Parlamentul European va adopta Declaratia Scrisa pentru Autism

Documentul este unul de principii si va trasa directii in vederea diagnosticarii precoce si aplicarea de terapii corecte in TSA, institutiilor abilitate din statele membre UE.

 

acceptare autismO initiativa demarata in luna aprilie, la nivel european, de catre organizatia Autism Europe se va materializa in scurt timp, printr-un document oficial ce va fi adoptat in Parlamentul European. Acest document va avea aplicabilitate in toate statele membre ale Uniunii Europene. Este vorba despre Declaratia Scrisa pentru Autism, un document de principii, care va trasa directii institutiilor Uniunii Europene si din statele membre. Odata cu initierea actului normativ, organizatia Autism Europe a demarat si procedurile pentru aprobarea acestuia, ce au impus mai intai strangerea numarului necesar de semnaturi, de la europarlamentarii statelor membre UE.

Din partea Romaniei, acestui demers i s-a alaturat Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist (FEDRA), care a promovat documentul in randul europarlamentarilor romani, obtinand pana acum semnaturi din partea a 18 dintre acestia.

 

parlamentul-europeanPentru a fi adoptata de Parlamentul European, Declaratia Scrisa pentru Autism trebuia sa obtina, in decurs de trei luni, semnaturile a jumatate plus unu din numarul total de europarlamentari, iar acest lucru a fost realizat. Conform unui comunicat remis de FEDRA, 391 de europarlamentari din totalul de 751 au semnat documentul si astfel au fost intrunite conditiile necesare pentru ca acesta sa fie adoptat de Parlamentul European, dupa care va fi inaintat catre toate institutiile abilitate din UE.

In acelasi comunicat se mentioneaza ca declaratia cere Uniunii Europene si statelor membre sa adopte o Strategie Europeana pentru Autism, prin care sa sprijine depistarea precoce si diagnosticarea corecta a autismului in Europa, sa  promoveze terapia bazata pe dovezi si sprijinirea persoanelor cu autism de toate varstele, sa se ingrijeasca de cercetare si studii de prevalenta si sa incurajeze schimbul de bune practici.

 

Autism research storyO Declaratie scrisa a Parlamentului European este un document de principii care da directii institutiilor din Uniunea Europeana si din statele membre. O declaratie similara a fost Carta pentru persoanele cu autism, initiata de Autism Europe si adoptata de Parlamentul European in 1996. Aceasta a oferit multor organizatii membre ale Autism Europe baza in care au facut advocacy pentru imbunatatiri in privinta suportului persoanelor cu autism, la nivel national.

In comunicatul remis presei, FEDRA le multumeste europarlamentarilor romani care au inteles importanta gestului si au semnat Declaratia Scrisa pentru Autism, incurajandu-i in acelasi timp, pe cei care inca nu au facut-o, sa semneze documentul, procedura de semnare a declaratiei fiind deschisa pe 27 aprilie si urmand sa se incheie pe 27 iulie.

 


Adaugati un comentariu


 

*