, la centrele de transfuzii, campania derulandu-se pe parcursul intregii saptamani trecute. In ciuda acestor eforturi, criza de sange ameninta in continuare spitalele romanesti, marea problema fiind aceea ca nu exista un numar constant de donatori, care sa asigure permanent completarea stocurilor.

 

donare de sange (1)Pe langa campanile mentionate, Federatia Asociatiilor Studentilor in Medicina din Romania desfasoara, pana la sfarsitul anului, actiuni similare in toate centrele universitare in care functioneaza universitati de Medicina, o actiune ampla avand loc zilele trecute in Capitala. Cu aceasta ocazie, peste 120 de voluntari din cadrul UMF Carol Davila s-au mobilizat, indemanadu-si si alti colegi sa mearga sa doneze, dandu-le acestora exemplul personal. Studentilor de la Medicina li s-au alaturat in acest demers si cei de la Politehnica, astfel ca in cele cinci zile ale campaniei au fost colectate, la centrele de transfuzii din Capitala, 558 de unitati de sange, care satisfac necesarul pentru aproximativ 150 de interventii medicale, in functie de complexitatea acestora si de cantitatea de sange necesara pacientilor. Campania studentilor medicinisti nu este la prima editie, fiind demarata in 2008 si organizandu-se bianual, la nivel national.

Esential este ca oamenii sa inteleaga importanta donariri de sange si sa nu lase acest act umanitar doar in seama studentilor sau a militarilor, orice persoana sanatoasa putand sa contribuie la salvarea unie vieti.

 


Adaugati un comentariu


 

*