Dubla ancheta la spitalul Sapoca, in scandalul medicamentelor testate pe pacienti si achizitiile de biocide

26 de perchezitii au loc la aceasta ora la cabinetele unor medici psihiatri, iar in 31 de spitale se ridica documentele privind administrarea unor medicamente aflate in studiu clinic. La Spitalul Sapoca, o alta comisie verifica achizitiile si contractele pentru biocide.

 

perchezitie farmacieDupa ce DNA a anuntat, aseara, ca a inceput urmarirea penala in cazul a nu mai putin de 77 de medici  oncologi acuzati de fapte de coruptie, un nou cutremur a tulburat, astazi, apele in lumea medicala, starnit de aceasta data de un comunicat venit din partea Politiei Romane.

Vizati sunt 26 de medici acuzati de fapte asimilate coruptiei la care la ora actuala se desfasoara, simultan, perchezitii. Acestia sunt suspectati ca ar fi actionat in mod similar cu clegii lor oncologi, beneficiind de avantaje din partea unor producatori si distribuitori de medicamente, pentru a testa pe bolnavi, in vederea avizarii, unele medicamente noi, folosite in special pentru tratarea afectiunilor psihice. Daca in cazul celor 77 de oncologi a fost vorba despre o excursie in India, mascata sub forma unei participari la un congres, in schimbul prescrierii unor medicamente ale unui distribuitor, de aceasta data, medicii cercetati de politisti au folosit pacientii pe post de cobai, testand pe acestia medicamentele primite de la sponsori, fata a avea acordul lor sau al apartinatorilor sau obtinand avizul favorabil pentru medicamentele respective, fara a efectua in realitate studiile clinice.

Astfel, in aceasta dimineata au fost efectuate 26 de perchezitii  la cabinetele din Bucuresti, Arad, Cluj, Constanta si Dolj ale suspectilor, precum si la punctele de lucru a cinci societati comerciale cu profil medical, suspectate ca au oferit unele beneficii medicilor, pentru ca acestia sa foloseasca in studii clinice medicamente noi, furnizate de respectivele firme.

 

bolnavi sapoca-52Totodata, de la 31 de unitati sanitare din 16 judete (Arges, Botosani, Buzau, Brasov, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Iasi, Mures, Neamt, Prahova, Suceava, Sibiu, Timis si Vrancea) au fost ridicate, in vederea cercetarilor, mai multe documente si probe, in vederea identificarii unor fapte similare. Printre aceste unitati medicale se afla si Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguaranta Sapoca-Buzau. Spitalul este inregistrat ca unitate medicala autorizata sa desfasoare studii clinice, dar nu se stie deocamdata daca medicii de aici au respectat legislatia in vigoare si normele de aplicare.

La Sapoca se deruleaza, de fapt, doua controale simltane. Comisia ajunsa astazi vizeaza studiile clinice derulate in cadrul unitatii medicale, iar cea de-a doua, aflata de ieri in spital, unde va ramane pana la sfarsitul saptamanii, a fost trimisa de Corpul de Control al Ministerului Sanatatii, pentru a verifica modul in care s-au derulat contractele si achizitiile facute de spital, in special pentru dezinfectante/ biocide.

 

Dr. Viorica Mihalascu

Dr. Viorica Mihalascu

Din prima comisie fac parte si politisti de la Directia de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul IGPR, la acest moment efectuandu-se doar verificari cu privire la studiile clinice. Deocamdata nu este suspectata nicio persoana, insa politistii au ridicat mai multe documente in vederea continuarii cercetarilor, iar daca nu vor fi constatate nereguli, ancheta se va orienta in alte directii.

Conducerea unitatii medicale a confirmat prezenta celor doua comisii aflate in control. Directorul medical, dr. Viorica Mihalascu, a precizat ca anul trecut au fost aprobate si demarate trei studii, care inca se afla in derulare, aproximativ 100 de persoane fiind incluse in acestea. Medicul a mentionat insa ca aceste studii au fost aprobate de Consiliul Etic si nu crede sa existe vreo problema, dar nu a oferit alte amanunte despre cele doua controale aflate in derulare.

 

medicamente-bani-stetpscopConform comunicatului remis astazi de IGPR, cei 26 de medici suspectati ar fi derulat studii clinice cu incalcarea prevederilor legale, fapte cu potential generator de riscuri in ceea ce priveste autorizarea intrarii pe piata a unor medicamente ce afecteaza negativ starea de sanatate a populatiei. Este vorba despre medicamente folosite in special pentru tratarea unor boli mintale, dar si despre alte medicamente generice pe care firmele producatoare vor sa le introduca pe piata.

Se pare ca unii dintre medicii inclusi in derularea de studii clinice ar fi falsificat intreaga documentatie de evaluare a pacientilor-subiecti, fie prin falsificarea consimtamantului de participare la studiu, acordat de catre pacient sau de catre apartinatorii acestuia, fie prin consemnarea in fisele de evaluare sau foile de observatii a unor aspecte false referitoare la diagnostic, starea de sanatate a pacientilor, tratamentul urmat si efectele acestuia.

Medicii ar fi inclus in studiu persoane care nu sufereau de afectiunea pentru care era testat medicamentul experimental sau nu ar fi administrat medicamentul pacientului, in realitate, primind astfel sume importante pentru studii clinice pe care nu le faceau.

Ulterior, ei ar fi prezentat  sponsorului (societatile perchezitionate), comanda/studiul, respectiv, documentele necesare avizarii si aprobarii punerii pe piata a medicamentelor ce au facut obiectul studiului clinic. Medicii suspectati sunt cercetati pentru luare de mita, abuz in serviciu, fals intelectual si fals material in inscrisuri oficiale.

 


Adaugati un comentariu


 

*