Sanatatea primeste o felie bunicica din PIB

1 februarie 2017 | 0 comentarii |

Medicamentele compensate, constructia a opt spitale regionale, dotarea fiecarui spital judetean cu CT si a sapte spitale cu acceleratoare pentru tratarea cancerului sunt directiile in care vor merge banii.

 

buget sanatateGuvernul a adoptat Bugetul de stat si Bugetul asigurarilor sociale pentru 2017, a anuntat azi-noapte, dupa sedinta Executivului, ministrul de Finante, Viorel Stefan, care a detaliat cat va primi in plus sau in minus fiecare minister, fata de proiectia bugetara din 2016.

Sanatatea este unul dintre domeniile care va beneficia de o felie mai mare decat in 2016, din „tortul” bugetului pe anul in curs. Ministrul Finantelor a explicat ca Ministerul Sanatatii va primi cu 3,5 miliarde de lei in plus fata de 2016, adica 33,8 miliarde de lei, la care se adauga 3,9 miliarde de lei credite de angajament. Bugetul Asigurarilor Sociale de Sanatate va creste cu 15,32%, la 28,8 miliarde de lei.

Pe domeniul Sanatatii au fost alocate, pe cele trei componente, bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de sanatate si prin bugetele unitatilor administrativ-teritoriale, o suma de 37,4 miliarde de lei , adica 4,6% din PIB, fata de 30,284 miliarde de lei, respectiv 4% din PIB, in 2016”, a explicat ministrul Viorel Stefan, in conferinta de presa de la Palatul Victoria, dupa sedinta de Guvern. Ministrul de Finante a precizat ca din aceasta suma, Ministerul Sanatatii primeste de la bugetul de stat 6,36 de miliarde de lei, mai mult cu 458 de milioane de lei fata de 2016.

 

medicamenteMinistrul Finantelor a mentionat ca principale obiective finantate in 2017 de Ministerul Sanatatii inseamnaalocarea a 700 de milioane de lei suplimentar pentru medicamente compensate si gratuite, demararea constructiei de spitale regionale, dotarea fiecarui spital judetean cu un computer tomograf, dotarea a sapte spitale cu acceleratoare liniare pentru tratarea cancerului” si finantarea majorarii cu 15% a salariilor din sistemul sanitar.

Un alt obiectiv finantat pentru 2017 vizeaza achizitionarea vaccinurilor obligatorii pentru copii, suma alocata fiind 774 de milioane de lei.

Este greu de imaginat ca toate proiectele mentionate vor fi si realizate, dar deocamdata sa vedem bugetul aprobat si, ce va mai urma, vom mai vedea.

Desi proiectul bugetului a fost aprobat de Guvern cu intarziere fata de calendarul initial, premierul Sorin Grindeanu a tinut sa dea asigurari ca nu va fi afectat programul de masuri aprobat in primele sedinte, care urmeaza sa intre în vigoare de la 1 februarie. Pe lista masurilor anuntate se afla cresterea salariului minim la 1.450 de lei, majorarea salariilor cu 20% in administratia locala, cresterea cu 50% a veniturilor pentru artisti, schimbarea regimului de impozitare a micilor afaceri, eliminarea plafonului de 5 salarii medii brute la plata CASS si CAS, eliminarea CASS pentru pensii, eliminarea impozitului de 16% la pensiile sub 2.000 lei, eliminarea unor taxe cum este cea de timbrul de mediu si taxa radio-tv.

 

guvernSedinta de Guvern s-a terminat tarziu, in jurul orei 22:00, dupa care ministrul Finantelor a explicat ca „proiectul de buget  tine seama de datele reale ale economiei romanesti, programul de guvernare al PSD si principalele politici publice pe urmatorii patru ani pentru a asigura dezvoltarea Romaniei”, a spus Viorel Stefan. Bugetul este construit pe o crestere a Produsului Intern Brut de 5,2%, cu un deficit fiscal de 3%. Veniturile estimate sunt de 254,1 miliarde de lei, iar 278,1 miliarde vor reprezenta cheltuielile”, a precizat ministrul Finantelor, Viorel Stefan. Cea mai mare suma o primeste Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, caruia i s-au alocat 79,7 miliarde de lei, cu 6,36 miliarde de lei mai mult decat in 2016, principalele obiective vizand alte cresteri de pensii si salarii. Ministrul Finantelor a dat insa asigurari ca nicio taxa nu va creste in acest an, cel mult va creste baza e impozitare.

Astazi, proiectul de Buget urmeaza sa ajunga in Parlament, pentru a fi dezbatut in comisii, pana la sfarsitul saptamanii, iar la inceputul saptamanii viitoare sa fie aprobat in plen, daca nu cumva senatorii si deputatii vor fi ocupati in aceasta perioada cu formarea unui nou Guvern, avand in vedere protestele care au cuprins intreaga tara, dupa aprobarea, pe furis, a ordonantelor de urgenta privind gratierea si amnistia.

 


Adaugati un comentariu


 

*