FEDRA solicita decontarea reala si eficienta a terapiei pentru autism

17 septembrie 2014 | 0 comentarii |

Parintii copiilor si tinerilor diagnosticati cu afectiuni din spectrul autist sustin ca numarul de ore de terapie decontate in prezent este prea mic in comparatie cu necesitatile reale, iar procedura de decontare este foarte greoaie.

 

Terapie gratuita pentru persoanele cu autismIn cursul acestei saptamani, parintii copiilor si tinerilor diagnosticati cu autism, reuniti in prima federatie de acest tip din Romania care are ca membri in principal organizatii de parinti, Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist (FEDRA), au adresat un memoriu oficial Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Ei solicita o reala decontare a terapiilor pentru toti copiii si tinerii diagnosticati cu autism, precum si simplificarea procedurilor de decontare, care la acest moment sunt foarte greoaie. In opinia reprezentantilor FEDRA, cea mai buna solutie ar fi decontarea unui numar de 90 de puncte pentru fiecare specialist psiholog, psihoterapeut, kinetoterapeut sau logoped implicat in terapia persoanelor cu autism.

„Apreciem faptul ca Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate au facut un prim pas in vederea sustinerii financiare a terapiei copiilor cu tulburari in spectrul autist (TSA), insa consideram ca acestea sunt departe de a rezolva situatia sutelor de persoane care, in fapt, nu beneficiaza de servicii gratuite. Numarul de ore propus spre decontare este foarte mic, procedura de decontare, care acum se face prin medicul psihiatru care diagnosticheaza, nu prin psihoterapeutul care face de fapt terapie, este foarte greoaie, iar medicii psihiatri care au contract cu CNAS sunt foarte putini, la nivel national, unele judete fiind neacoperite” se precizeaza intr-un comunicat al federatiei.

 

copii-autismIn document se mai arata ca la trei luni de cand a intrat in vigoare ordinul Ministerului Sanatatii referitor la decontarea terapiilor pentru persoanele cu autism, orele de interventie decontate de CNAS sunt insuficiente, comparativ cu numarul de copii care au nevoie de terapie, iar pentru adultii cu autism aceste servicii sunt, practic, inexistente, decontarea terapiei pentru acestia nefiind prinsa in cele decontate de CNAS. In acest moment, cele 19 organizatii membre ale FEDRA deservesc aproximativ 1.055 de copii si 35 de adulti. Dintre acestia, doar 108 au beneficiat de terapie gratuita decontata prin CNAS in perioada iulie-august.

In aceasta situatie, reprezentantii federatiei cer imbunatatirea procedurii de decontare a serviciilor,  direct catre specialistii psihoterapeuti cu formare si experienta, decontarea serviciilor de terapie printr-un sistem de vouchere, a unui numar de 90 de puncte per specialist care lucreaza direct cu copilul, adica psiholog, philoterapeut, logoped, kinetoterapeut, si nu 90 de puncte per medic psihiatru, asa cum se deconteaza in prezent.

 

Autism research storyAutismul este o tulburare a creierului care interfera adesea cu abilitatea de a comunica si de a relationa cu cei din jur. Semnele autismului se dezvolta aproape indotdeauna inaintea implinirii varstei de 3 ani, desi aceasta afectiune este uneori diagnosticata abia mai tarziu. In mod tipic, parintii devin ingrijorati atunci cand observa ca fiul sau fiica lor intarzie sa vorbeasca si nu raspunde sau nu interactioneaza ca si ceilalti copii de aceeasi varsta. De regula, copiii cu autism nu au o dezvoltare normala a vorbirii si pot sa para surzi, desi testele de audiometrie sunt normale. Autismul afecteaza si modul in care copilul percepe si proceseaza informatia senzoriala. Desi aceasta afectiune dureaza toata viata si determina diferite grade de izolare sociala, tratamentul poate aduce o ameliorare semnificativa in viata persoanelor cu autism, ajutandu-le sa se integreze social si sa aiba o viata normala.

In prezent, prevalenta autismului este in crestere, inregisatrandu-se la nivel global un caz la 88 de copii, iar parintii copiilor care sufera de aceasta afectiune in Romania cer ca autismul sa fie considerat si la noi o prioritate, sa existe un Program National de Sanatate pentru autism, asa cum exista si pentru alte boli cronice, astfel incat copiii si tinerii afectati sa beneficieze in mod real si eficient de terapii gratuite.

 


Adaugati un comentariu


 

*