ADMITERE MEDICINA: Candidatii au intrat in focul examenelor

Si in acest an, interesul absolventilor pentru Universitatile de Medicina si Farmacie a fost mare, cea mai mare concurenta fiind la Bucuresti si Iasi, unde sunt patru candidati pe loc.

 

UMF Carol Davila

UMF Carol Davila

Candidati UMF Carol Davila

Candidati UMF Carol Davila

Astazi s-a dat startul examenelor de admitere in institutiile de invatamant medical superior, cateva facultati din tara organizand deja problele de concurs, insa in cele mai multe centre universitare, examenele se vor sustine maine.

Analizand cifrele oficiale comunicate de universitati la finalul sesiunilor de inscriere, se poate spune ca si anul acesta, interesul absolventilor pentru aceste institutii de invatamant a fost unul deosebit, concurenta fiind de 3-4 candidati pe loc. Cum era si de asteptat, cei mai multi candidati s-au inscris la facultatile din marile centre universitare, aici fiind si cea mai mare concurenta.

In topul preferintelor, pe primul loc s-a clasat si de aceasta data UMF Carol Davila Bucuresti, unde concurenta este de patru candidati pe un loc. Anul acesta, unitatea de invatamant si-a suplimentat oferta cu 20 de locuri la buget, scotand la concurs 950 de locuri, dar a redus cu 50 numarul locurilor cu taxa, astfel incat a scos la concurs doar 470 de locuri la aceasta categorie.

Numarul total al candidatilor inscrisi la UMF Carol Davila este de 3.265, cel mai mare interes prezentandu-l, ca de obicei, Facultatea de Medicina, unde s-au inscris 2.382 candidati pe cele 500 de locuri la buget, concurenta fiind astfel de 4,5 candidati pe loc.

La Facultatea de Medicina Dentara, 500 de candidati se vor bate pentru a ocupa unul din cele 130 de locuri scoase la concurs, iar la Farmacie s-au inscris 357 de candidati pe 140 de locuri la buget.

Concurenta mare va fi si la Facultatea de Moase si Asistenta Medicala, unde s-au inscris 477 de candidati pe 170 de locuri.

Taxa de studiu stabilita de Senatul UMF „Carol Davila” pentru ciclul de studii universitare de licenta pentru anul universitar 2015–2016 este de 9.000 lei pe an pentru Medicina, Medicina dentara si Farmacie si de 6.000 lei pe an pentru Facultatea de Moase si Asistenta Medicala (FMAM).

 Concursul de admitere are loc, pentru toate facultatile, in data de 22 iulie, iar repartizarea candidatilor pe sali poate fi consultata AICI

 

UMF Gr. T. Popa Iasi

UMF Gr. T. Popa Iasi

Candidati UMF Iasi

Candidati UMF Iasi

Tot o medie de 4 candidati pe loc se inregistreaza si la UMF Grigore T. Popa din Iasi, care a scos la concurs pentru aceasta sesiune 1981 de locuri, pentru care s-au inscris 2801 candidati, cu 211 mai multi decat anul trecut. Si aici, cei mai multi candidati s-au inscris la specializarea Medicina Generala, unde 1.232 de candidati se vor lupta pe 299 de locuri la buget, in timp ce la specializarea Asistenta Medicala Generala sunt inscrisi 302 candidati pe 59 de locuri, iar la Nutritie, 33 de candidati pe patru locuri – aici concurenta fiind de peste 8 candidati pe un loc.

De mentionat ca fiecare dintre specializarile respective au disponibile si locuri cu taxa, astfel incat  pentru acestea vor putea opta cei care nu vor obtine punctajul necesar pentru a ocupa un loc la buget.

La Facultatea de Farmacie din cadrul aceliasi universitati sunt inscrisi 284 de candidati pe 99 de locuri, in timp ce la Medicina Dentara sunt 415 candidati pe 89 de locuri. La specializarea Tehnica dentara, 163 de candidati se vor bate pe 39 de locuri, in timp ce la Bioinginerie medicala concureaza 212 candidati pe 54 de locuri, iar la Balneofiziokinetoterapie, 160 de candidati pe 59 de locuri.

15 olimpici au optat pentru UMF Iasi anul acesta (9 la Medicina, 4 la Medicina Dentara si 2 la Farmacie).Pentru a doua sesiune din toamna se va organiza concurs de dosare pentru a doua facultate si pentru cei cu taxa in valuta, anunta conducerea universitatii care estimeaza ca vor ramane locuri pentru a doua sesiune, intrucat subiectele vor avea un grad de dificultate relaitiv ridicat.

 

UMF Cluj

UMF Cluj

Candidati UMF Cluj

Candidati UMF Cluj

La UMF Cluj, pe cele 600 de locuri la buget si 265 de locuri cu taxa s-au inscris 2.352 de candidati, concurenta fiind de aproximativ trei candidati pe un loc. La Medicina Generala sunt inscrisi 1.031 de candidati pe 290 de locuri la buget, la Asistenta Medicala Generala, 250 de candidati pe 40 de locuri, la Radiologie-imagistica 113 candidati pe 30 de locuri, iar la Balneofiziokinetoterapie si recuperare, 147 de candidati pe 15 locuri.

In cadrul Facultatii de Medicina Dentara, la specializarea Medicina dentara sunt 314 candidati pe 81 de locuri, iar la Tehnica dentara, 248 de candidati pe 30 de locuri.

In ceea ce priveste Facultatea de Farmacie din cadrul aceleiasi universitati, la specializarea Farmacie s-au inscris 197 de candidati pe 94 de locuri, iar la Nutritie si dietetica, 52 de candidati pe 20 de locuri.

De mentionat ca la UMF Iuliu Hatieganu din Cluj Napoca, anul acesta au fost rezervate 5 locuri bugetate pentru cetatenii de etnie rroma (2 pentru Asistenta medicala generala, 1 loc pentru Balneofiziokinetoterapie si recuperare, 1 loc pentru Medicina Dentara si 1 loc pentru Farmacie)

7 olimpici (6 nationali si 1 international) au fost admisi anul acesta la studii in universitatea clujeana de medicina si farmacie.

 


Adaugati un comentariu


 

*