Un chirurg de la Institutul Inimii din Targu Mures, banuit de luare de mita

1 februarie 2017 | 2 comentarii |

Un renumit medic chirurg este suspectat ca ar fi cerut unor parinti 1.000 de lei, in urma cu trei ani, pentru a le salva copilul…

 

perchezitii dgaAflat in atentia opiniei publice in ultimii ani doar prin prisma performantelor realizate de echipa medicala, mai ales in domeniul transplantului cardiac, Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant de la Targu Mures se afla, de cateva zile, in centrul unui scandal. Sunt vizate presupuse fapte de luare de mita comise de un renumit medic chirurg despre care pana acum nu s-a auzit decat ca face minuni.

Medicul este acuzat de fapte care ar fi fost comise in urma cu mai bine de  trei ani, dar aceastea au iesit la iveala abia la inceputul acestei saptamani, cand ofiterii Directiei Generale Anticoruptie au efectuat perchezitii la sediul unitatii medicale din Targu Mures si la locuinta medicului suspectat, precum si in alte trei locatii care ii apartin acestuia.

Vizat este medicul chirurg Marius Matei Liviu, impotriva caruia a fost facut un denunt privind conditionarea actului medical, de primirea unor bani. Denuntul ar fi fost facut in cursul anului 2013, de catre o fundatie careia o familie i s-a adresat, reclamand faptul ca medicul respectiv ar fi pretins suma de 1.000 de lei pentru a opera un copil cu afectiuni cardiace.

 

Targu Mures ATI adulti 01Dosarul a fost tergiversat pana anul acesta, intrucat fusese atribuit unui procuror in prag de psionare, dar dupa iesirea acestuia la pensie a fost redistribuit altor colegi, fiind luat in lucru abia in urma cu doua luni. Coincidenta sau nu, tot in urma cu doua luni, profesorul Radu Deac, directorul Agentiei Nationale de Transplant, cel care a pus bazele Institutului si de numele caruia se leaga renumele unitatii medicale l-a infruntat pe fostul ministru, Vlad Voiculescu, in scandalul transplantului pulmonar, spunand ca s-a pierdut un plaman din cauza ca nu se mai poate face transplant in Romania…

Procurorul care a preluat cazul a dispus efectuarea de cercetari preliminare, in urma carora ar fi aparut suspiciuni ca fapta sesizata initial nu ar fi unica, iar chirurgul ar mai fi solicitat si cu alte ocazii bani, pentru a opera pacienti minori care sufereau de diverse afectiuni cardiace. In baza probelor, anchetatorii au obtinut mandat de perchezitie si au descins, luni, la sediul institutului si la locuinta medicului, ocazie cu care au fost ridicate mai multe documente de la unitatea medicala si suma de 12.000 de euro de la locuinta medicului  si 200 de dolari din biroul acestuia.

Medicul suspectat nu a fost insa chemat la audieri nici in ziua perchezitiei nici in cursul zilei de ieri, insa anchetatorii spun ca acest lucru se va intampla in perioada urmatoare.

 

IBCvT Targu Mures Deocamdata, acestia se concentreaza pe cercetarea documentelor ridicate cu ocazia perchezitiei si pe audierea martorilor, surse judiciare precizand ca vor fi audiati circa 200 de martori, pacienti si parinti ai copiilor operati de medicul chirurg.

Colegii medicului sunt insa de parere ca in spatele acestui scandal se afla alte interese si ca se urmareste, de fapt, discreditarea institutului, care la acest moment este singurul centru din tara in care se efectueaza transplant cardiac. Anul trecut, aici s-a inregistrat un numar record de astfel de interventii, realizate cu succes.

Acestia spun ca nu au existat plangeri din partea pacientilor, iar daca medicul Marius Matei Liviu ar fi recurs la astfel de practici, in toti acesti ani s-ar fi aflat, dat fiind ca in cadrul institutului exista o echipa mare de medici, care opereaza impreuna. Cu cateva luni in urma, numele medicului aflat acum in vizorul procurorilor era mentionat intr-o echipa de medici romani si olandezi care au efectuat o operatie complicata de prelevare de organe, in urma careia aveau sa fie salvate zece vieti.

Si mai important este insa ca in Romania poti numara pe degete chirurgii care pot opera pe inima, pe salarii de mizerie, pe care intr-o tara civilizata le-ar primi in doar cateva ore, fara stress si in conditii civilizate de lucru, iar medicul muresean (si nu numai el) este unul dintre cei pe care multi i-ar primi cu bratele deschise…

 

 Comentarii (2)

  1. DOINA CRISAN spune:

    PENTRU O MIE DE LEI ! PARCA AR FI CERUT 50000 DE EURO . CE VRETI DE LA EL ?ARE SALARIU DE MIZERIE ! DE MIZERIE ! PENSIILE SPECIALE ALE TROGLODITILOR NEAMULUI NU SUNT FURT DE LA POPORUL ACESTA SARACIT ?NU SE POT CHEMA MITA ? NICI NU NE-A INTREBAT NIMENI SI NE-AU LUAT BANII DE LA BUGET .CE FAC TROGLODITII PENTRU BANII ACESTIA ? CE RASPUNDERI AU ? CATE ORE LUCREAZA PE SAPTAMANA ? CAT CONCEDIU AU ? AU GARZI IN CARE NU INCHID UN OCHI ? SALVEAZA VIETI ?NU , DIMPOTRIVA OMOARA POPORUL CARE POATE AR MAI AVEA ZILE DE TRAIT FARA EI .CATA NEDREPTATE !CATA BATJOCURA PENTRU POPORUL ACESTA !

  2. nicoleta spune:

    Din pacate acest medic a cerut si astăzi o suma de bani destul de mare cu toate ca lucrează la spital de stat.Ca sa te opereze se pare ca trebuie sa plătească oameni bătrâni.Chiar nu are nimeni grija de acesti bătrâni fara sa fie nevoie sa dăm atâția bani.

Adaugati un comentariu


 

*